Paylaş
Kendisiyle de epey sohbet ettim.
Denizi severdi ama tavizsiz bir çevreciydi de...
Türkiye’nin mavi, yeşil cennet köşelerinin korunması için çok çaba sarf etti.
Toplumun bilinçlenmesine büyük katkılar sağladı.
Ve bana göre denizcilik dünyasına da örnek bir rol model oldu.
Sadun Boro, dünya seyahatine çıktığı ilk anı şöyle anlatmıştı:
“O an Caddebostan’dan bismillahla demirimizi alıp yelken bastığımız gün içimizde karışık duygular birbiriyle çarpışıyordu. Ömür boyu süren mücadelemizden sonra teknemizi yapmışız. Onunla peşinden koştuğumuz hayal dünyasına ilk adımımızı atıyorduk. Hem çok mutluyduk hem de içimiz burkuluyor, sevdiklerimizden, dostlarımızdan, memleketimizden ayrılıyoruz. Acaba bir daha geriye dönebilecek miyiz? Nice tehlikeler tayfunlar, fırtınalar önümüzde uzanıyor. Gayet tabii en büyük arzumuza nail olmanın zevki ve heyecanını yaşıyorduk.”
1952’de Ling adlı 11 metrelik Kısmet adlı yelkenliyle İngiltere’den Karayip Adaları’na kadar uzanan ilk okyanus aşırı seyahatini bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirdi. Kısmet, 1963 yılında Salacak’ta Athar Beşpınar’ın atölyesinde kızağa kondu. Sadun Bora, Alman eşi Oda Boro ile beraber 1965’te dünya seyahatine çıktı. Onlara Kanarya Adaları’nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesi’nde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra Pupa Yelken başlıklı bir kitapta toplandı.
Boro ailesi 1977 ile 1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz ile beraber Karayip Adaları’nı ve Amerika’nın doğu sahillerini gezdi.
Boro daha sonra Bodrum’da yaşadı. Gökova, Göcek gibi Ege koylarının korunması için kampanyalar yaptı. Okluk Koyu’nun ortasına bir deniz kızı heykelinin koyulmasını sağladı.
Ve aramızdan ayrılıncaya kadar bu çevreci mücadeleyi hep sürdürdü.
Sadun Boro kitaplarını mutlaka okuyun.
Ben öyle yaptım.
Hem denizi daha çok sevdim, hem de dünyayı...
Durmaksızın 3 kıta 3 okyanus
40 bin deniz mili yapacaklar
REKLAM dünyanın duayenlerinden Murat Türkay geldi.
“Tam senlik bir hikaye var” dedi.
Ve Ali Özkaya, İsmet Somay, Sinan Kaş, Ulaş Gökşin’in yakında çıkacakları dünya turunu anlattı.
Sadun Boro’yu anmamın nedeni de bu...
Dört amatör deniz tutkunu 3 kıta, 3 okyanus, 40 bin deniz mili ve 7 ay durmaksızın sürecek güney okyanusları turuna çıkıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi seyahati destekliyor.
Tabii yeni destekçiler de arıyorlar.
Yani Antik çağın miti Poseidon’un öyküleriyle başlayan; Macellan, Piri Reis gibi binlerce deniz tutkununun izlerini takip ederek, 7 ay durmaksızın sürecek bir serüvenden bahsediyorum.
Güney okyanuslarındaki rota daha öncesinde denenmemiş olması ve durmaksızın kat edilmesi dikkat çekici.
Ali Özkaya, İsmet Somay, Sinan Kaş, Ulaş Gökşin ile konuştum.
Dediler ki; “100. yılında ülkemizin ve İzmir’imizin amatör denizciliğinde bir ilki yaşamak ve bayrağımızı uluslararası rotalarda dalgalandırmak en büyük gurur kaynağımız olacak. İklim değişikliği etkilerinin giderilmesi, denizlerimizin ve çevrenin korunması politikaları ile öne çıkan İzmir’imizin, ulusal ve uluslararası alanda da farkındalığına katkıda bulunmak istiyoruz. Hedefimiz 9 Eylül 2023’de 15 metrelik Hanse 505 tipi yelkenlimiz Pangea ile İzmir’in sakin sularından yola çıkmak. Yaklaşık 40 metrekare alanda 7 ay durmaksızın kat edeceğimiz, 40.000 deniz millik rotamızın ilk etabı İzmir - Cebelitarık Boğazı çıkışı sonrası hedefimiz, Güney Atlantik Okyanusu’ndan Afrika kıtasını takip ederek, Ümit Burnu’nu dönüşümüzle ilk kıtamızı geçip Hint Okyanusu’na ulaşmak. Güneyli rotamızla devam ederek ikinci kıtamız Avustralya’nın güney batı ucundaki Leeuwin Burnu’nu geçtikten sonra yine güneyli rotamızla Güney Okyanusu’na, üçüncü kıtamız Güney Amerika’nın ucundaki Horn Burnu’na ulaşacağız. Antarktika’ya çok yaklaştığımız bu noktada hedefimiz, iklim ve deniz koşulları izin verirse, 1513’te Piri Reis’in çizdiği dünya haritasında belirttiği yeraltı dağlarının da bulunduğu Drake Geçidi veya Drake Boğazı geçişi sonrası, dümenimizi kuzeye çevirip Cebelitarık’a doğru dönüş rotamızla 2024 Nisan ayında İzmir’e ulaşmak.”
Dinlerken insan heyecanlanıyor.
Bir de onlara sorun.
Müthiş heyecanlılar ve eylülün gelmesini sabırsızla bekliyorlar.
4 deniz aşığı yeni
bir maceraya başlıyor
PANGEA; “Okyanusların annesi” denilebilir. Pangea Paleozoyik sonları ile Mezozoyik başlarında var olmuş dördüncü ve son süper kıta anlamına da geliyor.
Ali Özkaya 36 yaşında; balıkçı, turistik tekne kaptanı... “Denize aşık, 24 saat 12 ay içinde yaşayan ve yaşamaya hevesli biriyim. Denizdeyken huzurlu ve mutluyum. Çok daha fazlasını hedeflemek ve denemek istiyorum. Neresi olduğu önemli değil denizde evimde hissediyorum” diyor.
İsmet Somay; 54 yaşında, turizmci... “Neden güney denizinden dünya turu? Üç burun, azgın denizler, güvenilir dostlar; hepsi müthiş heyecan veriyor” diye konuşuyor.
Sinan Kaş; 56 yaşında; DJ, tekne kaptanı... “Hedefler ve büyük istekler doğrultusunda dünyayı tam tur yapmak en büyük hayalim” diyor.
Ve Ulaş Gökşin; 26 yaşında; yelkenci, dalgıç, turizmci, yat kaptanı... “Deniz hayatım. Baba mesleği olan kaptanlığı günümüzde yapmaya devam ediyorum” diyor.
Dört deniz aşığı, şimdi yeni bir maceraya başlıyor.
Paylaş