Mangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalBeni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru ErkeMichelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiŞef Ömür Akkor ve arkadaşlarının Elbistan’da kurduğu Yeniden Hayat Lokantası, afetten etkilenenlerin sıcak yemekle doyarken sosyalleşerek moral bulmalarına olanak sağlıyor. Aynı bölgede mutfağını bir okul bahçesine kuran şef Bora Bozankaya da kendi imkânıyla hem yemek dağıtıyor hem istihdam yaratıyor.
#Ömür AkkorBalık lokantası konusunda ben klasikçiyim. Anlamsız yaratıcılıkları, soyalı, hardallı, aşırı soslu mezeleri gereksiz bulanlardanım. Ama klasikle sıradanı karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum. Nicelikten ziyade niteliğiyle bizi tavlayan mekânların yeri her zaman başkadır. İşte tam da bu yüzden bayıldım Rumelihisarı’nda yeniden açılan Arşipel Balıkçısı’na...
#BalıkMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanTÜRKİYE’de siyaset her daim renklidir. Hele seçimler yaklaşırken spekülasyonlar “dur, durak” bilmez. Cumhur ittifakının yol haritası belli ve mevcut durumun devam etmesini istiyor. Muhalefet de, aynı amacı taşıyor ama süreci nasıl şekillendireceklerine dair pek çok senaryo konuşuluyor. Millet ittifakının iki büyük oyuncusu CHP ve İyi Parti. Bahse konu ittifak, tekrar parlamenter sisteme dönmeyi vaat ediyor. Sayın Akşener Cumhurbaşkanlığına aday olmadığını, yeni sistemde “Başbakanlık” amaçladıklarını ifade etti. Bunun anlamı, süreç istedikleri gibi gelişirse birinci parti olmayı öngördükleridir. Tabii, millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayının kimin olacağı daha bir öncelik taşıyor. Taraflar, adayın, ittifak bileşenlerinin ortak kararı ile belirleneceğini söylüyorlar.
#1Yeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriBu yıl tüm tatil planlarının temel belirleyicisi pandemi ve onun hayatlarımıza getirdiği yeni normal. Nispeten riski az bulunan rotalar ve oteller tercih sebebi olarak öne çıkıyor. Kıbrıs da öyle bir yer işte. Vaka sayısı yok denecek kadar az. Üstelik, KKTC’ye gittiğinizde hem doğa hem kültür tatili için pek cömert olduğunu göreceksiniz. İster deniz-güneş-kum üçlüsünün tadını çıkarabilir ister tarihte katman katman bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#KıbrısTürkiye’nin en popüler tatil yeri, tabiri caizse St. Tropez’si kuşkusuz Bodrum’dur. Bana göre hem doğal güzellikleri, tertemiz lacivert denizi ve birbirinden güzel plajlarıyla, hem de mekanların çeşitliliği, lezzeti, eğlencesi, servis ve hizmet kalitesi açısından dünyaca ünlü tatil beldelerinden on gömlek üstündür. Keşke bir St Tropez, Ibiza, Mykonos kadar değeri bilinse de kaliteli yabancı turist çeken dünya jet setinin uğrak yeri olabilse…
#Bodrumİstanbul Havalimanı’nda 4 bin 200 metrekarelik alanda onlarca restoran işleten BTA’nın lezzetlerini tattım. Şirketin CEO’su Sadettin Cesur, TAV Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül ile bir ziyafet turu yaptık. Mükemmel bir ziyafet zinciri oluşturulmuş. Gerçekten yeni havalimanının zenginliği olmuş. Tadında Anadolu’dan Japon mutfağına ne ararsanız var. Üstelik lezzetler dorukta.
#YazarlarSıfırdan yarattığı Chobani markasını, ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve en yenilikçi şirketlerinden biri haline getiren, ABD’deki bir numaralı Türk girişimci Hamdi Ulukaya evleniyor. Gelin, Fransız asıllı ABD’li restoran işletmecisi Louise Ulukaya (Vongerichten). Üç yıldır birlikte olan çiftin nikâhı aslında ocak ayında, New York’ta kıyıldı. Ancak İstanbul’da, yakın arkadaşlarının ve akrabalarının katılacağı geleneksel bir düğünle evliliklerini kutlamak istediler. Nikâh şahitleri ve yakın arkadaşları Selçuk Şirin, düğün öncesi onlarla bir araya geldi. Tanışmalarının hikâyesini, düğünün detaylarını sordu. Vongerichten, “Hamdi’nin doğduğu topraklarda evliliğimizi kutlamak, ailemin bu kültürü görmesini, öğrenmesini istedim. Türk değilim ama şimdi öyle hissediyorum” diyor. Hamdi Ulukaya ise kaybettiği annesinin, gelinini görse mutluluktan ağlayacağını söylüyor.
#Louıse