Paylaş
"Obezite, kişinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek ölçüde vücut yağının aşırı birikmesi ile karakterize edilen tıbbi bir durum. Genellikle bir kişinin boyuna göre ağırlığını hesaba katan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) kullanılarak ölçülür. 30 veya daha yüksek bir VKİ, obez olarak kabul edilir. Obezite, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık riskiyle ilişkilidir: * Kardiyovasküler hastalıklar: Obezite kalp hastalığı, felç ve yüksek tansiyon riskini artırır. * Tip 2 diyabet: Obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabet gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. * Eklem sorunları: Aşırı kilo, eklemlere ek baskı uygulayarak osteoartrit gibi durumlara yol açar. * Uyku apnesi: Obezite, obstrüktif uyku apnesi de dahil olmak üzere uyku bozukluklarına neden olabilir. * Solunum sorunları: Obez bireyler solunum güçlüğü çekebilir ve akciğer fonksiyonlarında azalma yaşayabilir. * Bazı kanserler: Obezite, meme, kolon ve prostat kanseri gibi belirli kanserlerin gelişme riskinin artmasıyla bağlantılıdır. * Akıl sağlığı sorunları: Obezite, özellikle toplumsal damgalama nedeniyle depresyona, kaygıya ve düşük benlik saygısına yol açabilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
* Yaşam tarzı değişiklikleri. * Diyet ve beslenme danışmanlığı. * Egzersiz ve fiziksel aktivite. * İlaçlar. * Obezite cerrahisi: Diğer kilo verme yöntemleri ile başarılı olamayan ileri derecede obez bireyler için bariatrik ve metabolik cerrahi düşünülebilir. Bu tür ameliyatlar mide boyutunu küçültür, gıda alımını sınırlar ve önemli ölçüde kilo kaybına neden olabilir. * Destek grupları ve danışmanlık. Obezite tedavisine yönelik yaklaşımın bireyselleştirilmesi gerektiğini ve sağlık uzmanlarının, hastanın özel ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna göre hazırlanmış kapsamlı bir plan geliştirmede çok önemli bir rol oynadığına dikkat etmek önemlidir. Obezite karmaşık bir durumdur ve başarılı bir tedavi genellikle bir yaklaşım kombinasyonunu gerektirir. Siz veya tanıdığınız biri obezite ile mücadele ediyorsa, kalifiye sağlık uzmanlarından yardım almak çok önemlidir.
CERRAHİNİN RİSKLERİ NELERDİR?
* Cerrahi riskler: Herhangi bir büyük ameliyatta olduğu gibi, enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması ve anestezi reaksiyonları gibi potansiyel riskler vardır. * Beslenme eksiklikleri: Bazı kilo verme ameliyatlarından, özellikle gastrik baypastan sonra, bağırsağın bir kısmı baypas edildiğinden besin emilimini azalttığı için besin eksikliği riski vardır. * Dumping sendromu: Bu, yiyecekler mideden ince bağırsağa çok hızlı hareket ettiğinde ortaya çıkar ve mide bulantısı, kusma, ishal ve baş dönmesi gibi semptomlara yol açar. * Safra taşları: Ameliyat sonrası hızlı kilo kaybı safra taşı riskini artırabilir. * Darlıklar ve kaçaklar: Bazı hastalarda ameliyat yerinde darlıklar (daralma) gelişebilir veya mide veya bağırsaktan kaçaklar olabilir.
OPERASYONUN FAYDALARI
* Önemli kilo kaybı: Kilo verme ameliyatı, obezite ile ilişkili sağlık koşulları üzerinde olumlu etkileri olabilecek önemli ve sürekli kilo kaybına yol açabilir. * Geliştirilmiş metabolik sağlık: Obezite ve metabolik cerrahi genellikle tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi durumlarda önemli gelişmeler sağlar. * Artan yaşam kalitesi: Kilo kaybı ve iyileşen sağlık, artan enerji seviyelerine, daha iyi hareketliliğe ve iyileştirilmiş psikolojik iyi oluşa yol açabilir. * Uzun vadeli yararları: Obezite ve ilgili durumların ameliyat yoluyla yönetilmesi, daha uzun ve sağlıklı bir yaşama yol açabilir.
Paylaş