Türk Böbrek Vakfı’ndan çocuklara yönelik eğitim

Güncelleme Tarihi:

Türk Böbrek Vakfı’ndan çocuklara yönelik eğitim
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 16:34

Türk Böbrek Vakfı, 2016 Dünya Böbrek Günü’nde, çocukların böbrek sağlığını masaya yatırdı. Çocuk nefrolojisi uzmanı Prof. Dr. Lale Sever, anne-babaların çocuklara "Çişini tut evde yaparsın" demesinin doğru olmadığını böbrek sağlığını kötü etkilediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Çocuk Nefrolojisi Uzmanları Prof. Dr. Lale Sever, Türk Böbrek Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi İpek Tanrıyar ve Türk Böbrek Vakfı Destekçisi Hasan Yalnızoğlu, çocuklarla bir araya gelerek böbrek sağlığı için sıvı alımı, tuvalet eğitimi, sağlıklı beslenme ve spor konularının önemine değindiler.

Uluslararası Nefroloji Birliği ISN ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu IFKF’in ortaklaşa düzenlediği ve böbrek sağlığına dair dünyanın en geniş kapsamlı organizasyonu olan Dünya Böbrek Günü, bu yıl 11. kez kutlanıyor. Bu sene seçilen "Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar" teması, böbreklerin erken yaşlardan itibaren önemsenmesi gerektiğini ve pek çok yetişkinde ortaya çıkan böbrek hastalıklarının çocukluk çağından kaynaklandığını hatırlatıyor. İlkokul öğrencilerinin katılımı ile Trump Alışveriş Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, böbrek sağlığının önemi ve bu konuda alınması gereken önlemler anlatıldı.

TİMUR ERK: "KRONİK BÖBREK HASTALIĞI, DÜNYA NÜFUSUNUN YUZDE 10’UNU ETKİLİYOR"

Etkinlikte söz alan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; "Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlar tarafından küresel bir sağlık sorunu olarak kabul edilen kronik böbrek hastalığının, dünya nüfusunun %10’unu etkilediğini ve bu durumun önümüzdeki 10 yıl içinde %17 oranında artacağının öngörüldüğünü" söyledi. Timur Erk, bu konuya dikkat çekmek üzere, her yıl Mart ayının ikinci haftasında 100’ü aşkın ülkede Dünya Böbrek Günü etkinlikleri yapıldığını ve bu yılın temasının "Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar" olarak belirlendiğini anlattı.

Haberin Devamı

"İDRARINI TUTMAK ZARARLI"

Türk Böbrek Vakfı olarak sağlıklı nesiller için sadece Dünya Böbrek Günü’nde değil, her zaman bol su içmenin önemini ve idrar tutmanın zararını vurguladıklarını ifade eden Erk, şöyle konuştu:

"Türk Böbrek Vakfı olarak yaklaşık 5 sene önce, bugün 11’incisini idrak ettiğimiz Dünya Böbrek Günü’nün 2016 yılı ana teması olarak seçilen ’böbrek hastalıkları ve çocuklar’ konusunda adım atarak çok önemli gördüğümüz çocuk eğitimi projesini başlattık. Biz eğitim projemize başlarken toplumsal ölçekte kronik böbrek hastalığı konusundaki bilinç düzeyi son derece azdı. Bugün, çocuk merkezli olarak sürdürdüğümüz genele yönelik eğitimlerde, ülke genelinde 67 okulda 15.000’den fazla öğrenciye ulaşmış, onların ve ailelerinin beslenme ve egzersiz alanında alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmiş bulunuyoruz. Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu üzere, kişi başı günde 6 gram olması gerekirken ne yazık ki ülkemizde 18 grama ulaşan tuz tüketim alışkanlığımızın 3 gram düşüşle 15 grama gerilediğini görüyoruz. Bu sonucun da yaygın saha eğitimleri sayesinde elde edilen toplumsal bilinçlenmenin sonucu olduğunu memnuniyetle gözlemliyoruz. Sadece tuz ve tuzlu gıdaların değil, özellikle glisemik indeksi yüksek mısır nişastası şurubu ile imal edilmiş içecekler ve yiyeceklerin de, çocuklarda obeziteyi ve şeker hastalığı riskini arttırarak kronik böbrek hastalığına yol açan ve toplumsal olarak 7’den 70’e her yaştan bireyin bilinçlenmesini sağlamamız gereken gıdalar olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz."

LALE SEVER: ÇOCUKLARA "TUT ÇİŞİNİ, EVDE YAPARSIN" DENMEMELİ

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Sever ise yaptığı konuşmada anne – babalar ve öğretmenler için şu uyarılarda bulundu:

"Çocuklarda böbreklere zarar verebilen hastalıkların başında idrar yolu enfeksiyonu geliyor. Bu hastalıktan korunmak için bol su içmek ve idrarı tutmamak önemlidir. Çocuğunuzun yeterli su içip içmediğinin en iyi ölçüsü idrar rengi ve miktarıdır. İdrar renginin açık sarı ve günlük idrar miktarının da "30 X çocuğunuzun tartısı" kadar olması (yani, 20 kg bir çocuk için 30x20 = 600 mL) yeterli sıvı aldığının işaretidir. İdrarın uzun süre boşaltılmaması mikropların üremesi için uygun bir ortam yaratır, ayrıca böbreklerde basıncı artırabilir. Bu nedenle idrar kesesinin sık olarak boşaltılması (günde 5-7 defa) gerekir.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR TUVALETİNİ YAPMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALI

Okul çocuklarının her iki ders arasından birinde ’çiş yapma alışkanlığı’ kazanması uygundur. Tuvaletlerin kirli olduğu düşüncesi ile çocuklara, ev dışında tuvalete gitmemelerinin tembihlenmesi yanlıştır. Kirli tuvaletten idrar yollarına mikrop bulaşmaz. İdrar yoluna bulaşan mikroplar çoğunlukla dışkı içinde ürerler. Kabızlık, barsaklarda dışkının uzun süre beklemesine yol açarak çok sayıda mikrop birikimine neden olur ve idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır. Bu nedenle kabızlığın önlenmesi de böbrek sağlının korunması için önemlidir."


BAKMADAN GEÇME!