Negatif Faiz haberleri sayfasında Negatif Faiz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1824 Negatif Faiz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, mevduat sahiplerini endişelendiren negatif faize cephe aldı. Bankaların, mevduat sahiplerine yatırdıkları para karşılığında faiz ödemek yerine, paralarını korudukları için faiz almasını doğru bulmadığını belirten Söder, “Negatif faizin bizim mali kültürümüzde yeri yok” dedi.
#Markus SöderS&P, "negatif faiz" etkilerine ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, "Avrupa'dan gelen veriler, negatif faiz oranlarının banka kredilerinin büyümesini teşvik etmek ve avronun değerini düşürmek yoluyla ekonomik faaliyetler üzerinde istenilen olumlu etkiyi yarattığını gösteriyor" denildi.
#EKONOMİTelafi edilen Japonya olayı dışında piyasa bozucu önemli bir haber akışı olmamasına rağmen, yabancı yatırımcıların hisse satışları, yerli yatırımcıların azalan ilgisi gibi nedenlerle ağustos ayı kayıtlara ‘kayıp ay’ olarak geçti. Ancak, eylül ayı itibarıyla farklı bir gündem söz konusu. 6 Eylül’de Fitch’den gelecek Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haberler ve Fed’in faiz indirim sürecini başlatması borsada farklı fiyatlamalara konu olabilir.
#EnflasyonTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#BonoBorsa İstanbul’da çıkış rallisi kâr satışlarıyla karşılaştı. Satışlar sakindi ve teknik düzeltme boyutunda kaldı. Bir yandan enflasyon muhasabesi uygulamasının bilanço açıklamalarını aksatması bir yandan da bilanço kârlarının genel olarak beklentilerin altında gelmesi bazı lokomotif hisselerde satışa neden oldu. TCMB’nin ek sıkılaştırma kararıyla da piyasalardan 600-700 milyar TL’lik likidite çekilmesi bekleniyor.
#BorsaBorsa İstanbul’da kâr satışlarına bağlı yorgunluk emareleri görülse de çıkış hareketi sürüyor. Döviz kurları ve tahvil faiz oranında gerileme söz konusu. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik portföy yatırımları sürüyor. İleriye yönelik beklentiler de iyileşmeye başladı. CDS’teki düşüş, notlardaki artış gibi tüm bu olumlu gelişmelerin arkasında ise ekonomik programa olan güven var.
#TCMBHafta sonu İran’ın İsrail’e yönelik düzenlediği saldırılar piyasaları germişti ancak Ortadoğu’daki gerilimin son bulduğuna yönelik beklentilerin güçlenmesiyle piyasalar da haftaya pozitif seyirle başladı. Yaşanan gerilimin piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Bu kapsamda borsadaki kâr satışları olağan. Ancak İsrail karşılık verir ve yeni bir saldırı başlarsa daha farklı yansımaları olacaktır.
#İranPiyasaların gözü, seçim sonrasında yabancı yatırımcıların tavrında. 22 Mart sonrasındaki haftada yabancılar 325 milyon dolarlık net alım yaptı. Merkez’in faiz artırımından sonra gelen bu alımlar, yabancıların uygulanan politikalara desteğinin devam ettiği şeklinde yorumlanabilir. Şimdi seçim sonuçları kadar uygulanan ekonomik programın devamlılığı konusundaki beklentiler de önem kazanmış durumda.
#TCMBBorsa İstanbul’da iyimser hava devam ediyor. Yılbaşından bu yana BIST100 Endeksi, getiride alternatif yatırım araçlarıyla arayı açtı. Yüzde 25’lere varan getiri ve yükselen prim söz konusu ama henüz borsada ‘yükseklik korkusundan’ söz etmek için erken denilebilir. Olağan dışı bir gelişme olursa piyasa şartları ve yatırım araçlarının durumu tekrar gözden geçirilebilir.
#BIST100 EndeksiBorsa İstanbul’da işlem hacminin artması, yabancı alımların sürüyor olması olumlu havanın devam etmesine neden oluyor. Ama asıl etkili olan yerli yatırımcıların artan ilgisi. Alternatif piyasalardaki durgunluk yerli yatırımcıyı tekrar borsaya döndürdü. Son dönemde yerli yatırımcıların BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe katkısı yabancının önüne geçti. Bu da iyimserliğin sürmesinin ana nedeni olarak görülüyor.
#BORSA İstanbulJaponya borsası her ne kadar rekor üstüne rekor kırsa da ülkede sayıları 250 bini bulan zombi şirketler ekonomiyi tehdit ediyor. Japon Merkez Bankası'nın faiz artırmasının beklenildiği şu günlerde kâr edemeyen zombi şirketler, artan faizler nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyebilir ve milyonlarca kişi bir anda işsiz kalabilir.
#JaponyaPiyasalarda iyimserlik hâkim. Dışarıdaki olumlu havaya iç piyasalar da uyum sağlamaya başladı. Bunda son haftalarda artan yabancı sermaye girişlerinin de önemli payı var. 8 Aralık ile biten haftada yabancı sermaye girişi uzun bir aradan sonra ilk defa toplamda 1 milyar dolar sınırını geçti. Yabancı alımları yerli tasarrufları da biraz tetiklemeye başladı. Bu talep yabancı ağırlıklı olmakla birlikte BIST100 Endeksi’ni 7.500’lerden 8.000 seviyesine yaklaştırdı. Çıkışın devamı yine yabancı yatırımcıya ve yerli yatırımcının çıkışa ne ölçüde katılacağına bağlı olacak.
#Yabancı YatırımcıMerkez Bankası’nın sürpriz faiz kararı piyasada küçük çaplı bir dalgalanmaya neden oldu. “Parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır” ifadesi faiz artışının gelecek ayki toplantıda son kez olacağı ve miktarsal parasal sıkılaşmanın süreceği şeklinde değerlendirildi. TCMB’nin bu kararıyla mevduat, kredi, tahvil faiz oranlarının daha da artması muhtemel bir gelişme olacak. Bu durum faizin hisse senetleri ve Borsa İstanbul için daha ciddi bir alternatif ve rakip olarak güç kazanması demek.
#Merkez BankasıPiyasalarda iyimserlik hâkim. BIST100 Endeksi’ndeki geri çekilmeler alım fırsatı olarak görülüyor. Bir yandan da dokuz aylık bilançoları bekleyen yatırımcılar, bir yandan da para piyasalarındaki yükselişi takip ediyor. Önümüzdeki aylarda TCMB faiz oranlarını artırırsa bu mukayaseler biraz daha faiz lehine dönebilir. Henüz ibre ağırlıklı olarak borsadan yana. Mevcut şartlarda bu durum korunsa da borsada seçicilik daha artacak. Hisseler belli bir prime ulaştı. Pahalı mı primli mi ayrımı yapılacak. Bazı hisseler için ‘primli ama pahalı değil’ tanımı rahatlıkla yapılabilir.
#FaizYılın ilk yarısında Türkiye’ye geçtiğimiz yıllara kıyasla daha çok sıfır otomobil gelmesine rağmen markalar tüketici talebine yetişmekte zorlandı. Talebin en güçlü halkasını ise yatırım amacıyla alınan araçlar oluşturdu. MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “Şu anda 100 otomobilin 40’ı spekülatif olarak satılıyor. Dolayısıyla talebin önemli bölümü ihtiyaca yönelik değil” dedi. Çağdaş’a göre, yılın ikinci yarısında araç bulunurluğu iyileşir ve piyasadaki belirsizlikler ortadan kalkarsa bu durum bir miktar normale dönebilir.
#OtomobilPandemi ile başladı. Ardından konteyner krizi yetmedi çip krizi geldi. Sıfır araç bulma sorunu aradan geçen üç yılın ardından devam ediyor. Bahanelerin ardı arkası kesilmiyor. Sorun; Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’in sert karantina önlemleri ve küresel enflasyondaki artış gibi etkenlerden dolayı sürekli yeni nedenlerle kar topu gibi büyüyerek içinden çıkılamayan bir hal aldı. Gelin önce yaşanan sürecin bir fotoğrafını çekelim.
#OtomotivGündemde merkez bankalarının faiz artırım kararları var. ABD Merkez Bankası (Fed) beklendiği gibi faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 3-3.25 aralığına yükseltti. Fed öncü olduğu için onu diğer merkez bankaları da izledi. G.Afrika, İsviçre, Hong Kong, Norveç, İsveç, Endonezya, Tayvan ve İngiltere’den de faiz kararları geldi. Merkez bankalarının faiz artırımındaki amacı, talebi baskılayıp yüksek enflasyonu kontrol altına almak.
#Merkez BankasıAvrupa Birliği enerji kriziyle boğuşurken, piyasalar yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararına kilitlendi. Beklentiler ne yönde? Euro ne tepki verebilir? ECB bu şartlar altında faiz artırmalı mı? Stratejist Yusuf Kavak tüm senaryoları hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Avrupa Merkez BankasıGenelde ağustos aylarında yaz durgunluğu nedeniyle zayıf bir seyir izleyen borsalar bu yıl sıradışı bir performans sergiliyor. ABD’den gelen faiz artırımlarının yavaşlatma açıklamasının yanı sıra ilk yarı bilançoları da Borsa İstanbul’u olumlu etkiliyor. Enflasyona karşı getiri arayışında, borsalar önemli bir alternatif olarak geçerliliğini bir süre daha koruyacağa benziyor.
#ABDSon dakika haberine göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Enflasyona karşı birçok tedbirin uygulandığını vurgulayan Bakan Nebati, "Bu sıkıntıyı bertaraf edecek hükümet ve sayın cumhurbaşkanımız var." dedi. Tahıl koridoru anlaşmasıyla önemli bir sıkıntının giderildiğini söyleyen Bakan Nebati, "Bu Recep Tayyip Erdoğan etkisidir. Muhalefet hala görmüyor, tebrik etmiyor." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Nebati, aralık ayında enflasyonda düşüş başlayacağını ve şubat-mart aylarında düşüşü daha net hissedeceğimizi açıkladı.
#Nureddin NebatiGeçen hafta piyasaların gündeminde merkez bankaları ve faiz kararları vardı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını değiştirmezken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) negatif fazi dönemini sonlandırarak beklendiği gibi 50 baz puan faiz artışına gitti. Gelecek haftanın en önemli gündem maddelerinden biri ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı faiz kararı olacak. Beklentiler 75 veya 100 baz puanlık faiz artışı yönünde.
#Avrupa Merkez BankasıOns gümüş fiyatları üçüncü işlem gününde değer kaybında hareket ederken; sanayi emtiası olarak da kullanılan gümüşü küresel ekonomik bozulmalar baskı altına alıyor. Peki, gümüşü destekleyen ve baskılayan gelişmeler neler? Orta vadede nasıl hareket edebilir? Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Gümüş FiyatlarıHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomiye ilişkin olarak sorulara yanıt verdi. Bakan Nebati, 'Kur korumalı TL mevduatla günde 10 milyar lira civarında giriş oldu' derken 340 milyar liraya ulaştığının altını çizdi. Enflasyona ilişkin olarak yıl sonunda yüzde 24 seviyelerine gerilemeler olacağını belirten Bakan Nebati, yastık altındaki altınlar ile ilgili de "Bankaları yoğun bir şekilde bu işe sokacağız. 20-30 bin kuyumcu var. Bunları her alana yayacağız. 5 bin ton civarında altın olduğu varsayılıyor" ifadelerini kullandı.
#Nureddin NebatiAlmanların toplam birikimleri korona salgını zamanında rekor düzeyde artış gösterdi. Daha önce bu yönde tahmini rakamları duyuran DZ Bankası’nın 2021 yılı itibariyle Almanların yaklaşık 7.7 trilyon euro birikimi olduğunu duyurdu.
#AlmanyaTemmuz ayında tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 1.8 artarken, yıllık bazda yüzde 18.95’e yükseldi. Tüketici enflasyonu politika faizi olan yüzde 19 sınırına yaklaşmış oldu. Dış dünyada da durum pek farklı değil, enflasyon önemli bir sorun. Bilindiği üzere ABD’de haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 5.4 seviyesine ulaşmıştı.
#YAZAR