Boşanma süreci çocuklar için doğru yönetilmeli

Güncelleme Tarihi:

Boşanma süreci çocuklar için doğru yönetilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2019 11:22

Uzman Psikolog Nilay Gürtaş, boşanma sürecinin çocuklara daha az zarar vermesi adına iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Anne ve baba aldıkları boşanma kararını çocuğa birlikte açıklamalıdır" dedi.

Haberin Devamı

Bazı evliliklerin sorunların çözümü bulunamayınca boşanmayla sonuçlanabileceğini ifade eden Gürtaş, bu sürecin çocuklara daha az zarar vermesi adına iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çocuğun, boşanma sürecinde aile içi çatışmalardan ve boşanma sonrasındaki anne baba yoksunluğu ile ekonomik sorunlardan etkilendiğini söyleyen Gürtaş, “Çocuk bu aşamada boşanmaya karşı inkâr, bu durumu yaratan ortama karşı kızgınlık, anne ve babayı bir araya getirme çabaları, durumu kabullenme ve depresyon yaşar. Bu okul öncesi dönemde, (0-6) okul döneminde (6-12) ve ergenlik döneminde (12-17) kısa ve uzun vadede olmak üzere farklı tepkiler doğurabilir” dedi.

GÖRÜLEN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ

Gürtaş, şunları söyledi:

"Okul öncesi dönemindeki çocuklar kısa vadede korku, suçluluk, öfke, bağımlılık duyguları hissederken; uzun vadede ise okul başarısızlığı, karşı cinsle iletişim kurmada problem, erkek çocukta cinsel kimlik karmaşası gibi sorunlarla karşılaşabilir. Okul döneminde olan çocuklarda ise inkâr, kendini suçlama, anne babasını suçlama, çevreye kızgınlık duyma, ilişkilerde güvensizlik, arkadaş ilişkilerinde güçlükler, okulda başarısızlık, alt ıslatma ve bebekleşme gibi sorunlar görülebilir. Ergenlik dönemine baktığımızdaysa, gençlerin davranışlarında; içe kapanma, mutsuzluk, saldırganlık, cinselliğe aşırı ilgi, okul fobisi, evden kaçma ve madde kullanımı görülebilir."

Haberin Devamı

ANNE BABALAR NE YAPMALI?

Boşanma sürecinde ebeveynlere de önerilerde bulunan Uzm. Psk. Nilay Gürtaş, "Anne ve baba aldıkları boşanma kararını çocuğa birlikte açıklamalıdır. Boşanma sürecine uyumu açısından çocuk için daha sağlıklı olan bu açıklama, çocukların yaş dönemine göre anlayabilecekleri seviyede olmalıdır. Ayrıldıktan sonra, ebeveynler birbirlerinin aleyhinde konuşmamalı ve çocuğa eşi ile olan problemi yansıtmamalıdır. Bu durum çocuğun diğer ebeveynine olan güvenini yitirmesine neden olabilmektedir. Ailenin hayatında neler değişeceği konusunda da detaylar anlatılmalıdır. Boşanmanın, onların hatalarından kaynaklanmadığını, tamamen anne ile babanın beraberliklerini başarılı bir şekilde sürdüremediklerinden kaynaklandığı anlatılmalı ve anlamaları sağlanmalıdır. Ebeveynler, ailenin özel günlerinde ya da bayramlarda çocuk ile birlikte ortak vakit geçirmelidirler. Böyle davrandıklarında çocuğun zihnindeki aile kavramını korumuş olurlar" diye konuştu.

DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!