Murat Gülsoy yeni romanı ‘Ressam Vasıf’ın Gizli Aşklar Tarihi’nde oldukça sahici kahramanı üzerinden Türk resim tarihine ve 1880’lerden bu yana ülkemizin geçmişine bakıyor. Farklı bir varoluş ve aykırı bir yaşam biçimiyle toplum içinde yer edinip sanatıyla görünür olmanın, bilinmenin ne kadar güç olduğunu anımsatan, unutulmaz bir roman kahramanı Ressam Vasıf...
#Murat Gülsoy20 yıllık Elgiz Müzesi, 11 yaşındaki İzmir Arkas Sanat Merkezi’nden gelen ‘Doğa, Bahçeler ve Düşler’ sergisiyle gündeme umut, renk, güzellik ve sanat aşılıyor. Bu verimli değiş tokuşun ikinci perdesi ise 26 Mart’ta Elgiz’den Arkas’a taşınacak ‘Mitler ve Hayaller’ sergisiyle açılacak.
#Doğa, Bahçeler Ve DüşlerBozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal FanusuNe pandemi ne küresel ekonomik kriz. Sanat piyasası güvenli yatırım olarak yerini hiçbir şeye bırakmıyor. Dünyada 2020’nin en yüksek satış rakamlı ilk 10 lotundan sadece ikisi 50 milyon doların üzerinde fiyatlara ulaşmıştı. 2021’de ise en iyi 10 satışın tamamı 50 milyon doların çok üzerinde fiyatlara satıldı. Bu yılın en yüksek satış rakamlı 10 eserinin toplamı 1.2 milyar dolara ulaşırken, listedeki en düşük fiyat 61.6 milyon dolar oldu. Türkiye’deki duruma gelince. Artam Antik A.Ş. 2021 yılında düzenlediği 15 müzayedede Türkiye çağdaş ve modern sanatının ustalarının yapıtlarını yeni koleksiyonlara kazandırdı.
#PandemiAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıDoğa ile sürekli bir etkileşim içerisinde olan insan, bu uyum sayesinde varlığını sürdürebiliyor. Arkas Koleksiyonu’ndan eserlerle oluşturulan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi de; doğa, bahçe ve insan arasındaki bütünlüğü sanat aracılığıyla yeniden gündeme getiriyor. Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait doğayı yücelten çalışmalara yer veriyor.
#İzmirSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSM