Güncelleme Tarihi:
2015-2016 eğitim öğretim yılı gecikmeli olarak başladı. Rehber Öğretmen Zafer Erdönmez, okula yeni başlayan öğrenci velilerine “Öğrencilerin endişeleriyle alay etmeyin” uyarısında bulundu.
Birinci sınıf ve anaokulu öğrencilerinin okula uyum sağlaması konusunda velilerin dikkat etmesi gereken önemli ayrıntıların bulunduğuna vurgu yapan Erdönmez, bu ayrıntılar veliler tarafından bilinse bile günlük hayatın telaşı içerisinde bazen ihmal edildiğini kaydetti. Erdönmez, bu konuda yapılması gerekenler veliler tarafından ihmal edilirse çocuklarda kalıcı olarak okula, öğretmene ve kalabalığa karşı bir önyargı veya korku oluştuğunu ifade etti.
Erdönmez, çocukların uzun süreli okul fobisi yaşamaması için anne ve babaların özellikle şu başlıklara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
1. Okula gitmek istemediğinden dolayı çocuğu suçlamamalı, korkusu ve gözyaşlarıyla alay edilmemeli.
2. İlk günlerde mutlaka giriş zilinden önce okulda olunmalı, sonradan sınıfa gelen öğrencilerde kaygı ve korku daha çok gözlemlenmekte.
3. Okulun ilk günlerinde çocuğun kalabalığa veya yabancı bir mekana alışması güç olacaktır bundan dolayı anne veya baba çocuğu alışsın diyerek, 'yüzme öğrenmesi için derin havuza atar gibi' kalabalığın içerisine terk edip hemen oradan ayrılmamalı, öğretmenine, arkadaşlarına alışması için ona zaman tanınmalı ve yanında olmalı.
4. Çocuğumuz aileden ilk defa ayrılıyorsa bu ayrılığın uzun süreli olmayacağı tekrar aile ile birlikte olunacağı uygun bir iletişim dili ile anlatılmalı.
5. Çocuktaki 'sürekli ağlarsam annem hep okulda yanımda kalır' düşüncesine karşı kararlı durulmalı, duygusal davranılmamalıdır. İlk günlerdeki vedalaşmalar kısa tutulmalı olayı asker uğurlama veya kız gelin etme merasimine dönüştürmemeli, yetişkin olarak duygularımızı kontrol etmeliyiz.
6. İlk haftalarda okul hakkında veya öğretmen hakkındaki konuşmalarımıza dikkat etmeli kaygı ve endişelerimizi çocuğun yanında paylaşmamalı, unutmayalım ki kaygı ve endişelerimiz bulaşıcıdır çocuklarımız tarafından hemen hissedilir.
7. Aile içindeki iletişimimize dikkat etmeli çocuğun aklını evde bırakacak şiddet içerikli davranışlardan ve sözlerden uzak durmalı.
8. Çocuğun eğitimi ile ilgili iki büyük kurum aile ve okuldur. Veli- öğretmen ilişkileri mümkün olduğu kadar samimi ve destekleyici olmalı çocuğumuzun kişilik özellikleri öğretmeni ile paylaşılmalı ve bilgilendirilmelidir.
9. Heyecanlı ve istekli bir başlangıç başarıyı beraberinde getirmekte bu motivasyonu sağlamakta bizlerin elinde.
CİHAN