Nefroloji haberleri sayfasında Nefroloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 778 Nefroloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Nefroloji, iç hastalıkları alanlarından biri. "Nefroloji nedir, nefroloji bölümü hangi hastalıklara bakar?" sorularının yanıtları en çok merak edilen konulardan biri. İşte nefroloji bölümüyle ilgili bilgiler...
#NefrolojiSağlıksız beslenmeden hareketsizliğe, aşırı tuz tüketiminden yetersiz su içmeye dek günlük hayatta yaptığımız birçok yanlış davranış böbreklerimizin sağlığını bozarken; son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde böbrek hastalarının sayısı hızla artıyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır “Böbreklerimiz vücudumuzda zehirli maddelerin atılmasından kemik iliği ve sağlıklı kan yapımına dek birçok önemli görev üstleniyor. Bütün organlarımızın sağlıklı çalışması için böbreklerimizin sağlıklı olması gerekiyor. Oysa yanlış yaşam alışkanlıklarımızla böbreklerimizi hızla yıpratıyoruz. Ülkemizde böbrek hastalarının sayısı 9 milyona ulaştı ve her 6-7 yetişkinden biri böbrek hastası olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.
#BöbrekSınır Tanımayan Doktorlar’ın hem üyesi hem de gönüllüsü olan İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, dünya ve Türkiye depremlerindeki çalışmaları nedeniyle Dünya Nefroloji Derneği’nin en önemli ödüllerinden biri olan Bywater Awards’a layık görüldü. Enkaz altında kalan yaralılar için en ölümcül durum olan böbrek yetersizliğini enkaz altındayken tedavi eden Prof. Dr. Sever yüzlerce hayat kurtardı.
#GazetehaberleriTürk Böbrek Vakfı, 2016 Dünya Böbrek Günü’nde, çocukların böbrek sağlığını masaya yatırdı. Çocuk nefrolojisi uzmanı Prof. Dr. Lale Sever, anne-babaların çocuklara "Çişini tut evde yaparsın" demesinin doğru olmadığını böbrek sağlığını kötü etkilediklerini söyledi.
#NefrolojiKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazKronik böbrek hastalığı böbrek fonksiyonlarının kademeli olarak kaybedildiği uzun süreli bir durumdur. Böbreklerin kanı filtreleme kapasitesinin azaldığı hastalık olan kronik böbrek hastalığının başlıca nedenlerini ve teşhisini Nefroloji bölümünden Doç. Dr. Osman Şahin sizler için detaylandırdı.
#Böbrek Hastalığıİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, yapılan bilimsel çalışmalarla şeker hastalığı ile yüksek tansiyon arasında güçlü bir bağ bulunduğuna dikkat çekiyor.
#DiyabetTarım ve Orman Bakanlığı, 2100 yılına kadar Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine yönelik çalışmasını tamamladı. Buna göre, 2030’a kadar ülkenin su kaynakları yüzde 20, 2100 yılına kadar ise karla kaplı alanlar yüzde 44 azalacak. Kişi başı günlük ortalama, 229 litre olan su tüketimi, hanelerde ve bireysel su kullanımında verimliliğin artırılmasıyla 2030 yılında 120 litreye kadar düşecek. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre madde madde bizi bekleyenler...
#Tarım Ve Orman BakanlığıFatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Seda Sancak Nurdan (52), yakalandığı amansız hastalıkla verdiği mücadeleyi kaybetti. Erken yaşta hayata veda eden Prof. Sancak Nurdan’ın ölümü, sevenlerini yasa boğdu.
#AVRUPADAN HABERFenerbahçe-Adanaspor maçının seremonisinde kameralara yansıyan inanılmaz tesadüfün hikayesi... 2 yaşından beri böbrek rahatsızlığı yaşayan Muhammet Güneş ve kendisine donör olan kişinin sahip olduğu ortak noktalar tam bir mucize. Böbrek naklini yapan Prof. Dr. Kibriya Fidan, “Muhammet takım tutmuyordu. Kendisine, iki doktorunun da Fenerbahçeli olduğunu söyledik. Ameliyattan sonra, ‘Hangi takımı tutuyorsun?’’ dedik. ‘Tabii ki Fenerbahçe’ dedi” diye konuştu.
#FenerbahçeTürkiye’de böbrek hastalıklarının görülme sıklığı yüzde 15.7, kalp hastalıklarının görülme sıklığı ise yüzde 42 civarında. Ancak hem böbrek hem kalbi etkileyen bir hastalık daha var: Kardiyorenal sendrom. Prof. Dr. Sever, rastgele ilaç kullanımının da bu hastalığa yol açabildiğini belirterek “Komşunun, akrabanın önerdiği ilaçları almayın” uyarısı yaptı.
#Türk Böbrek VakfıSingapur'da yaşayan Dr. Daria Sadovskaya, belirli bir pozisyonda dışkılamanın kabızlığı hafifletmenin garantili bir yolu olduğunu göstermek için TikTok'ta bir video yayınladı.Sadovskaya, klozette tavsiye ettiği şekilde oturmanın, anal çatlaklardan idrar sorunlarına ve hatta kolorektal kansere kadar pek çok sağlık sorununa yakalanma riskini azalttığını öne sürdü.
#SağlıkDışkılama şeklinizi değiştirmek, hemoroidden kolorektal kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir nefrolog çoğu insanın yanlış tuvalet alışkanlığı olduğuna ve klozette nasıl oturulması gerektiğine dair bir video paylaştı. Biz de hem bu videoda tavsiye edilen yöntemi hem de kabızlık ve kanser arasındaki ilişkiyi konunun uzmanıyla konuştuk.
#SağlıkYeterli miktarda su tüketmenin insan vücuduna pek çok faydası olduğunu bilmeyen yok. Peki gereğinden fazla su içmenin zararlı olabileceğini biliyor musunuz? 58 yaşındaki ABD’li yıldız oyuncu Brooke Shields, geçtiğimiz günlerde, çok fazla su içtiği için nöbet geçirdiğini açıkladı. “Bir anda ağzım köpürmeye başladı, gözlerim karardı” diyen ünlü oyuncu artık sıvı tüketmekten korktuğunu söyledi. Peki nasıl oluyor da fazla su tüketmek nöbet geçirmeye neden oluyor? Günde kaç litreden fazla su zararlı? İdeal su tüketimi kaç litre olmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın ve ekibi tarafından çocuklarda böbrek yetmezliğine neden olan 'TBC1D31' isimli yeni bir gen tanımlandı.
#AnkaraBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkOnu herkes bir başka yönüyle tanıyor... Oyuncu, yönetmen, yazar ya da senarist... Pek az kişi ise bütün bu kariyeri devam ettirirken doktorluk yaptığını biliyor. Ercan Kesal, ‘Hekimlik Sanatları’nda kendi hayatına medikal bir çerçeveden bakıyor.
#Hekimlik SanatlarıDeprem bölgesinde, pandemide hastanede… Kendi hayatlarını hiçe sayarak yardıma muhtaç olanların yanına koşuyorlar. Ayrımcılığa uğruyor ama yılmıyorlar. Bir yandan ilham kaynağı olmaya devam ediyorlar. Sabır, özveri ve sevgiyle mesleğini icra eden hemşirelerimizin, birkaçının da olsa, ilham veren hikâyelerini dinledik.
#DEPREM"Kızım, montunun önünü kapat!" "Oğlum şapkan nerede senin?" Bu sözleri kendi ebeveynimizden de çevremizden de sık sık duymuşuzdur. Karşılığında gelen cevap da hep aynıdır: "Üşümüyorum ben!" Bilim insanlarına göre gerçekten de çocuklar yetişkinler kadar üşümüyor. Peki neden dışarıdaki soğuğu daha az hissediyorlar? Bunun sebebi çok hareketli olmaları değil, kahverengi yağ! Peki kahverengi yağ nedir? Neden çocuklarda daha çok bulunur? Vücuttaki kahverengi yağı artırmak için neler yapmak gerekir? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlık6 Şubat sabahı Türkiye büyük bir acıya uyanırken deprem bölgesi için herkes seferber oldu. Bu seferberlik içinde en önde doktorlar vardı... Üstelik kimi enkazdan çıkmış, kimi yakınlarını kaybetmişti. Yüzlerce doktor da diğer şehirlerden yardıma koştu.
#14 Mart Tıp BayramıÇerkezköy Devlet Hastanesi'nde kendisini 'pratisyen hekim' olarak tanıtan, sahte diploma ile görev yaptığı anlaşılınca tutuklanan Ayşe Özkiraz (20) hakkında 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, 'özel belgede sahtecilik' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar ve 'yetkisiz hekimlik suçlarını düzenleyen 1219 sayılı kanuna muhalefet' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere toplam 13 yıla kadar hapis cezası istendi. Özkiraz, yarın davanın ilk duruşmasında hakim karşısına çıkarılacak.
#TEKİRDAĞTürkiye'nin konuştuğu sahte doktor skandalında yeni bir gelişme yaşandı. Çerkezköy Devlet Hastanesi'nde sahte doktorluk yaparken yakalanan Ayşe Özkiraz'ın cezaevi yönetiminden kitap talebinde bulunduğu öğrenildi.
#Sahte DoktorNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, aHÜS ve PNH nadir hastalıklarının farkındalık haftasına özel görüşlerini paylaştı.
#Sponsorlu İçerikNefroloji, iç hastalıkları alanlarından biri. "Nefroloji nedir, nefroloji bölümü hangi hastalıklara bakar?" sorularının yanıtları en çok merak edilen konulardan biri. İşte nefroloji bölümüyle ilgili bilgiler...
#NefrolojiErkeklerde idrardan kan gelmesi; genel olarak başka bir rahatsızlığın bulgusu şeklinde tanımlanır. Erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri, yaşa bağlı şekilde değişmektedir. Genç olan hastalarda genelde idrar kesesinin enfeksiyonu, prostat ya da taş yüzünden görülürken, ilerleyen yaşlarda üriner sistemi kanserleri ve prostat büyümesi daha çok görülen nedenlerdir. İşte erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri.
#Erkeklerde İdrardan Kan Gelmesi