Baş ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının en önemli nedenleri arasında başta gelen migrenin, küçüklerde yüzde yaklaşık olarak 3-10 oranında görüldüğü bilinir. Çocuklarda baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukPandemi süreci bir kısmımızda yorgunluk, ciltte lekelenme, sivilce olarak belirirken bir kısmımızda da hareketsiz kalmaya ve evde fazla yemeğe bağlı olarak alınan kilolarla kendini göstermeye başladı. Okulların kapalı olduğu bu günlerde sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz...
#Kepçe KulakCOVID-19 salgınının devam ettiği bu günlerde hem anne babalar hem de çocukları için hayat oldukça zor geçiyor. Hepimiz belirsiz ve zor bir süreçten geçiyoruz. Bu virüsle yaşamaya alışırken stresle baş etme stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Dünya genelinde ülkeler bu krizle farklı şekillerde mücadele ediyor.
#KoronavirüsSadece haftalar, aylar değil çoğu için yıllar süren bir maratondu bu. Çocuklar ortaöğretime başladıkları 11 yaşından itibaren hep LGS heyecanıyla yaşadılar. Üstelik bu zorlu maratonun son ayları pandeminin neden olduğu uzaktan eğitim koşullarında geçti. Her evde hesaplar yeniden yapıldı, çalışmalar yeni koşullara göre düzenlendi. Ve beklenen gün geldiğinde hem çocuklar hem de veliler sırtlarında uzun zamanın yorgunluğu, kafalarında kaygılar ve kalplerinde heyecanla geldiler sınavın yapılacağı okullara.
#LgsBazen günlük hayatın yoğun temposu, iş veya okul stresi, vakitsizlikten uykuya az kalan zaman derken, enerjimizin tükendiğini hissederiz. Bu durumlarda kaybedilen enerjiyi yeniden kazanmak ve gerçek anlamda iyi hissetmek için yapmanız gereken en iyi şey, masaj ve spa salonlarında kendinizi birkaç saatliğine dünyaya kapalı konuma getirmek ve tüm güzel duyularınızı harekete geçirmek.
#Spa MerkeziGece Terörü, çoğunlukla çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman basit kabuslarla karıştırılan bu bu hastalık, iki yaşın üstündeki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Atak şeklinde ortaya çıkan gece terörü hastalığı, bağırma ile ortaya çıkmaktadır. Gece Terörü, uykuya dalınmasından 1-2 saat sonrasında başlamaktadır. 10 ila 30 dakikaya kadar da sürebilmektedir. Peki, Gece Terörü belirtileri nelerdir? İşte, o hastalık hakkında bazı bilgiler
#Gece Terörü NedirTatilde çocukların beslenme disiplinini kaybettiğini belirten Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, "Bu dönemde AVM ve marketlerle birlikte çocukların kötü beslenme alışkanlıkları daha da artıyor. Sıkça tüketilen hazır gıdalar, çocukların besin alerjisi şikayetlerine neden oluyor" dedi.
#ÇocukModern çağın en kaçınılmaz sorunlarından biri olan stresi yaşamayan birey yok denecek kadar azdır. Dünya kısa zamanda o kadar çok değişmiş ve yeni problemler ve yeni stres kalemleri yaratmıştır ki, bugün küçük bir çocukta bile stres gözlenmektedir. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, günümüzün vebası stresi ve başa çıkma yollarını sizler için anlattı.
#Stresle Başa ÇıkabilmekMarmara Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencileri müthiş bir projeye imza attı. İş stresi, okul stresi, yol stresi derken stres artık günlük rutinimizin bir parçası haline geldi. Bu rutinin hayatımızdan aldığı en değerli şey de gülmek, artık gülemiyoruz. Bu durumu biraz olsun değiştirebilmek için bir grup arkadaş ile #GülmeyiUnutma adında bir iyilik hareketi başlattı. Proje kapsamında dağıtılan kartlarda özellikle her insanın özel hissetmesini ve hiç bir sebep aramaksızın gülmesini isteyen gençler, hazırladığı kartları kafelere, parklara, otobüs duraklarına kısaca insanımızın kolay ulaşabileceği her yere koyup insanları gülümsetmeyi başardı.
##Gülmeyiunutma- Genelde yetişkinlerde karşılaşılan, yaşanan sorunlardan kaynaklı "diş sıkma" sorununun çocuklarda da yaygın olarak görüldüğü tespit edildi - Prof. Dr. Uysal: "7-19 yaş arasındaki 965 çocukta yaptığımız araştırmada yaklaşık yüzde 13'ünde şiddetli derecede diş sıkma problemi tespit ettik" - "Çocuklardaki sınav, okul stresi, huzursuz bir aile ortamı, belki bir kıskançlık, çeşitli sorunlar buna neden olabiliyor"
Son yıllarda özellikle okul öncesi dönemde yani 4-6 yaş arasında ve ilkokul çağında olan çocuklarda yapılan bilimsel çalışmalar “endişe verici” bir oranda okula başlamaya fiziksel olarak hazır olmadığını ortaya çıkardı. Buna göre çocukların hareket beceri düzeyleri tüm zamanların en düşük seviyesinde.
#Çocuklar Hareket Etmiyor