Okul Fobisi haberleri sayfasında Okul Fobisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 218 Okul Fobisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yeşilay’ın 5 bin psikoloji ve PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) uzmanına pandemi sürecinde okul fobisini anlattığı eğitim programında Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Okula uzun süre ara verildiğinde zorlukları olan çocuklarda riskler artar” diye konuştu.
#YeşilayOkulların açılacağının duyurulmasıyla birlikte Mart 2020’den bu yana yüz yüze eğitim ortamından uzak kalan öğrencilerin okul fobisi yaşayabileceğine dikkat çeken Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Duygu Dinçer, genellikle karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, sık tuvalet ihtiyacı, baygınlık gibi psikosomatik belirtilerle karşılaşıldığını söyledi.
#ÇocukYeni eğitim yılı ile birlikte 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ders başı yaptı. Eğitim ve öğretimin başlamasıyla birlikte ebeveynlerin şu anki en önemli gündemi, çocuklarının okula başlaması. Okula başlama, her çocuk için farklı bir deneyimdir ve çocuğun hayatının dönüm noktalarından biridir. Okul dönemiyle birlikte “okul korkusu” ve “okulu reddetme” gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.
#Okul KorkusuOkulların açılmasına az bir süre kala, okul deneyimini yeni yaşayacak ebeveynler de çocukları kadar heyecanlı. Unutulmamalı okul, çocuklar için mekânsal, duygusal, sosyal ve zihinsel açıdan zengin ve yepyeni deneyim. Çocukların, anne-babalarının yerine koymaya hazır oldukları öğretmenlerin güler yüzü ise büyük önem taşıyor.
#Okul FobisiÇocuğunuz hala okula giderken bahaneler buluyor, diretiyor mu? Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı ve Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Engin Deniz, hala okula alışamamış çocukların uyum sorunu yaşadığını belirtiyor. Güven ortamının olmadığı yerde öğrenme sürecinin gerçekleşemeyeceğini söyleyen Deniz, bu noktada ailelere ve öğretmenlere sorumluluk düştüğünü hatırlatıyor.
#Yaz TatiliÇocuğun okula gitmeye karşı korku duyması, okul zamanına doğru yoğun kaygı ve panik belirtileri göstermesi şeklinde görülüyor. Okul saati yaklaştıkça çocukta, karın - baş ağrısı ve mide bulantısı gibi şikâyetlerle birlikte öfke nöbetlerinin de görülebildiğini belirten uzmanlar, ‘Bir süre bekleyelim, belki geçer’ yaklaşımının sorunu daha da büyütebileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, böyle durumda profesyonel desteğin önemini vurguluyor.
#OkulYeni eğitim öğretim yılı başlarken anne babaları da, “ya çocuğum okula gitmeyi reddederse” korkusu sardı. Ancak unutulmaması gerekiyor anne babanın bu konudaki stresi artıkça, çocuğunki de artıyor. Bunun nedenini iyi araştırıp, ona göre çözüm üretmek ve ne yapmak veya ne yapmamak gerektiğini çok iyi bilerek öğrencilerin okulu reddetmesinin önüne geçmek gerekiyor.
#OKULİkinci dönem için ders zili 5 Şubat’ta çalıyor. Öğrenciler ve öğretmenler iki haftalık tatilin ardından yeniden ders başı yapacak. Ancak okula dönüş bazıları için zor olabiliyor ve okul fobisi yaşayabiliyorlar. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Esra Aslan’a göre; çocuğun okula gitmek istememesinde okul kavramının yanlış anlatılması, ebeveyne bağlanma, öğrenme güçlüğü gibi birçok neden olabilir.
#İstanbul ÜniversitesiYarıyıl tatilinin sona ermesine sayılı günler kala çocukların özellikle uyuma-uyanma saatlerinde önemli sıkıntılar yaşanabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Berna Güloğlu, "15 günlük bir rutinin ardından çocukta ‘okul fobisi’ yaşanabilir. Aileler bunu engellemek için çocukları birkaç gün öncesinden okul hazırlığına başlatmalı" dedi.
#Okul FobisiYaz tatili bitiyor. Okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri 11-15 Eylül’de uyum eğitimine başlayacak. Çocukların bu uyum sürecinde en büyük destekçilerinin anne ve babalar olması gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu süreçte aşırı ilginin de ilgisizliğin de çocuğu duygusal açıdan etkilediğini belirtiyor. Onlara destek olmak için anne babaların eğitim olanağı sağlamanın yanı sıra, beslenme ve güvenli bir ortam sunmaları gerektiğinin altını çiziyorlar. Ayrıca, çocukların özelliklerinin de öğretmenlere anlatılarak, eğitim sürecine ailelerin katılmasını istiyorlar.
#EğitimÖğrenciler, uzun bir yaz tatilinden sonra 18 Eylül’de eğitim-öğretime başlayacak. Tüm öğrenciler için okulun ilk günleri biraz zor geçiyor ama ilkokullar açısından durum biraz daha farklı. Uzmanlar, okula yeni başlayacak çocukların kaygılarını nasıl atlatacağını ve ailelerin neler yapması gerektiğini anlattı. İşte okul fobisini yenmenin yolları:
#OKULYeni eğitim yılının başlamasına çok az bir zaman kala bu yıl ilk defa okulla tanışacak minikler büyük bir heyecan yaşıyor. En az çocuklar kadar anne ve babaları da karmaşık duygular içinde. Uzmanlar, okul sendromunun çocuktan değil ailelerden kaynaklandığını, 12 adımda ise bu sendromun atlatılabileceğinin altını çiziyor.
#Okula Başlama SendromuPamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Gülşen Ünlü, eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa süre kala çocuklarda görülebilecek okul fobisi hakkında anne ve babalara tavsiyelerde bulundu. Okula başlarken çocuklarda kaygı oluşmasının normal bir süreç olduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Ünlü, anne babanın rahat olması halinde çocuğun da süreci rahat atlatacağını söyledi.
#Okullar AçılıyorSivas'ta yaşayan ve kaygı bozukluğu nedeniyle okula gidemediği için evde eğitim verilmeye çalışılan 5’inci sınıf öğrencisi Burcu Pehlivan, öğretmeni gördüğünde tepkisizleşiyor, iletişime kapanıyor, terliyor, titriyor, zaman zaman da ağlıyor ve burnu kanıyor.
#Okul Fobisiİzmir'in Torbalı ilçesinde belediyeye ait anaokulunda 4 yaşındaki bir çocuk, iddiaya göre şımarıklık yaptığı gerekçesiyle atıldı. Olaya tepki gösteren baba, "Benim oğlumun okul fobisi oluştu. Artık okula gitmek istemiyor, psikolojisi iyi değil. Bunu hiç kimsenin yapmaya hakkı yok" dedi.
#İzmirUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulBakan Selçuk, telafi eğitiminin haziranda başlayacağını duyurdu. ‘Türkiye’nin Telafi Eğitimi Yol Haritası’ başlıklı rapor hazırlayan Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise “Haziran başında okullar kapatılmalı, tüm hazırlıklar tamamlanarak ağustos başında yüz yüze eğitime başlanmalı” önerisini getirdi.
#YAZARÇocuklardaki kaygı ve olumsuz düşüncelerin gelişmesini azaltmak adına pandemi ile ilgili konuşurken ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Doç. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat, “Çocuklar pandemiyle ilgili olarak kaygı ve olumsuz düşünce geliştirmeye aday kişilerdir. Kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte çocukluk döneminde en sık ortaya çıkabilecek ruhsal hastalıklar; yaygın kaygı bozukluğu, ayrılma kaygısı bozukluğu ve okul fobisi olarak sınıflandırılabilir” dedi.
#PandemiKoronavirüs sürecinin çocuklara etkisine vurgu yapan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Konuk, başlaması planlanan yüz yüze eğitim dönemi öncesi ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#EğitimYeşilay’ın 5 bin psikoloji ve PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) uzmanına pandemi sürecinde okul fobisini anlattığı eğitim programında Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Okula uzun süre ara verildiğinde zorlukları olan çocuklarda riskler artar” diye konuştu.
#YeşilayOkulların açılacağının duyurulmasıyla birlikte Mart 2020’den bu yana yüz yüze eğitim ortamından uzak kalan öğrencilerin okul fobisi yaşayabileceğine dikkat çeken Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Duygu Dinçer, genellikle karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, titreme, sık tuvalet ihtiyacı, baygınlık gibi psikosomatik belirtilerle karşılaşıldığını söyledi.
#ÇocukÇocukların içinde bulundukları yaş dönemlerine göre farklı korku ve kaygıları olabilir. Örneğin bebeklik döneminde, yüksek ve ani seslerden, hiç tanımadığı bir yerde annesinden ayrılmaktan korkmak ve buna ağlayarak tepki vermek gelişim sürecinin bir parçasıdır. Ancak 8 yaşındaki bir çocuğun annesinden ayrı kalmaktan korkması ve bu yüzden okula gitmek istememesi ise daha farklı bir durumdur.
#ÇocukYeşilay Başkanı, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Yeşilay’ın online düzenlediği 'Pandemi Süreci ve Sonrasında Okul Fobisi' başlıklı buluşmada, ailelere, eğitimcilere düşen sorumluluklara değinerek, okul fobisi ve okul reddi konularına açıklık getirdi. Öztürk pandemi süreci sonrasında özellikle rehber öğretmenlere önemli görevler düşeceğini söyledi.
#YeşilayBebekler ilk dünyaya geldikleri andan itibaren annelerinin bakımına ihtiyaç duyarlar. Özellikle ilk aylarda bu ihtiyaç gece gündüz devam etmektedir. Böyle bir durumda, ebeveynler çocukları ile aynı odayı paylaşırlar, bazen de aynı yatağı paylaşmak isterler.
#Anne Baba İle YatmaÇocuğunuz sağ-sol kavramını öğrenemiyor, ayakkabılarını ters giyiyor, önce-sonra, dün-bugün kavramlarını karıştırıyor ve günler, aylar gibi sıralı kavramları öğrenemiyorsa dikkat! Çocuklarda en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biri olan dislekside ailelere önemli görevler düşüyor.
#DisleksiÜniversitelerimizde her güz başında olduğu gibi bu sene de bir heyecan var. Öyle ya da böyle yeni bir eğitim-öğretim yılı başlıyor. Yüksekokul eğitiminin bu düzeye gelinceye kadar alınan tüm eğitimlere göre farklı bir yanı var. Eğitimin bu farklı yanıyla öğrencilerimiz karşılaşacak. Lise eğitimindeki öğretmenin ve ebeveynlerin zorlayıcı yanı geride kalıyor. Artık öğrenciler kendileriyle. Hele hele yaşadığı şehirlerden ayrılanlar için bu eğitim tam bir duygusal karmaşa özlem ve özgürlük ikilemi...
#ÜniversiteYeni eğitim yılı ile birlikte 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen ders başı yaptı. Eğitim ve öğretimin başlamasıyla birlikte ebeveynlerin şu anki en önemli gündemi, çocuklarının okula başlaması. Okula başlama, her çocuk için farklı bir deneyimdir ve çocuğun hayatının dönüm noktalarından biridir. Okul dönemiyle birlikte “okul korkusu” ve “okulu reddetme” gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.
#Okul KorkusuOkulların açılmasına az bir süre kala, okul deneyimini yeni yaşayacak ebeveynler de çocukları kadar heyecanlı. Unutulmamalı okul, çocuklar için mekânsal, duygusal, sosyal ve zihinsel açıdan zengin ve yepyeni deneyim. Çocukların, anne-babalarının yerine koymaya hazır oldukları öğretmenlerin güler yüzü ise büyük önem taşıyor.
#Okul FobisiAnne babalar için şüphesiz en zor dönemlerden biri de çocuklarını bir kreş ya da anaokuluna başlatma sürecidir. Çocuğun belki de ilk kez anne babadan ayrıldığı bu süreçte; çocuğun emanet edileceği kurumdan tutun da, kurumda çalışan öğretmenlerin kişilik özellikleri, kurumun fiziksel yapı ve koşulları, yöneticilerinin kültürel yapısı ve anne baba ile iş birliği halinde olması oldukça önem taşımaktadır.
#Kreşe Ne Zaman GitmeliPANDAS açılımı ile Streptokok enfeksiyonu ile ilişkili pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik hastalıklar, genellikle ergenlik dönemi öncesinde görülen obsesif kompulsif bozukluk belirtileri veya tiklerle kendini gösteren bir sağlık problemidir. PANDAS, daha çok ilkokul çağındaki çocuklarda görülüyor. İşte, PANDAS hastalığıyla ilgili detaylar…
#PANDASBir tür öğrenme bozukluğu olarak da bilinen disleksinin (okuma bozukluğu) yaklaşık 20 çocuktan 1’inde görüldüğünü söyleyen çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Canan Tanıdır, “Disleksi beraberinde depresyon, öfke nöbetleri, okul fobisi gibi hastalıkları beraberinde getirebilir” dedi.
#Okuma BozukluğuÇocuğunuz hala okula giderken bahaneler buluyor, diretiyor mu? Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanı ve Türk PDR Derneği İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Engin Deniz, hala okula alışamamış çocukların uyum sorunu yaşadığını belirtiyor. Güven ortamının olmadığı yerde öğrenme sürecinin gerçekleşemeyeceğini söyleyen Deniz, bu noktada ailelere ve öğretmenlere sorumluluk düştüğünü hatırlatıyor.
#Yaz TatiliYeni eğitim yılı başladı ve yaklaşık 18 milyon öğrenciyle 1 milyon öğretmen ders başı yaptı. Öğrenciler arasında okula ilk defa başlayacak çocuklar da olacak. Okulun ilk gününün kabus değil, mutlu başlangıç olarak anılması için ailelere ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Okullar açılmadan önce aile-öğretmen işbirliği başlamalı. Çünkü, bu işbirliği sadece ilk gün ya da ilk yılı değil, çocuğun eğitim hayatını etkileyecek.
#Eğitim