Obezitenin özellikle beraberinde getirdiği diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi metabolik hastalıklarla beraber günümüzde toplumların karşılaştığı önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini ve sadece fiziksel değil, psikolojik açıdan da zorluklar yaratabildiğini belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, obezite cerrahisinin aşırı kilo problemi yaşayanların sağlıklarını yeniden kazanmak için başvurdukları bir çözüm yöntemi olarak dikkat çektiğini söyledi. Karabuğa, obezite ve obezite cerrahisi hakkında en merak edilen soruları cevapladı:
#1OBEZİTE, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal enerji rezervlerinin ciddî risk oluşturacak düzeyde artması ve sonuçta ölüm riskinin yükselmesi ile karakterize olan bir hastalık. İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, obezite tedavisinde cerrahinin yerini anlattı…
#1Geceleri sık sık tuvalete kalkmak, uyku kalitesini ve dolayısıyla sağlığı fazlasıyla olumsuz etkileyen önemli bir sorun. Bu sorun genellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklere mahsus zannedilse de günümüzde 20'li yaşlardaki kadın ve erkekleri bile etkiliyor. Peki sebebi ne? Cevabı araştırmalar ve uzmanlar veriyor...
#NoktürniTÜM insanların ağzından sonra vücuduna doğru inen boru şeklinde iki organı var. Soluk ve yemek borusu. Devamlı açık olan soluk borusu. Yemek borusu ise epiglot denen bir kıkırdak parçası ile sürekli kapalı. Yemek borusunu açmak için o meşhur hareketi; “yutkunma işlemini“ yaparız. Bu hareketin temel özelliği önce soluk borusunun başlangıç kısmının hiçbir şey sızdırmayacak şekilde kapatılmasıdır, sonra yemek borusu açılır. Yutkunma işlemi istemli ve birçok kasın komplike bir şekilde etkili olduğu karmaşık bir harekettir. (O yüzden bazı kişiler zor yutkunur)
#1Testosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bireylerde aynı üreme dokularını sergiler.
#TestosteronDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastaların büyük kısmında diyabet olduğunu açıkladı. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de diyabetliler ve obez hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirdiğini belirtti.
#KoronavirüsAşırı kilolu kişilerin çoğunlukta olduğu toplumlarda koronavirüs kaynaklı ölüm oranları diğer ülkelere göre 10 kat yüksek seyrediyor. Farklı bir araştırma ise obezitenin Covid-19 aşısının etkinliğini azaltabileceğine dair sonuçlar ortaya koyuyor. Obezite ile koronavirüs arasındaki korkutucu ilişkiyi uzmanlara sorduk
#ObeziteESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi uzman diyetisyeni Anıl Çiğdem Uygur, obez bireylerin koronavirüse yakalanma riskinin 7 kat daha fazla olduğunu ifade ederek, Hastalığa yakalanma oranları gibi, entübasyon oranları da yüksektir ve obezler yoğun bakımda daha uzun süre kalmaktadır. Obez bireylerin başka sağlık problemleri de olduğu için bu kişilerde koronavirüs daha ağır bir tablo ile seyretmektedir dedi.
#Uzman DiyetisyenOBEZİTE tüm dünyada salgın gibi yayılıyor. Hem ülkemizde hem de dünyada kontrolsüz bir şekilde artarak tüm insanlığı etkileyen obezite sadece erişkin kadın ve erkeklerde değil, ne yazık ki çocuklarda bile çok erken yaşlarda görülebiliyor. Özel Medifema Hastanesi Diyetısyeni Bilge Nur Yörük, bu konudaki cerrahi operasyonlara yönelik görüşlerini aktardı.
#1İngiltere’de soğuk su terapisi nedeniyle bir kişinin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği iddiası son yıllarda oldukça popüler olan bu uygulamanın risklerini tekrar gündeme getirdi. Soğuk su terapisinin sağlık üzerinde kanıtlanmış bir faydası var mı? Ani soğuk vücudumuzda nasıl bir etki yaratıyor? Kalbi nasıl etkiliyor? İddia edildiği gibi ani ölümlere neden olabilir mi? İşte 11 soruda soğuk su terapisi dosyası…
#SağlıkSon yapılan çalışmalar, kadınlarda kilo istikrarının uzun ömür için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Peki ama gerçekten yıllar boyunca aynı kiloda kalmak ömrü uzatabilir mi? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş ile Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan sorularımızı yanıtladı...
#Uzun YaşamBeden pozitifliği hareketi, son 10 yılda büyük beden mankenlerin ve markaların büyük beden ürünlerinin de etkisiyle ses getirdi ancak hâlâ görünüşü sebebiyle engellerle karşılaşan çok fazla insan var. Uzmanlara göre fazla kilo, iş hayatında kariyer basamaklarını tırmanmanın önünde önemli bir engel oluşturuyor. İşverenler ve işe alım uzmanları yüksek sesle dile getirememekle birlikte fazla kilolu insanlar yerine fit kişilerle çalışmayı ve onlara terfi vermeyi tercih ediyor. Bunun ardında ilginç bir sebep yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Fazla Kilonun Kariyere EtkisiSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuAnne ve babaların ödül olarak çocuklarına fast food yiyecekler aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Ebeveynler eğer bu alışkanlığa devam ederse, çocukların gelecekte kanser gibi ölümcül hastalıklara kapılmalarına ön ayak olmuş olacaklar. Verdikleri ödül cezaya dönüşecek” dedi.
#HamburgerFast Food zincirlerinin “oyuncaklı çocuk menüleri” tehlike saçmaya devam ediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Türkiye’de çocuklarda obezite salgınının daha da artması fast food türü beslenmeden kaynaklanıyor.Anne ve babalar ödül olarak çocuklarına hamburger, hot dog gibi fast food yiyecekler almaya devam ederlerse, onların gelecekte kalp krizi riskine, kanser gibi ölümcül hastalıklara kapılmalarına ön ayak olmuş olacaklar. Verdikleri ödül cezaya dönüyecek” dedi.
#Fast FoodSosyal medyadaki bir paylaşım büyük bir tartışmanın ateşini fitilledi. Çocuğunu doğumundan itibaren vegan beslendiğini açıklayan bir doktor nedeniyle konu TT listesine yerleşti. Çocukların vegan yetiştirilmesi konusu hem uzmanları hem de ebeveynleri ikiye bölüyor. Kimisi bu duruma tepki gösterirken, kimisi ise veganlığın faydalarını savunuyor. Tartışmayı tüm detayları ile ele aldık...
#VeganT.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#Meb