Türkiye’nin kültür-sanat hayatının en önemli simgelerinden biri, 50 yıldır yayın hayatına devam eden Milliyet Sanat. Kültür-sanat yayınlarının can çekiştiği bu dönemde dergi, tüm görkemiyle 50’nci yılını kutluyor. Gazeteci Evrim Altuğ, ‘Türkiye’nin Sanat Hafızası’ ile 50 yıllık serüvene ışık tutuyor.
#Türkiye'nin Sanat HafızasıKadim şehir Mardin’in uçsuz bucaksız Mezopotamya’ya hâkim bir noktasında sanatla iç içe, derin derin nefes alma noktası Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi. Önce pandemi, ardından 6 Şubat Kahramanmaraş depremleriyle kapılarını ara ara kapatmak zorunda kalsa da şimdilerde iki güzel sergiye ev sahipliği yapıyor.
#Mardin“Duvarların dili olsa da anlatsa her şeyi” denir. Tanık olduklarını bize aktarabilse... Duvarların dili yok belki ama mağara döneminden beri insanoğlu onu bir ifade aracı olarak kullanmış. Dili, sahnesi haline getirmiş. Hayvan resimleriyle av sahnelerini canlandırmışlar. Antik Yunan ve Roma’da statü ve zenginlik sembolü olmuş evleri süsleyen fresk ve mozaikler. Bu gelenek, dokumayla duvar halılarına evrilmiş.
#Duvarlar Ve ÖtesiÇağımızın en büyük sanatçılarından İngiliz ressam David Hockney, iPad’iyle doğanın uyanışını adım adım takip ettiği ‘Baharın Gelişi, Normandiya 2020’ başlıklı sergisiyle Sabancı Müzesi’nde. 84 yaşındaki Hockney, “Artık iPad’de bir ressam gibi düşünüyorum” diyor.
#David Hockney20 ve 21’inci yüzyılların ilham veren sanatçılarından David Hockney pandemide yüzünü doğaya çevirdi. 85 yaşındaki sanatçı Normandiya’da 4 dönümlük bir arazide, 4 ay boyunca ‘baharın gelişi’ni izledi ve iPad’inde ona özel yazılmış bir programla doğayı resmetti. 29 Temmuz’a dek Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam edecek sergiyi gezip izlenimlerimizi yazdık ve küratörüyle konuştuk.
#David HockneyOsmanlı sanat hayatında derin izler bırakmış Şehzade Abdülmecid Efendi, çoğu ilk kez yan yana gelmiş seçkiyle Sabancı Müzesi’ne (SSM) konuk oluyor. Resmin yanı sıra hat, müzik ve edebiyatla da ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisini yarın açılıyor. Sabancı Holding’in desteğiyle açılan sergi 1 Mayıs 2022 tarihine kadar sürecek.
#Şehzade’Nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid EfendiSabancı Holding desteğiyle düzenlenen “Dün, Bugün, İstanbul” sergisi, 22 genç sanatçının gözünden İstanbul’a dair bir durum tespitinde bulunuyor. Topluluk olarak sürdürülebilirliği odağına alarak faaliyet gösterdiği her alanda olduğu gibi, kültür ve sanata destek kapsamında da öncü ve örnek projelerin yanında olduklarını söyleyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper “sanatın ve sanatçının, yaşadığımız sosyal ve çevresel sorunlara yönelik farkındalığı artırmak, sürdürülebilir çözümler üretmek açısından da çok önemli bir rol üstlendiğini düşünüyoruz” dedi.
#“Dün Bugün, İstanbul” SergisiSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMAtilla Dorsay’ın yeni kitabı “Hayatımızı Aydınlatan Muhteşem Kadın Dostlarım” hafta başı kitapçılarda yerini aldı. Tiyatrodan sinemaya, yazarlıktan gazeteciliğe, müzikten müzeciliğe çağımıza damgasını vurmuş, Dorsay’ın yakından tanıma şansı bulduğu ve birlikte anılar edindiği 30 kadının ayrıntılı portreleri. Kimler yok ki...
#Sayım ÇınarHaziran ayı başında fiziki olarak gerçekleşecek Contemporary İstanbul’un (CI) “Plugin” bölümünün bu yılki ağır topu Mario Klingemann. Kendini “bilgisayar programcısı, yaratıcı bir sanatçı ve bir tutam da bilim insanı” olarak tanımlayan Alman sanatçı Klingemann’ın en çok ses getiren çalışması “Memories of Passersby I”.
#Onur BaştürkTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartBu hafta salı günü, Türkiye müzeciliğinin en saygın ve öncü simalarından Dr. Filiz Çağman’ı Edirne’de ebedi yolculuğuna uğurladık. Orada doğmuştu, emekliliğinden sonraki yıllarında oraya sığındı ve rahmete yürüdü. Kınalızâde’nin ve Arkeoloji Müdürü Rıfat Osman Bey’in de mezarı bulunan Nazırçeşme Mezarlığı’na defnedildi.
#YAZAR