Ülkenin dört bir yanında büyük korkuya sebep olan İzmir depremi, psikolojik travmaları da beraberinde getirdi. Halk arasında deprem fobisi olarak bilinen "seismophobia" anlık bir korkudan öte kişinin yaşamını da etkileyebiliyor. Deprem öncesi ve sonrasında bu korkularla nasıl baş edebiliriz? Çocukları deprem gerçeğine nasıl hazırlayabiliriz? Tüm merak edilenleri Uzman Psikolog Dilara Sayar ve Psikolog Sena Karabiber yanıtladı...
#Deprem KorkusuBir tür öğrenme bozukluğu olarak da bilinen disleksinin (okuma bozukluğu) yaklaşık 20 çocuktan 1’inde görüldüğünü söyleyen çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Canan Tanıdır, “Disleksi beraberinde depresyon, öfke nöbetleri, okul fobisi gibi hastalıkları beraberinde getirebilir” dedi.
#Okuma BozukluğuEMDR terapisi, tam açıklamasıyla göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. EMDR hızlı sonuca ulaştıran çok güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bu terapi yaklaşımının en önemli özelliklerinden biri ise yaş sınırı olmaksızın uygulanmasıdır, yani küçük bir bebeğe dahi uygulanabilir. Çocuk ve ergenlerde oldukça hızlı cevap veren bu terapi tekniği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi birçok sağlık ve devlet kurumu tarafından onaylanmıştır.
#EmdrSivas'ta, kaygı bozukluğu nedeniyle okula gidemeyen ve evde eğitim verilmeye çalışılan 10 yaşındaki Burcu, öğretmen fobisi yaşıyor. Normal zamanlarda gülüp eğlenen, kitap okuyup derslerine çalışan Burcu, okulda veya evde eğitim esnasında öğretmeni gördüğünde tepkisizleşiyor, iletişime kapanıyor, terliyor, titriyor, zaman zaman da ağlıyor ve burnu kanıyor.
#SivasSivas'ta yaşayan ve kaygı bozukluğu nedeniyle okula gidemediği için evde eğitim verilmeye çalışılan 5’inci sınıf öğrencisi Burcu Pehlivan, öğretmeni gördüğünde tepkisizleşiyor, iletişime kapanıyor, terliyor, titriyor, zaman zaman da ağlıyor ve burnu kanıyor.
#Okul Fobisi