Nöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmBahar geldi, parklar cıvıl cıvıl... Çocuklar, bu oyun mekânlarında bir arada oyun oynayabilme, sıra ile oyun alanlarını kullanabilme, park kurallarına uygun hareket edebilme, bedenlerini koordineli kullanabilme gibi becerilerini geliştiriyorlar. Aynı zamanda bu alanlar, çocukların gelişiminin temeli olan “nöro-gelişim” becerilerini desteklemek için de kullanılabilir. Pedagog Elif İpek, ailelerin denetiminde, parkta nöro-gelişimi destekleyecek 10 öneride bulundu.
#ÇocukYıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, yeteneklere ulaşmak konusundaki bakış açılarının temelinde fırsat eşitliği olduğunu söylüyor. Üniversitelerle iş birliğinde çalıştıklarını aktaran Aydın, “3. ve 4. sınıf öğrencileri ile genç mezunları bünyemize kattığımız JOB Genç Yetenek Programımıza her yıl 30 bin başvuru alıyoruz” diyor.
#Yıldız HoldingHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekCardiff Üniversitesi’nde Barbie öncülüğünde oyuncak bebekle oynamanın faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmaya göre Barbie gibi oyuncak bebeklerle oynamanın empati ve sosyal becerileri besleyerek, çocukları geleceğe hazırlamada büyük faydalar sağladığı sonucuna varıldı. Bu projenin detaylarını konuşmak üzere Barbie Oyunun Faydaları Projesi Türkiye Sözcüsü Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat ile bir araya geldik ve kendisine sorularımızı yönelttik.
#BarbieNisan ayı otizmli bireyler ve aileleri için çok önemli bir ay. Tüm dünyada otizm farkındalık ayı olarak kabul edilen bu ayda yüzlerce ülkede insanlar ve kurumlar “Otizme Mavi Işık Yak” sloganıyla bir araya geliyor, çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenliyor ve otizmli bireylerin daha kapsayıcı bir dünyada engelsiz bir yaşam çabalarına destek oluyor.
#OtizmHamilelik döneminde kadının yaşam kalitesinin hem anne adayının hem de fetusun sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirten Çocuk Gelişimi Uzmanı Gökçe Gülen Akçin, “Kadına uygulanan aile içi şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik ve duygusal travma olarak tanımlanabilir. Hamilelikteki şiddet bebeği de etkiler. Özellikle de beyinde zararlı etkilere yol açacağı, bebeğin duygusal gelişiminin de etkilenebileceği biliniyor” dedi.
#Çocuk Gelişimi UzmanıAngelman sendromu (kısaca AS) ilk olarak 1965 yılında İngiliz doktor Harry Angelman tarafından tanımlanmış nörogenetik bir bozukluktur. Irklarda görülme hızı çok iyi bilinmemekle beraber yaklaşık ensidansın 15,000 ila 30,000 canlı doğumda bir olduğu kabul edilmektedir. Anneden gelen kromozom 15’teki bir bozukluktan kaynaklandığı (vakaların %70-75’i) sanılmaktadır.. Hastalığın temel bulguları zeka geriliği, yürüyüş-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, konvülsiyon ve uygunsuz gülümsemelerdir. Hatta bu sebeple hastalık bazen “mutlu kukla (happy puppet)” sendromu olarak da bilinir.
#AngelmanDil ve konuşma bozukluklarının genellikle gelişimin çok hızlandığı 2-5 yaş arasında kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi beyin yapısı ve işleyişinde ortaya çıkan sorunlar, psikolojik sorunlar ve konuşma organları olan ağız, gırtlak, dil ve diş yapılarında oluşan anatomik sorunlar gibi nedenlerden de kaynaklanabileceğini belirten Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#AileKekemelik, konuşmada akıcılığın bloklar, hece tekrarları ve uzatmalar ile kesintiye uğraması; konuşmanın akıcılığının bozulması durumudur. Peki çocuklarda kekemeliğin sebepleri nelerdir? Fark edildiğinde ne yapılmalı? Tedavi yöntemleri nelerdir? Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KekemelikSMA hastalığı nedir? sorusu, internette en fazla araştırılan konuların başında geliyor. Kas güçsüzlüğü olarak bilinen SMA hastalığı, Türkiye'de bilinen adıyla Gevşek Bebek Sendromu, dünyada ve ülkemizde pek çok çocuğun hayatını kaybetmesine neden oluyor. Doğuştan gelen genetik bir hastalık olan SMA, genellikle akraba evliliklerinden doğan bebeklerde görülüyor.Peki, SMA Tip 1 belirtileri nelerdir? SMA nedir? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler...
#SMA NedirDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon bebek, prematüre olarak doğuyor ve bir milyondan fazlası bir yaşını dolduramadan yaşamını yitiriyor. Neonatoloji (Yeni Doğan) Uzmanı Dr. Bora Baysal, “Erken doğan bebekler serebral palsili bebeklerin yüzde 45'ini, görme sorunu yaşayanların yüzde 35'ini, işitme ve bilişsel sorunlar yaşayanların ise yüzde 25'ini oluşturuyor” dedi.
#Prematüre Bebek DoğumuDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuOtizm, doğuştan ortaya çıkan ve eğitim seviyesinin ve dozajının doğru ayarlanması halinde etkileri azaltılabilecek bir spektrum bozukluğudur. Otizm belirtileri ne kadar erken tespit edilirse eğitim süreci o kadar etki sağlayabilmektedir. Peki, otizm nedir ve nasıl anlaşılır? İşte, otizm nasıl anlaşılır ve belirtileri nelerdir sorusu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Otizm Nedir?SMA hastalığı nedir sorusu birçok vatandaş tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Batı dünyasında çok sık rastlanılan, bebek ölümlerine neden olan genetik hastalık olan SMA'nın tam olarak ne olduğu merak ediliyor. Peki, SMA hastalığı nedir? SMA hastalığının tedavileri nelerdir?
#SMA2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada ilgi gören ‘Mavi Işık Yak Kampanyası’nın (Light It Up Blue) Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de ikonik binalar mavi ışıkla aydınlatılacak. Bunlar arasında akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere, İzmir Saat Kulesi, Beyazıt Yangın Kulesi, Amasya Kalesi bulunuyor.
#Eğitim