NAR EKŞİSİ SOSU SAĞLIĞA ZARARLI MI?
Narlı soslardaki tehlike ile ilgili Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doc. Dr. Erdal Ağçam en büyük sorunun nar ekşisi gibi görünen ama nar ekşisi olmayan taklit ürünlerde olduğunu belirterek, “Nar ekşisi pahalı ve popüler bir ürün, bu yüzden sahteleri çok üretiliyor. Bakanlık bu konuyla ilgili aksiyon almış. Burada en önemli husus tüketicinin aldatılması. Tüketici nar ekşisi tüketmek istiyor ama bu ürünler pahalı. 7-8 kilogram narın bileşimine bağlı olarak nar suyundan ancak 1 kilogram nar ekşisi elde edilebiliyor. Bu da fiyatları yükseltiyor ve yüzde 100 nardan üretildiğinde maliyetlerin yükselmesine sebep oluyor. Dolayısıyla yüzde 100 nar ekşisini herkes yapamıyor. Bu yüzden sağlıktan öte, tüketicinin aldatılması ve ekonomik durumdan ötürü bu yasağın geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Nar ekşisi olarak satılan ürünlerin de yüzde 100 nardan üretilmediğini tespit ettik” diyen Ağçam, “Tüketici bilinen, denetlenen, sertifikalı markaları tercih etmeli” dedi.