Ömer Uğur Gençcan haberleri sayfasında Ömer Uğur Gençcan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 61 Ömer Uğur Gençcan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaz aylarında hele de düğün sezonu başladığında sıklıkla tartışılan “Düğün takıları kime ait? Damada mı geline mi?” konusu yine gündemde. Yargıtay uzun zaman önce bu konuya son noktayı koymuş ve demişti ki: “Ayrılık halinde çiftler arasında anlaşma varsa dikkate alınır, eğer yoksa örf ve adetlere göre tüm ziynetler kadınındır.” Ancak Yargıtay, bu konudaki içtihadını değiştirdi. Güncel içtihat ise erkeğe takılan ziynet eşyaları erkeğe, kadına takılanların ise kadına ait olması yönünde. Yargıtay neden böyle bir karar aldı? Karar nasıl değerlendirilmeli? Madem konumuz düğün takıları, altının seyri ne olacak? Ayşe Teyze torununa altın takabilecek mi? Hepsini sordum.
#TakıKadınların kendi soyadını kullanma mücadelesine AYM’den büyük bir destek geldi. Mahkeme mevcut soyadı düzenlemesini anayasaya aykırı bularak iptal etti. Ancak iptal kararı Ocak 2024’te devreye girecek. Bu süre içinde Meclis’ten aksi yönde bir düzenleme gelmezse kadınlar dava açmalarına gerek kalmadan, evlendikten sonra da sadece bekârlık soyadlarını kullanabilecek.
#AYMBirkaç gün önce midye deseniz aklıma İzmir, Karaburun’un sıcacık az baharatlı midyesi gelir, ‘Olsa da yesek’ falan derdim ama Midyeci Ahmet olayı yüzünden midyeden de soğudum. Hâlâ bilmeyen varsa özetleyeyim: Ahmet Çiçek ve eski eşi Deniz Çelebi yokluk içinde bir marka yaratıyorlar ki bu noktada hikâye çok tanıdık, çoğu Türk kadını eşi için aynı fedakârlığı yapmıştır, Deniz Hanım boynundaki altın kolyeyi çıkarıp satıyor ve eşine destek oluyor, gece-gündüz çalışıyorlar. Azim ve biraz da şans diyelim markaları yürüyor ama ne hikmetse mutlu çiftin ilişkisi durumlar düzelince bozuluyor, boşanıyorlar. Tazminat olarak da Deniz Çelebi merkez şubeyi alıyor. Ahmet Çiçek ise gidip o şubenin tam karşısına aynı isim ile başka dükkân açıyor. Bir yanda hak arayan bir kadın, diğer yanda ağlayıp masa yumruklayan eski eşi. Sizce kim haklı?
#Midyeci AhmetKoronavirüsle birlikte düğünlerdeki takı törenleri yerini takı sandığına bıraktı. Davetlilerin gelin ya da damada takmayıp sandığa attığı takılar kadına mı erkeğe mi ait sayılacak? Yanıtını, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan verdi: “Sandığa atılan küpe, gerdanlık, kolye gibi kadına özgü takılar kadına; erkek kol saati, altın kol düğmesi erkeğe ait. Hem kadın hem erkeğin kullanabileceği özellikteki yarım altın, çeyrek altın, para, döviz ortak. ‘Gelin sandığı’ ve ‘damat sandığı’ ayrı ayrı ise içindekiler ‘sandık sahibi’ne ait.”
#YazarKoronavirüs salgınıyla mücadelede çevre temizliği ve hijyen çok daha büyük önem kazanırken “Moloz dökmenin, çevreyi kirletmenin cezası yok mu?” diye soran okurlarım için araştırdım. Çevre Bakanlığı ve ilgili belediyelere şikâyette bulunmanız gerekiyor. Çevre İhbar Hattı’na ihbarda bulunabilirsiniz. Bu ihbarların konum atılarak, fotoğraf ve video ile yapılması gerekiyor.
#Yazar‘Anne-baba hemşire, doktor, sağlık çalışanı’ diye çocuğun velayeti geri alınabilir mi? Koronavirüs testi pozitif çıktığı için velayet değişikliği istenebilir mi? Boşanma davalarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’a göre velayetin kaldırılması ya da değiştirilmesinde anne-babanın ‘mesleği’ ya da testinin ‘pozitif’ olması değil ‘çocuğun üstün yararı’ kriter. Gençcan, “Velayet sahibi ana ya da babanın koronavirüs testinin pozitif çıkmış olması velayetin kendisinden alınması (değiştirilme/kaldırılma) sebebi oluşturmaz. Virüsle mücadele ederek zaten bitkin duruma düşen özellikle sağlık çalışanlarının motivasyonuna bir de velayet dedikodusu ile darbe indirmeyin lütfen” diye uyarıyor.
#YazarYargıtay, “Düğünde kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey kadına ait” içtihadını değiştirdi mi? Artık düğünde kadına takılan kadına, erkeğe takılan erkeğe mi verilecek? Takı torbası, sandığına koyulan takı nasıl paylaşılacak? Son emsal kararı ışığında, düğünde erkeğe takılan ‘kadına özgü olmayan’ takılar artık erkeğe verilebilecek. Ata, cumhuriyet altını, yarım, çeyrek, gram altın gibi ziynet eşyaları kolye, gerdanlık, bilezik, küpe gibi ‘kadına özgü’ sayılamayacağı için erkeğe kalabilecek. Para da bu kapsamda.
#YargıtayYargıtay, “Düğünde kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey kadına ait” içtihadını değiştirdi mi? Artık düğünde kadına takılan kadına, erkeğe takılan erkeğe mi verilecek? Takı torbası, sandığına koyulan takı nasıl paylaşılacak?Son emsal kararı ışığında, düğünde erkeğe takılan ‘kadına özgü olmayan’ takılar artık erkeğe verilebilecek. Ata, cumhuriyet altını, yarım, çeyrek, gram altın gibi ziynet eşyaları kolye, gerdanlık, bilezik, küpe gibi ‘kadına özgü’ sayılamayacağı için erkeğe kalabilecek. Para da bu kapsamda.
#YazarEşinden ayrılan kadın, velayeti kendisine verilen çocuğunun soyadını artık değiştirebilecek. Çocuğun eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları gerekçe gösteren bir kadın, çocuğuna kendi soyadını vermek için yargıya müracaat etti. Davada son noktayı koyan Yargıtay, çocuğun soyadının annenin soyadı olarak değiştirilmesinin çocuğun üstün yararına olacağına hükmetti.
#Yargıtay1970’li yılların Yeşilçam filmleri ve dizilerdeki gibi çocuğunuza “Seni evlatlıktan reddediyorum” diyemezsiniz. Bu bir film repliği. Türk hukukunda ‘evlatlıktan ret’ şeklinde bir hukuki düzenleme bulunmuyor. ‘Kötü evlat’, ancak cana kast gibi çok ağır bir suç işler ya da aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmezse mirastan çıkarılabiliyor.
#YazarlarTürkiye, Ordu’da evinin kapısında canice öldürülen 20 yaşındaki balerin Ceren Özdemir’in yasını tutarken Adalet Bakanlığı kadına şiddeti önleyecek ve zincirleme şiddet suçu işleyen hükümlülerin açık cezaevine ayrılmasını zorlaştıracak mevzuat değişikliği üzerinde çalışıyor. Yargıtay İçtihatı Birleştirme Kurulu’ndan da ‘şiddete hayır’ içtihadı çıktı. Yargıtay, bazı davalarda sırf Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na haber verilmediği gerekçesiyle şiddet sanıklarına tahliye yolunu kapattı.
#Yazar- Sadakat yükümlülüğü boşanma davası açılınca biter mi? Yargıtay içtihatları ışığında, evli çiftlerin sadakat yükümlülüğü ‘evliliğin hukuken sona ermesine’, yani boşanma kararı kesinleşene kadar sürer. Eşiniz size boşanma davası açınca ceketini alıp istediği gibi yaşayamaz. Okurum S.D.’nin sorusundaki gibi gidip sevgilisinin evine yerleşirse, hukuken karşılığı vardır. Boşanma davası, dava konusu yapılabilir. Eşin boşanma davası açtıktan sonra gerçekleşen sadakatsizliği de ayrı dava konusu yapılabilir.
#YazarlarBoşanmış baba, velayeti annesinde olan 9 aylık bebeğini her hafta görebilir mi? Yargıtay, ‘çocuğun üstün yararı’ dikkate alınarak, 0-3 yaş grubundaki bebeklerin babaları ile görüşmelerinin (kişisel ilişki) son derece sınırlı tutulmasını ve her hafta sonu değil, 15 günde bir yapılmasını isabetli buluyor. Mahkemeler de artık bu yönde karar veriyor.
#YazarYargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’nin ilginç boşanma kararlarına bir yenisi daha eklendi. Bu kez “Erkek eşin sürekli yemeğe habersiz erkek misafir getirmesi” boşanma sebebi sayıldı. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan örnek kararı sosyal medya hesabından “Eviniz lokanta, eşiniz de o lokantanın aşçısı değildir” notuyla duyurdu.
#GazetehaberleriYargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, eşlere ‘Habersiz kredi çekmeyin’ uyarısı yaptı. Yargıtay kararında, “Eşinden habersiz kredi çekmek güven sarsıcı davranış olmakla boşanma sebebidir” denildi. Karar örnek niteliği taşıyor. Eşten habersiz kredi çekilmesi halinde, diğer eş bu gerekçeyle boşanma davası açabilecek.
#GazetehaberleriHükümet, adil bir nafaka ödeme sistemi değişikliğine çalışırken, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, ‘süresiz’ nafakanın kaldırılıp 1-5 yıl süre ve tavan konulmasını, tazminat gibi nafakanın da ‘az kusurlu’ ya da ‘kusursuz’ eşe verilmesini öneriyor: “Bir gün evli kalan bir eşe süresiz olarak nafaka bağlanmasının akla ve vicdana sığar bir tarafı yoktur.”
#NafakaTürk hukukunda ‘evlilik sözleşmesi’ ve ‘evlatlıktan ret’ diye bir düzenleme yok. Çiftler evlenmeden önce veya sonra ‘mal rejimi sözleşmesi’ yapabiliyor. Anne-baba ancak çocuk ağır bir suç işlemişse ya da aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemişse ‘mirasçılıktan’ çıkarabiliyorlar.
#Oya ArmutçuEşinize, Milli Piyango’dan 100 bin lira çıkarsa, boşanmanız halinde pay alabilir misiniz? Yargının yanıtı “evet” alabilirsiniz. Hatta Yargıtay, Milli Piyango gibi bedel karşılığı oynanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerden sonra “beceriye” dayalı televizyon programlarında kazanılan ikramiyeler üzerinde de eşin hakkı olduğuna karar verdi.
#Yazarlar