Karşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem FıratlıBir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüArjantin'de ikinci turu dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini aşırı sağcı aday Javier Milei kazandı. Oyların yaklaşık yüzde 90'ı sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 56'sını Milei, yüzde 44'ünü ise Ekonomi Bakanı Sergio Massa aldı.
#Javier MileiGEÇTİĞİMİZ hafta İzmir’de tarihe not düşecek yeni sayfalar açıldı. Konuşmacıların sunumları, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dünyanın büyük bir dönüşüm ve yol arayışı içinde olduğu bir döneme denk geldiğini gösteriyor. Örneğin, son 40 yılda devleti küçültmek için özelleştirmeler yapan, sermayeyi yücelten neoliberal ideolojinin sallandığı anlaşılıyor. Devletin güçlü ve korumacılığın yüksek olduğu dönemlerin geri geldiği görülüyor.
#1Hürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatAdwait Singh küratörlüğünde ‘Çimenin Vaadi’ temasıyla düzenlenen 5. Mardin Bienali, tentesi adımlarınızdan bağımsız gölgeler yaratan konforsuz bir çadırı andırıyor. Bu geçici yapı; iklime, turizme karşı dayanıksız çadır, Mardin kentinin tarihi Marangozcular Kahvehanesi’nden Alman Karargâhı’na, Develi Han’dan Cumbalı Konak’ın bir odasına uzanırken izleyiciyi şehirle kesintisiz, kendiyle kavgalı, aralıklı, düşünceli bir ilişkiye sokuyor. Hintli küratör Singh, bienali bir düşsel önerme olarak tasarladı, hepimizi çimene benzetmek istedi. Ve bir söz verdi: Mezopotamya’nın ortasında hepimize tutmak için bir söz, çimen sözü. Sözünü tutmasını bilenlere. İsteyenlere. Özü sözü bir olmayı dileyenlere. Mülkleşmekten çok bunu dert edenlere...
#5. Mardin BienaliRobert Eggers’ın heyecanla beklediğimiz yeni filmi “The Northman”, sinemalarda. Anya Taylor-Joy, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke ve Björk’lü kadrosuyla heyecan uyandıran film, 10. yüzyıldan bir Viking hikâyesini tüm görkemiyle perdeye taşıyor. Tim Roth ve Charlotte Gainsbourg’u birlikte izleyeceğimiz “Gün Batımı”, sinemalarda öne çıkan bir diğer film. Ekranlarda ise Volkan Üce’nin ödüllü belgeseli “Her Şey Dahil” haftanın tavsiyesi...
#Uğur YükselDouglas Stuart, 2020 Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Shuggie Bain’ romanında İskoç işçi sınıfının 80’li yıllarda düştüğü sefaleti anlatıyor. Neoliberalizmin ekonomi politikaları gereği kaderlerine terk edilmiş, umutları sönmüş, alkole boğulmuş ama yine de hayata tutunmaya çalışan insanların hikâyesi. Aile bağları, toplumsal çözülme, şiddet ve cinsellik hakkında çarpıcı bir ilk roman.
#Douglas StuartÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Biz en düşük ücret alan işçilerimize seyyanen 400 liranın üzerinde bir zam yaparak, onları 4000 liraya çektik ondan sonra da yüzdelik zammı konuştuk, bunu da gerçekleştirdik. Bu Türk kamu çalışma hayatında kamu işçileri açısından sadece bir ücret artışı değil bir sosyal dengenin kurulması açısından da önemli bir adımdır." dedi.
#İşçi ZammıLatin Amerika ülkeleri, Aztek ve İnka uygarlıklarının yurdu olarak tarihsel bir önem taşımalarının ötesinde; yaşadıkları ekonomik ve toplumsal sorunlar, maruz kaldıkları darbeler ve diktatörlük dönemleri, bunlara karşı verdikleri, bitmeyen/vazgeçilmeyen mücadeleler ve çok sayıda özgünlük içeren toplumsal hareketleri ile dikkati çekiyor.
#Latin AmerikaFilm tutkunlarına bu hafta, Altın Küre’lerde erkek oyuncu ve müzik dallarında yarışacak “Judas and the Black Messiah”, zaman döngülü hikâyeleri sevenlere “The Map Of Tiny Perfect Things” ve Çin’den fantastik aksiyon “Yin Yang Ustası: Ölümsüzlük Rüyası”; dizi tutkunlarına da “Kuzuların Sessizliği”nin devam hikâyesini anlatan “Clarice”, haftanın ekran tavsiyeleri. Tiyatro arayanlara Caner Cindoruk ve Melis Birkan’lı Marguerite Duras uyarlaması “Yeni Bir Şarkı”, pazar akşamı Moda Sahnesi’nde.
#Uğur YÜKSELNeoliberalizm, 1940 yılından sonra ortaya çıkmış bir ekonomik sistemdir. Liberalizmde devletin serbest piyasa ekonomisi ile yönetilmesi gerektiği savunulur. Leoliberalizmin iktisadi yapılanmasında ise özel teşebbüs ekonomisi öne çıkar. Neoliberalizmin özellikleri nelerdir, temsilcileri kimdir? İşte, tüm detaylar.
#Neoliberalizm Nedir?Borusan Contemporary, yeni sezonu sanatçı ikilisi :mentalKLINIK’in ‘Acı Reçete #02’ sergisiyle karşılıyor. Perili Köşk’e kurulan ‘Puff Out’ yerleştirmesinden oluşan ve kurumun internet sitesi, sosyal medya hesapları ile İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Müzik Evi vitrinine yerleştirilen ekrandan 7/24 canlı izlenebilecek sergi, COVID-19 koşullarının değişime zorladığı sanat dünyasına acı bir reçete olarak sunuluyor. :mentalKLINIK’le sergiyi konuştuk.
#:MentalklınıkAK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), toplantısı sonrası AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, ''En büyük düşmanımız rehavettir. Normalleşmenin daha da devam etmesi için maske mesafe temizlik üçgenine ne kadar dikkat ederse elimiz o kadar güçlü olur. Bir takım rakamların artışı üzüntü verici bir durumdur.'' dedi. Çelik ayrıca, "(Sultanahmet Camisi'ni müze yapalım) gibi bir yaklaşım, şimdiye kadar gördüğümüz en İslamofobik yaklaşımdır." ifadelerini kullandı.
#Son DakikaPamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Hasret Kökten, korona virüs salgını sonrası dijital değişimin eğitim sisteminde kalıcı olacağı konusundaki tartışmalara değinerek, “Okul öncesi ve ilkokul gibi kritik kademelerde öğrenci ve öğretmen etkileşiminin yerini ve niteliğini dijital dünyanın öğelerinin alamayacağı açıkça görülmektedir” dedi.
#EğitimTanınmış kitap eleştirmeni James Wood, ‘İyi Bir Hayat’ romanında birbirleriyle bağlantıları zayıf bir ailenin yıllar sonra bir araya gelişini ve hayatın anlamını sorgulayışlarını anlatıyor. Söylenelerden ziyade zihinden geçenlere ağırlık veren zarif bir anlatı...
#James WoodLinkedin'i kuran, ardından Paypal, Facebook ve Airbnb gibi şirketlerin ilk yatırımcıları arasında yer alan, Microsoft dahil birçok devin yönetim kurulu üyeliğine devam eden Reid Hoffman'ın geçen ekimde piyasaya çıkan “Blitzscaling” (Yıldırım hızıyla ölçeklendirme/büyütme) kitabını okuyunca aklıma birkaç soru takıldı.
#Yazarlar