Güncelleme Tarihi:
Okul çağına gelene kadar pek çok kız ve erkek çocuklarında eşit düzeyde meydana gelen baş ağrısı, ergenlik çağı ile birlikte kız çocuklarında iki kat daha fazla ortaya çıkıyor.
Çocuklarda Baş Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Çocuklarda baş ağrısının neden meydana geldiği iyi araştırılmalıdır. Eğer çocuğunuz devamlı olarak baş ağrısından şikayet ediyor ve bu durum da günlük hayatını aksatıyor, artık okula gitmek istemiyor ve ödevlerini yapmıyorsa mutlaka doktora başvurulması da gerekir. Çocuklarda baş ağrısı ise, farklı şekillerde ortaya çıkabileceği gibi tanıda bazı sorunlar da yaşanabilir. Bu yaştan itibaren çocukların söylediklerini doğru değerlendirmek gerekir. Özellikle de aileler çocuklarını çok iyi takip ederek; günün hangi saatinde meydana geldiği, baş ağrısının hangi sıklıkta, ne kadar sürdüğü, baş ağrısını başlatan ve bitiren nedenler, baş ağrısı sırasında çocukta ortaya çıkan değişiklikler de belirlenmeye çalışılır. Baş ağrısına eşlik eden şu şikayetler varsa dikkatli olmak gerekir.
Ani kusma
Huysuzluk
Aşırı ağlama
Denge bozukluğu
Korku ve endişe,
Her zaman yaptığı ya da yapmayı çok sevdiği bazı aktiviteden geri kalma durumu da olabilir.
Çocuklarda Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Baş ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran bir çocukta öncelikle beynin damarsal ve tümoral sorunları, sistemik ya da enfeksiyona bağımlı hastalıklar, psikolojik problemler, göz bozuklukları, okul veya aile içi sorunların olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bunun dışında şu sorunlar da baş ağrısına neden olabilir;
Kulak iltihabı
Çürük diş
Boğaz enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar
Burun tıkanıklığı
Beyinde su toplanması
Gözde kırma kusurları
Beyinde damar tıkanıklıkları
Beyinde tümör
Beyinde görülen kanama gibi organik bir neden olabileceği gibi, gerilim ve migren tipi, nedeni tam olarak bilinmeyen hastalıklarla ilgili de olabilir.
Çocuklarda Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısının gerçek nedeni bulunabilirse, buna yönelik bir tedavi planlanması gerekir. Bir nedenin tespit edilemediği durumlarda ise, migren tanısı konulunca hemen ilaç başlamak yerine baş ağrısına yol açan nedenlerin saptanması ve mümkünse ortadan kaldırılması oldukça uygun olur. Sıkça;
Uykusuzluk
Açlık
Geç uyumak ve sabah erkenden uyanarak okula gitmek
Gece geç saatlere kadar televizyon ve tablet karşısında olmak
Aşırı yorulmak, fazlası ile spor yapmak ya da hareket etmek,
Okul stresi ağrıyı başlatan neden olmakla birlikte;
Bazı hastalarda ise, hastaya özel nedenler (Beyaz peynir, kuruyemiş, koruyucu madde içeren hazır gıdalar vb.) de olabilir.
Çocuk Migreni Erişkin Migreninden Farklı mı?
Çocukluk çağında migren, erişkin hastaların migrenine göre çok daha kısa sürelidir ve genellikle de ataklıdır. Çocukluk döneminde görülen baş ağrısının yerleşimi genellikle iki yanlı ve alında olur. Basınç hissi ya da basınç hissi şeklindeki bulantı, baş ağrısı, ışık, kusma ve sesten rahatsız olma gibi belirtiler de ağrıya eşlik edebilir.
Çocuğun günlük hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan şiddette meydana gelen baş ağrısı, bazen kendini ifade edemeyen çocuğun hırçınlaşmasına ya da odasına çekilip uyumasına yol açabilir. Çocuklarda görülen migren ataklarının süresi ise, iki saat ya da daha kısa süreli de olabilir. Okul çocuğu döneminde migrene erkek çocuklarında daha sık rastlanır. Ama ergenlik dönemi ile birlikte hormonal değişikliklerin de devreye girmesi sonucunda kız çocuklarında migren görülme olasılığı erkekleri de geçer.