Güncelleme Tarihi:
SANAT eserlerine ulaşmak oldukça güç. Özellikle işin içinde galeri, müzayede evleri ve komisyoncular gibi birçok farklı aracının olduğu düşünülürse sanat eserlerine yüksek fiyat etiketleri konuluyor ve büyük şehirlerde yaşayanların dışında neredeyse ulaşılamıyor. Bu sorundan harekete geçen Recep İlkbahar, Burak Karaca, Onur Basat ve Gülşah Ayhan, SanatBulur’u hayata geçirdi. Web sitesi üzerinden hizmet veren girişim, resim, fotoğraf, heykel ve dijital baskı alanlarında eser üreten sanatçılar ile Türkiye’nin her noktasından sanatseveri pazar yeri modeliyle online ortamda bir araya getiriyor.
Sanat piyasasına, online platformlar gündeme gelene kadar galeri, müzayede evleri ve komisyoncuların hakim olduğunu ifade eden Recep İlkbahar, “Sektördeki esas sorun sanatçıların ve sanatseverlerin iş yapabilmeleri için fiziksel bir alana ihtiyaç duymaları. Galeri ya da müzayede evi dediğimizde büyük şehirler dışında tek bir oluşum bile mevcut değil. Olanlar da hem sanatçıdan çok yüksek komisyonlar almakta hem de eser fiyatları satın alınabilir çizgilerin oldukça üstünde” dedi.
KONTROL EDİLİYOR
SanatBulur ile hem sanatçı hem de sanatseverlerin kolay bir platform amaçladıklarını anlatan İlkbahar, çalışma yöntemini şöyle anlattı: “Sanatçılar satış yaptıklarında ödeme alabilmek adına SanatBulur.com üzerinden IBAN numaralarını girerek sanatçı başvurusunda bulunuyorlar. Başvuruları onaylandıktan sonra profillerini oluşturup eserlerini ekleyebilecekleri ve siparişlerini takip edebilecekleri panelleri açılıyor. SanatBulur.com’da sanatçılar eser isimlendirmelerinden fiyat belirleme kısımlarına kadar her alanda özgürler. SanatBulur.com ekibi sadece eserlerinin orijinal olup olmadığının kontrolünü yapıyor. Sanatseverler ise güvenli alışveriş sistemi sayesinde klasik e-ticaret süreçlerinden geçerek eser alımlarını gerçekleştirebiliyorlar. Eser sanatsevere ulaştığı anda güvenli ödeme alt yapısında bekletilen sipariş tutarı çekiliyor ve sanatçıya ödemesi yine sistem üzerinden otomatik olarak gerçekleştiriliyor.”
GELİR MODELİ KOMİSYON
SanatBulur’un gelir modeli ise komisyona dayanıyor. Paylaşılan bilgilere göre sanatçı ve sanatseverler tüm üyelik işlemlerini ücretsiz olarak yapabiliyor. Girişim, site üzerinden satılan tüm eserlerden yüzde 20 komisyon alıyor.
Şu ana kadar 100 sanatçıya ulaştıklarını anlatan İlkbahar, “1000’e yakın eseri SanatBulur.com üzerinden satın alınabilir durumda. Bu eserin bir kısmı edisyonlu eserler; fotoğraf ve dijital baskı kategorisindeki eserler limitli edisyonlar ile sınırlı sayıda satılıyor” dedi.
GLOBAL AÇILIMI GERÇEKLEŞTİRDİ
RECEP İlkbahar, hedefimiz sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını ifade ederek, “Türkiye, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika olarak baktığımız zaman, bu alanda ciddi bir oyuncu mevcut değil. 2021 yılında online sanat pazarının üç kat büyüyerek 9.14 milyar dolara ulaşması ve bu bölgeden de büyük bir oyuncu çıkması bekleniyor. Biz de Global markamız FindsArt.com’un lansmanını gerçekleştirdik. 2018’in ilk çeyreğinde globale açılmayı ciddi bir şekilde planlamaya başlayacağız. Yaklaşık 6 aydır bu hedef çerçevesinde yatırımcılarla görüşmeye devam ediyoruz” dedi.
ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİKLE SATACAK
TEKNOLOJİK atılımlar planladıklarını dile getiren Burak Karaca, şunları anlattı: “İlk adımımız sanatseverlerin sanat eserleriyle olan deneyimini artıracak bir Arttırılmış Gerçeklik (AR) uygulaması olacak. Kullanıcılar telefon ya da tabletleri sayesinde SanatBulur.com üzerinde beğendikleri bir eserin duvarlarında nasıl durduğunu görebilecek. Bir sonraki adımda Sanal Gerçeklik (VR) alanında bir uygulamayı piyasaya sürerek sadece sanal ortamda deneyimleyebileceğiniz bir galeri ortamı yaratacağız.”