Uyku; çocuk gelişim ve büyüme sürecini etkileyen etmenlerin başında yer almaktadır. Çocukluk döneminde uyku saatlerinin düzenlenmesi ve kaliteli uyku; dikkat edilmesi gereken önemli bir durumdur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, erken yatan ve kaliteli uyku uyuyan çocukların büyüme sürecinin daha sağlıklı olduğunu belirterek, konu hakkında açıklamalarda bulundu.
#Büyüme Hormonu Nasıl SalgılanırKemikler vücudumuzun ağırlığını taşır ve fiziksel zorlanmalar sırasında ayakta durmamızı sağlar. Boy uzaması da yine kemikler üzerinden meydana gelir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda kemik sağlığı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#ÇocukEbeveynlerin, çocuklarının gelişim süreçleriyle alakalı en çok endişe ettikleri konuların başında erken ergenlik geliyor. Hormon içerikli gıdalarla sağlıksız bir şekilde beslenme, kimyasallara maruz kalma gibi etkenler sebebiyle ergenliğe girme yaşında düşüş yaşanırken, bu durum çocukların gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nesibe Andıran, erken ergenlikle ilgili önemli bilgiler verdi.
#Erken ErgenlikEtkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, metabolizma dengesi gibi yaşamsal faaliyetler için olduğu kadar, nörolojik ve psikolojik iyilik hali için de çok gerekli bir hormondur. Klinik olarak çocuklarda hipotiroidin, hipertiroide göre daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları& Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, bunun sebepleri arasında ilk sırada hashimoto tiroiditin bulunduğunu belirtti.
#HashimotoÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, adrenal bezlere ait hastalıkların çocuklarda adrenal yetmezlik ve kriz, gelişme bozuklukları ve erken ergenliğe sebep olabileceğini söyleyerek, adrenal bezlerle ilgili problemi olan çocukların mutlaka çocuk endokrin uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Cushing SendromuGebeliğin önündeki en büyük engellerden biri olan ve genellikle ergenlik dönemindeki genç kızlarda ortaya çıkan, "Polikistik Over Sendromu (PCOS)" hakkında Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran'dan bilgi aldık.
#ReglYaşıtlarına göre daha yavaş büyüyen veya persentil tablosuna göre 3 persentil geride kalan çocuklarda büyüme geriliğinden bahsedilebilir. Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Endokrinolojosi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda gelişim geriliğinin saptandığı durumlarda, tedavinin de oldukça basit olduğunu belirtti.
#Boy KısalığıDeğişik derecelerdeki boy kısalığının farklı sebepleri olabileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları & Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, büyüme geriliği ve kısa boyluluk (cücelik) hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Büyüme Hormonu EksikliğiYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uzmanlar TYT sorularını değerlendirdi.
#TYT Hakkında