Paylaş
Ayrılık kaygısının altında yatan nedenlerden biride sosyalleşme endişesidir.
Okul fobisinin 3 temel nedeni
Okul fobisi olan çocukta;
Okul fobisini neler tetikler?
Annenin çocuğun bireyselleşmesine izin vermemesi diğer bir ifadeyle anneninde çocuğa bağımlı olması söz konusu olabilir.
Peki, okul fobisi olan çocuğa nasıl yardımcı olabiliriz?
-Öncelikle çocuğun korkusunu anlamalıyız ve küçümsememeliyiz.
-İşe çocuğa okulu tanıtmakla başlayabiliriz. Okuldan korkan çocuk aslında okulu tanımadığı ve ne yapcağını bilmediği için korku duymaktadır. Çocuğa neden okula gidildiğini, öğretmenin kim olduğunu uygun bir dille anlatmamız gerekir. Bunun yanında çocuğun ilk kez tanışacağı sınıf, öğrenci, ders gibi terimlerin ne anlama geldiğini de açıklamalıyız.
-Çocuk okula gitmek istemediğinde mutlaka gitmesi ve dönmesi için ısrar etmeliyiz ve bu ısrarda kararlı olmalıyız. Bu kararlılığımız özellikle okula gitme zamanlarında yoğun olmalı ki çocuk farklı bir seçeneği olmadığını anlayabilsin.
-Çocukla okul korkusu hakkında konuşulmalıdır. Bu konuşma çocuğu küçümsemeden yapılmalıdır ve bu korkunun birçok çocuk tarafından yaşanabileceği mutlaka belirtilmelidir.
-Çocuktan öğrenmemiz gereken en önemli şey onu tam olarak neyin kaygılandırdığıdır. Bu soruyu mutlaka çocuğa yönelterek asıl kaygının neye karşı duyulduğunu öğrenmemiz gerekir.
-Çocuğun akranları ile iletişim kurmasına ve zaman geçirmesine yardımcı olarak alışma sürecine destek olmalıyız.
Bazı çocuklar tüm çözüm önerilerinin uygulanmasına rağmen uyum sürecinde zorlanabilirler. Bu tarz durumlarda mutlaka arkada yatan farklı bir sebep aranmalıdır ya da ebeveyn tutumlarında olabilecek hatalar düzeltilmelidir. Okul, öğretmen ve ebeveyn işbirliği dahilinde çocuğun okula uyumu hala sağlanamıyorsa sorun derinleşmeden çocuk için bir uzmandan mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Paylaş