Nar ekşisi yasaklandı mı sorusu, Tarım Bakanlığının kararı sonrası merak konusu oldu. Son günlerde tartışma konusu olan nar ekşisi ile ilgili alınan karar belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karara göre bundan sonra nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve sudan başka bir bileşen eklenemeyecek. “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Nar ekşisi artık satılmayacak mı, neden yasaklandı?
#Nar EkşisiNar ekşisi zararları ile ilgili araştırmalar başladı. Son günlerde tartışma konusu olan nar ekşisi ile ilgili alınan karar belli oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karara göre bundan sonra nar ekşisine sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve sudan başka bir bileşen eklenemeyecek. “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Nar ekşisi artık satılmayacak mı, neden yasaklandı?
#Nar EkşisiÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkAna yemeklerin yanında sofralarımız olmazsa olmazını salatalar oluşturuyor. Özellikle akşam yemeklerinde bol sulu domateslerle yapılmış gavurdağı salatası, kırmızı etlerin yayında tercih ediliyor. Taze sebze ve kolay malzemelerle hazırlanan gavurdağ salatasının hazırlanışı oldukça kolay. Peki, gavurdağ salatası nasıl yapılır? İşte, pratik ve yapımı kolay gavurdağ salatası tarifi.
#Gavurdağ Salatası TarifiIsparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'nden mezun olan 6 mühendis, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan aldığı 100 bin liralık destekle, hastanelerde hasta yemekleri ile sterilizasyon malzemelerini el değmeden ameliyathanelere taşıyabilecek robot geliştirmiş.
Şef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizMasterChef çiğ köfte tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Sıra gecesi konseptiyle yarışmacıların hazırladıkları Masterchef çiğ köfte nasıl yapılır araştırmaları evlerinde lezzet şöleni yaşatmak isteyen izleyici kitlesinin odaklandığı konulardan oldu. Çiğ köfte etli , etsiz farklı şekillerde hazırlansa da püf noktalarına dikkat etmek önem taşıyor. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte çiğ köfte yapımının püf noktası...
#Çiğ KöfteAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferKışın ağırlığından kurtulmak isteyenlerin önceliği doğanın bize sunduğu gıdaları mevsiminde ve ölçülü bir şekilde tüketmek olsun. Karaciğere yardımcı, detoksifikasyonu destekleyen gıdalarla bedeni temizlemek için bol bol salata tüketebilir, sebzeleri omletlere dahil edebiliriz.
#YazKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ Tezer2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıAnadolu’da öğünlerin vazgeçilmezi bulgur; doyurucu, pratik, besleyici ama hepsinden öte çok lezzetli. Buğdayın kaynatıldıktan sonra kurutulup öğütülmesiyle elde edilen bu bize has ürün mutfağımızın da yapıtaşlarından. Kıymayla birleştiğinde ayrı bir nefasete dönüşüyor, elle yuvarlanıp yemeklere eklendiğinde tadına doyum olmuyor. İnce simit olanın da kalın, dişe gelir irisinin de yeri ayrı. Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’nin farklı yörelerden derlediği bu tariflerin her biri şahane.
#Şef Doğa ÇitçiGünümüzde ev yapımı nar ekşisi bulmak da en az yapmak kadar zor olmaya başladı. Salatadan, yemeklere gün içerisinde çokça kullandığımız nar ekşisini ev yapımı sanıp alıyoruz ama marketlerden alınanlardan daha sakıncalı olabileceğini biliyor muydunuz? Peki, hakiki nar ekşisi nasıl anlaşılır? İşte Evinizdeki nar ekşisinin gerçek olup olmadığını anlayacağız küçük bir test...
#Nar EkşisiHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosGünümüzde hala birçok kültür ve dini motiflere sahip olan Mardin ili özellikle birçok turiste de ev sahipliği yapmaktadır. Yöresel mutfak kültürü sayesinde de kendine birçok bireyi hayran bırakmıştır. Mardin mutfağını merak edilenler için Mardin yemekleri nelerdir? Mardin’de ne yenir ve neyi meşhur? Mardin mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi pek çok soru akla gelebilir. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Mardin Yemekleri