Güncelleme Tarihi:
Gerçek nar ekşisi ile nar ekşi sosu karıştırıldığı gibi, artık ev yapımı nar ekşisi olarak aldıklarımızın da sağlığımızı tehdit eden kanserojen maddeyi içerebileceğini biliyor muydunuz? Bunun yanı sıra nar ekşisi yapımı zahmetli ve maliyetli olduğundan, yapay şeker glikoz şurubu içerebiliyor. Bunun için sizlere evinizdeki nar ekşisinin hakiki olup olmadığını anlayabileceğiniz bir kaç adım hazırladık.
GERÇEK NAR EKŞİSİ NASIL ANLAŞILIR?
Öncelikle nar ekşisinin kıvamı ne çok koyu ne de fazla akışkan olmalıdır. Koyu kıvam olması gerektiğini yanlış bilinen doğrulardandır. Kıvamdaki koyuluk nar ekşisinde kullanılan narın yoğunluğunu değil, şekerin karamelize olduğunu gösterir.
BU TESTİ EVİNİZDE UYGULAYIN!
Evinizdeki nar ekşisinin hakiki olup olmadığını anlamak için; bir bardak suya yaklaşık 1 çay kaşığı kadar nar ekşisi dökün. Sonra yavaş bir şekilde çay karıştırır gibi karıştırın.
Renk kırmızımsı bir renge (nar rengi) dönmüyorsa ve bardağa ilk döktüğünüzde bardağın dibine çöküp kalıyorsa ve karıştırdığınız da kolayca erimiyorsa aldığınız ürün yüksek ihtimal katkı içeriyordur.
KANSEROJEN MADDE TÜKETİYOR OLABİLİRSİNİZ!
Yanlış koşullarda hazırlanmış nar ekşisi kanserojen madde olan HMF(Hidroksimetil Furfural) 'nin üremesine neden olabilir. Uzun süreler (6-7 saat) kaynaması nedeniyle yüksek ısıya maruz kalan nar suyu, içindeki şekerin karamelize olması sonucu kansorejen bir madde olan HMF’nin (Hidroksimetil Furfural) normal değerin çok üzerinde ortaya çıkmasına sebep olur.
HMF(Hidroksimetil Furfural) içinde meyve şekeri olan gıdaların üretimleri sırasında uygun olmayan sıcaklıklarda uygulanan ısıl işlemden dolayı meydana gelir. Yüksek ısılarda, uzun süreler kaynatılarak üretilen nar ekşilerinde nar meyvesinin doğal şekeri karamelize olur ve nar ekşisinde kanserojen olan HMF maddesi izin verilen limitlerin çok üzerinde oluşur. Bu yüzden düşük HMF oranı ürünlerde kalite kriteri olarak da görülmektedir.