Adalet Bakanlığı 2022 yılı adli istatistiklerine göre 12-14 yaş aralığında 26 bin 239; 15-17 yaş aralığında ise 85 bin 030 çocuk suça sürüklenme iddiasıyla yargılanıyor. Bu çocukların yüzde 30’u ortaöğretim kademelerinde öğrenci. İstanbul Kültür Üniversitesi Adalet ve Suç Psikolojisi Laboratuvarı’nda çocukların suçtan korunması için 113 lisans öğrencisiyle çalışmalar yapan Doç. Dr. Erbay, “Okullarda acilen önlem alınması gerekiyor” diyerek suçu azaltmaya yönelik 15 önemli tavsiyede bulundu...
#CinayetOkulların kapanmasının ardından birçok çocuk yaz okullarında eğitim öğretimlerine devam ediyor. Ancak otizmli çocuklar için açılan yaz okullarında eğitimin özel bir anlamı var. Çünkü özel gereksinimi olan bu çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde kazanımlarının gerilememesi önemli. Bu yüzden aileler otizmli çocuklarının eğitimini kesintiye uğratmamak için mutlaka bir yaz okulunun kapısını çalıyor. İşte bu noktada yaz okulu adı altında otizmli çocuklara eğitim verdiğini iddia eden ve mesleki uzmanlığı olmayan bazı kurumlar, ailelerden her ay için 10 binlerce lira ücret talep edebiliyor.
#BESYOHayatın bir kullanma kılavuzu yok. Hayatta hata yapmak diye bir şey var. Hepimiz hatalar yapabiliriz. Önemli olan o hatalardan ders çıkarmayı öğrenmek. Hatalarımız büyümenin bir parçasıdır. Hatalarımızla büyümek çok değerlidir. Bunların kıymetini anlamalıyız.
#Büyüme“Bir kimsenin ayıbını arkasından söylemek veya aleyhine konuşmak” olarak da tanımlanan gıybet ya da dedikodunun sosyal bağları zayıflattığını ve iletişim kazalarına yol açtığını belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, empatik gıybetin yani bir kişinin gıyabında olumlu konuşmanın ilişkileri güçlendirdiğine dikkat çekti.
#Gıbet Psikolojiyi Etkiliyor MuFütüristler Derneği Kurucusu ve Onursal Başkanı Alphan Manas, teknolojideki hızlı değişime ayak uyduramayan birçok sektörün 2030 yılı itibariyle sonunun geleceğine dikkat çekti. Alphan Manas özellikle otomotiv yan sanayi ve tekstil sanayindeki firmalarla, alışveriş merkezlerinin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi. BUSİAD’ın düzenlediği 9. Yenilikçilik ve Yaratıcılık Sempozyumu sonrası bir araya geldiğimiz Alphan Manas ile en çok dönüşümün yaşanacağı sektörleri ve yapay zekâdan geleceğin mesleklerine kadar en çok merak edilen konuları konuştuk. Manas, değişime hazır olmanın önemine değinerek “Anlattıklarımız dikkate alınmazsa çok zaman kaybedilecek” dedi.
#BURSAÜsküdar Üniversitesi 4. Uluslararası İletişim Günleri’nde dijital bağımlılık nörobilim, psikoloji ve etik açılardan ele alındı. Bağımlılık sürecindeki en temel etkenin haz almak olduğunun vurgulandığı programda Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan “Ne kadar çok fav/retweet o kadar çok haz, ne kadar çok beğeni o kadar çok haz ve bağımlılık sarmalı” diye konuştu.
#BağımlılıkSurvivor 2017'de dün akşam hangi ismin elendiği izleyiciler tarafından merak edilen konular arasında yer aldı. TV8 ekranlarının herkes tarafından büyük bir heyecanla takip edilen dünyanın en zor yarışması olarak bilinen survivor'da dün akşam elenen isim izleyicileri ve yarışmacıları şoke etti. Oy potansiyeli diğer yarışmacılara göre oldukça yüksek olarak bilinen yarışmacı, elenmesinin ardından herkesten helallik istedi ve öyle ayrıldı. İzleyiciler tarafından da çok sevilen yarışmacı yarışmanın takipçilerini üzdü. Peki, Survivor 2017'de dün akşam hangi isim elendi? İşte detaylar.
#SurvivorMehmet Y.Yılmaz, Uğur Meleke, Uğur Vardan ve Mehmet Arslan'dan oluşan Hürriyet Futbol Konseyi, haftanın futbol olaylarını masaya yatırdı. Yılmaz, Galatasaray'ın durumuna dikkat çekerek "Bir altyapı hocasıyla yarışmacı profesyonel bir takım idare edilemez. Bu bir yönetim hatasıdır. Kritik maçlarda Riekerink’in yetersizliği net şekilde ortaya çıktı" dedi.
#Futbol KonseyiKişinin daha mutlu ve verimli olmasını hedefleyen pozitif psikoloji, mutlu, öz güveni yüksek, empati yapabilen çocukların gelişiminde de önem kazanıyor. Uzman Klinik Psikolog Nazende Ceren Öksüz, pozitif psikolojinin çocuk gelişimindeki etkisine dikkat çe
#Çocuk PsikolojiTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Prof. Dr. Russell Barkley DEHB teşhisi için üç kriterden söz ederek, “İnsanın en az altı ay gözlemlenmesi, bir bozukluğun olması ve sık sık şiddetli yaşanması gerekir” dedi. Barkley ayrıca, DEHB’in tedavi edilebildiğini de belirterek, en umut vaat eden hastalık olduğunun altını çizdi.
#ÖdevBu ülkede, 31 Mayıs’tan beri hem çok umut verici hem de çok acı şeyler yaşandı.Bütün olan bitenin içinde en felaketi, polisin Gezi protestocularına karşı uyguladığı aşırı ‘orantısız şiddet’ti.Öyle bir şiddet ki… Sonucu:Beş ölü (her an altı olabilir), felç, beyin sarsıntısı, onlarca göz kaybı…Bu şiddeti uygulayan polislerin içinden dört kişiyle konuştum.Evet, Gezi tanıklıklarında bugün polislere kulak veriyoruz.Onlar, yaşadıklarından gurur duymayan polisler.Onlar, polis içinde reform yapmaya, polis haklarını düzeltmeye, düzenlemeye çalışan bir grup.Son derece açık sözlü davrandılar, sorduğum her soruyu yanıtladılar. Bu röportaj devam edecek…