Prof. Dr. Nesibe Andıran
Prof. Dr. Nesibe Andıran
Prof. Dr. Nesibe AndıranYazarın Tüm Yazıları

Çocuklarda sağlıklı ve güçlü kemikler için ne yapmalı?

Kemikler vücudumuzun ağırlığını taşır ve fiziksel zorlanmalar sırasında ayakta durmamızı sağlar. Boy uzaması da yine kemikler üzerinden meydana gelir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda kemik sağlığı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Kemik dokusu, kollajen adı verilen bir yapıya sahiptir. Esneklik sağlayan bir protein ile bu yapıyı sağlamlaştıran kalsiyum ve fosfattan oluşur. Kemik dokusu oluşumu ve kemik boylarının uzaması “osteoblast” denilen hücreler sayesinde meydana gelir. Gelişmekte olan çocukların kemik sağlığı oldukça önemlidir ve bu konu üzerinde durulması gerekir.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

• Kemik sağlığı anne karnından itibaren gelişmeye başlar. Kemik büyümesi gebeliğin 6. haftasında başlar, ergenlik boyunca sürer ve iskeletin bazı bölümlerinde 25 yaşına kadar devam eder.

• Annenin beslenmesi, kalsiyum, fosfor, D vitamini düzeyi bebeğin kemik yapısını etkiler.

• Çocuğun kemik yapısının gelişimi için anne sütünün önemi de tartışılmaz bir gerçektir.

• Düzenli fiziksel aktivite ve hareket de kemik kuvvetini artıran önemli faktörler arasındadır.

Haberin Devamı

• Çocukluk ve ergenlik döneminde kemiklerde kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, C ve D vitaminlerinin iyi depolanması ve fiziksel aktivite kemik şeklini, gücünü ve yapısını belirler.

• Hormonal denge, genetik yapı, kullanılan ilaçlar, vücut ağırlığı gibi faktörler de kemik sağlığını etkiler. Ergenlik döneminden yetişkinlik döneminde geçildiğinde kemik kütlesinin %90’ına ulaşılır. Bu nedenle çocuk yaşlardan itibaren doğru beslenmeye özen göstermek ve spor yapmak, yetişkinlik döneminde kemiklerin sağlıklı olması açısından son derece önemlidir.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN HAREKET ŞART

Beslenme ve yaşam tarzında yapılan hatalar nedeniyle kemik yapısında bozulmalar meydana gelir. Bu durum birçok hastalığı da beraberinde getirir.

Kemik sağlığı için vücudun hareket halinde olması önemlidir. Hareketsiz bir vücutta kemik kütlesi hızla kaybolur. Vücutta bulunan kalsiyumun yüzde 99’u kemik dokusunda bulunur. Çocuklarda kalsiyum ihtiyacı yaşa göre günlük 350 ile 1000 mg arasında değişir. Gebelik, emzirme dönemi ve menopozda günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 mg olur. Kemik gelişiminde anne sütü dışında D vitamininin de yeterli miktarda alınması gerekir. Çocukluk döneminde yeterli miktarda kalsiyum, mineral ve D vitamini tüketilmesi kemiklerin güçlenmesi ve boy uzaması için önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, meyve, et – balık, yumurta tüketimi ve çocukluk yaşlarından itibaren yapılan sporlar çocukluk ve yetişkinlik dönemi kemik sağlığı için gereklidir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL  

Yazarın Tüm Yazıları