Arkas Sanat Merkezi’nde “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi 7 Eylül’de ziyarete açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Arkas Sanat Merkezi’nde “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi 7 Eylül’de ziyarete açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2021 15:32

Doğa ile sürekli bir etkileşim içerisinde olan insan, bu uyum sayesinde varlığını sürdürebiliyor. Arkas Koleksiyonu’ndan eserlerle oluşturulan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi de; doğa, bahçe ve insan arasındaki bütünlüğü sanat aracılığıyla yeniden gündeme getiriyor. Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi, 16. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan döneme ait doğayı yücelten çalışmalara yer veriyor.

Haberin Devamı

Arkas Sanat Merkezi’nde 7 Eylül’de ziyarete açacak olan “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi; sanat, doğa, bahçe ve insan arasındaki ilişkiyi Arkas Koleksiyonu’ndan derlenen eserler aracılığıyla tekrar gündeme taşıyor. Sergide; Alfred Sisley, Maurice de Vlamick, Maurice Denis ve John William Godward, John Atkinson Grimshaw, Alfred de Breanski gibi Avrupa resim sanatının önemli temsilcilerinin eserlerinin yanı sıra; Hoca Ali Rıza, İsmail Hakkı, Nazmi Ziya Güran ve Sami Yetik gibi önemli Türk ressamların peyzaj konulu eserleri yer alıyor. Tablolara ek olarak, Jean-Baptiste Carpeaux, Albert-Ernest Carrier-Belleuse gibi 19. yüzyılın önemli heykeltıraşlarının eserleri seçkiyi oluşturan parçalar arasında.

Arkas Sanat Merkezi’nde “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi 7 Eylül’de ziyarete açılıyor

Haberin Devamı

Pek çok farklı döneme ve üretim alanına ışık tutan sergide, 16. yüzyıl Flaman duvar halılarının yanı sıra 19. yüzyıla tarihlenen ve Osmanlı saray halıları geleneğini yansıtan Feshane ve Kumkapı halıları da yer alıyor. Sergideki bir başka eser grubu da cam objelerden oluşuyor. Bahçe teması, Art Nouveau döneminin en önemli temsilcilerinden Emile Gallé ve Daum Nancy atölyelerinden çıkan cam eserlerde hayat buluyor. Serginin bütününe bakıldığında Alfred Sisley, John William Godward, Maurice de Vlaminck ve Peder Mork Monsted tabloları ile Emile Gallé mobilyaları ilk kez sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Tüm bu seçkide “bahçe”, kimi zaman mitler dünyasının ev sahibi, kimi zaman bir keyif mekanı, kimi zaman bir tarım alanı olarak tasvir edilmiş, bohem veya yapılandırılmış halleriyle karşımıza çıkıyor. Doğanın henüz insan tahribatına uğramadığı dönemlerde üretilmiş eserleri bir araya getiren “Doğa, Bahçeler, Düşler” sergisi, insanın doğanın bir parçası olduğunu ve ancak doğayla var olabileceğini hatırlatma amacı taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!