Pastırma yazının sonunu Bodrum’da kutlamak isterseniz siz de bir gününüzü müzelerine ayırın. Biz Zeki Müren Sanat Müzesi’ni gezdikten sonra bankta oturan Halikarnas Balıkçısı heykeline selam verip Bodrum Kalesi’ne uzandık. Son durağımız Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi ve ardından Ege güneşinin son demleri oldu…
#SeyahatSUNUŞ: Bu hafta ülkemiz için iki büyük insanı ölüm yıldönümlerinde andık. Biri, dilimizin en büyük şairlerinden Nazım Hikmet Ran (ölümü: 3 Haziran 1963), diğeri de Türk amatör denizciliğinin büyük ustası Sadun Boro (ölümü: 5 Haziran 2015). Nazım Hikmet’in yaşam öyküsü ile ilgili bir laf etmek niyetinde değilim zira bir şair insanlara şiirleriyle seslenir ve basın zaten onu anarken yaşam öyküsünü yeterince verdi. Biyografi yerine Nazım Hikmet’i bir şiiriyle anmak en iyisi bence. Türk bayraklı teknesiyle bir dünya turu yapan ilk Türk denizcisi Sadun Boro’nun yaşamına biraz değinmek niyetindeyim çünkü basında pek yer almadı ve adını duyanların da onun hayatı hakkında bilgi sahibi olduğunu çok sanmıyorum. Hem burası Denizciler Lokali. Elbette bir denizciye torpil geçilecek.
#BursaTEKNESİYLE dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, mesanesindeki kanser bulgusu nedeniyle 3 gündür tedavi gördüğü Özel Ahu Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın danışmalarından, gazeteci Can Pulak, manevi babası Boro'nun öldüğünde İngiliz Limanı'na teknesinin bağlı olduğu çam ağacının dibine gömülmeyi istediğini belirtip, "Şimdi bunun için uğraşıyoruz. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor" dedi. Boro'nun cenaze töreni Pazartesi günü ikindi namazına müteakip Gökova Karacasöğüt'te toprağa verilecek.
#Sadun BoroTEKNESİYLE dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, aniden fenalaşarak Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki özel bir hastanede tedaviye alındı. Mesanesinde kanser bulgusu yüzünden bir süredir tedavi gören Boro'nun durumunun ağır olduğu, yoğum bakım servisine alındığı bildirildi.
#Sadun BoroMustafa İhsan Denizaşan, resmi tarihin unuttuğu kahramanlardan. 1930’da küçücük ‘Ankara’ teknesiyle tek başına dünya yolculuğuna çıkmış. Türlü maceraların ardından beş yıl sonra, “Ölmedim, Cebelitarık’ı geçtim” mesajı yollamış.
#Mustafa İhsan DenizaşanSadun Boro eşi Oda ve kedileri Miço’yla beraber Kısmet adlı tekneyle 1968 yılında dünya turunu tamamlamış, bu seyahat onu Türkiye çapında şöhret haline getirmişti. Dünya seyahatinden 43 yıl sonra İstanbul’da Kalamış Meydanı’na Boro’yu eşiyle beraber tasvir eden bir heykel dikiliyor
Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro 1964 yılında yaptırdığı ‘Kısmet’ adlı teknesini İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’ne bağışladı. TIR'la İstanbul’a götürülecek ‘Kısmet'e son kez binerek onunla vedalaşan Sadun Boro duygulu anlar yaşadı. Boro, “46 yıldır kaplumbağa benzeri yaşadığım ‘Kısmet’ten ayrılmak çok zor. Dünyanın en uzak köşelerinde fırtınaları, kasırgaları, dünyanın en güzel koylarını birlikte gezdiğimiz ‘Kısmet’ bundan böyle müzede, geleceğin denizcilerine rehber olacak” dedi.
Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro 1964 yılında yaptırdığı ‘Kısmet’ adlı teknesini İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’ne bağışladı. TIR'la İstanbul’a götürülecek ‘Kısmet'e son kez binerek onunla vedalaşan Sadun Boro duygulu anlar yaşadı. Boro, “46 yıldır kaplumbağa benzeri yaşadığım ‘Kısmet’ten ayrılmak çok zor. Dünyanın en uzak köşelerinde fırtınaları, kasırgaları, dünyanın en güzel koylarını birlikte gezdiğimiz ‘Kısmet’ bundan böyle müzede, geleceğin denizcilerine rehber olacak” de
Alman asıllı eşi Oda Boro’yla beraber 1965 yılında 10.5 metrelik ’Kısmet’ yelkenlisi ile 3 yıllık dünya seyahati yapan Sadun Boro ile 7.95 metrelik ’Kayıtsız III’ teknesiyle dünya turunu Antalya’da noktalayan Özkan Gülkaynak, Gökova Körfezi buluştu. 44 yaşındaki Özkan Gülkaynak, İzmir’e doğru yol alırken 81 yaşındaki Sadun Boro ile Okluk Koyu’nda biraraya geldi. Kayıtsız III teknesini Kısmet’in yanına demirleyen Gülkaynak ile Boro arasında koyu bir deniz sohbeti geçti.