Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımBırakın ülkemizi, “İstanbul’da ‘en iyi lahmacun’ şu veya bu” demek anlamsız hatta ahmakça. Farklı stiller, farklı ustalar var, farklı gelenekler var... Ama iyisi nedir, ölçütleri nelerdir, bunlar konusunda anlaşabiliriz. Bahsettiğimiz bir pideyse kullanılan unun kalitesi, mayanın niteliği ve miktarı, mayalanma süreci, fırının özelliği ve pişirmedeki ustalık… Hepsi bir bütün...
#Fast FoodHARVARD Üniversitesi’nde yıllar önce, sağlık ve mutluluk ilişkisi üzerine yapılan önemli bir çalışma, “hayata ve olup bitenlere olumlu/pozitif yaklaşıp olumlu düşünmenin ve olumlu bakış açıları geliştirmenin özellikle ‘kalp sağlığı riski’ni azalttığı” net ve açık olarak göstermişti.
#Olumlu/Pozitif YaklaşımUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaAralarında emanet fırınla çörek üretimi yapan da var, onlara kapılarını açan bir çiftliğin mutfağında yemek pişirip halka dağıtan da... Kimileriyse lokantalarını farklı şehirlerde açmaları için teklif almış ama “Yok” diyorlar, “burayı bırakmayacağız. Dedemizin, babamızın bize bıraktığı bu mirası canlandıracağız.” Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeden 8 ustayla konuştum, “Er ya da geç toparlanacağız, buna inanıyoruz” diye vurguluyorlar.
#Ebru ErkeIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapKapalıçarşı’da bir ustanın tezgâhına işi ehlinden öğrenmek için oturduğunda yalnızca dokuz yaşındaydı… 12 yaşında tam zamanlı ‘çırak’ oldu. 18 yaşında kendi atölyesini açtı. Amacı hep ezberleri bozmak oldu. Bugün Hollywood yıldızları onun tasarımlarını kullanıyor. O ise kendini halen bir ‘Kapalıçarşılı kuyumcu ustası’ olarak tanımlamayı tercih ediyor… Dünyaca tanınan mücevher tasarımcımız Sevan Bıçakçı ile buluştuk...
#Sevan BıçakçıPortakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıÇörek mahlepsiz, sahlep tarçınsız, içpilav yenibaharsız olur mu hiç! İçine girdiği her şeye tat katıp boyut atlatan baharat çeşitlerini içimizi ısıtan kış tariflerinde daha çok kullanıyoruz. Yavaş yavaş hazırlıklarına başladığımız yılbaşı soframızdaki yemeklerin de olmazsa olmazı baharatın en iyisini nerede bulup alırız? Uzman jürimiz favori adreslerini sıraladı...
#BaharatAraştırmacı şef, seyyah Ömür Akkor, "Son zamanlarda açılmış bir lokantayla pek işim olmuyor ve geleneksel yemek yapmayan hiçbir yerle ilgilenmiyorum. En gelenekselini bulmaya ve onu desteklemeye çalışıyorum." dedi.
#Gastronomi AtlasıSeyyah, müzik âşığı, gurme, yazar, programcı... Çok yönlü ve renkli kişiliği ile Türkiye’nin en sevdiği isimlerden biri o. Enerjisi hiç bitmiyor, merak duygusu hiç tükenmiyor. Peki, böylesine bir dünya vatandaşı, hepimizin evlere tıkıldığı bugünlerde neler yapıyor? Hürriyet’in YouTube kanalında yayınlanan ‘Hürriyet Bizimle’ için zoom üzerinden buluşuyoruz kendisiyle. İşte karşınızda Ayhan Sicimoğlu...
#YazarBu haftaki yazımın konusu, iş hayatını fikirleriyle bambaşka bir boyuta getiren, ürettikçe kazanan, kazandıkça gücüne güç katan biri anne-kız toplam 6 kadın girişimci... Hayata inat, başarıya odaklanan ve kararlılıkla yollarına devam eden 6 kadın, kendi başarı hikayelerini yazmaya devam ediyor. Lafı hiç uzatmadan bu güzel insanları size tanıtmak istiyorum. Ancak şunu eklemek istiyorum; Üreten, umutsuzluklara rağmen yılmayan, ekonomiye katkıda bulunan tüm kadın girişimcilere selam olsun...
#Kadın GirişimcilerYeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriMersin, Adana, Antalya gibi illerde narenciye bahçesi sahibi birçok üreticiyi dolandıran şahıslar bölgenin kâbusu olmuş durumda. Şebeke üyeleri, bin bir emekle üretilen kivi, nar, portakal, limon gibi tonlarca ürünü kamyonlara yükledikten sonra sırra kadem basıyor. Bu kişiler hakkında 20’ye yakın dava açılmış. Bir bölgede deşifre olduktan sonra başka bir yere geçen şebeke üyelerine çok sayıda ithalatçı da malını kaptırmış durumda.
#GazetehaberiAntalya denizi, güneşi, kumu ile olduğu kadar lezzetleriyle de sizi mutlu edecek bir şehir. Akdeniz deyince akla ilk deniz ürünleri gelse de Antalya mutfağında Yörük geleneği ön plandadır. Et, balıktan daha çok tercih edilir ve Antalya mutfağında et önemli bir yer bulur. Antalya’ya gelip de köfte-piyazının tadına bakmayan yoktur mesela. Birçok lezzette tahin kullanılır. Piyazı, hibeşi, kabak tatlısı tahinli yenir ve damak çatlatır. İşte size Antalya’dan en lezzetli mekânlar…
#Antalya LezzetleriBeyoğlu değişen yüzüne rağmen hâlâ İstanbulluların biriciği. En sevmeyenin bile yolu mutlaka Beyoğlu’ndan geçer, en güzel buluşmalar Beyoğlu’nda olur. Kalabalığından yakınsak da aslında o zaten boşken hiç de güzel değildir. Size bir hafta sonu Beyoğlu’nda yaptığım keşif gezimden notlar paylaşacağım. Beyoğlu’nda kahvaltı önerisinden, öğlen yemeğine, sıcak bir kahveden, sanat galerisine, alışverişinden sokak lezzetlerine pek çok şey... Benzer bir planı bir gün uygulayın derim, bence pişman olmayacaksınız. Hadi başlayalım o zaman…
#BeyoğluKuruyemiş ve kuru meyveler, hem ara öğünlerimizin, hem tatlılarımızın hem de yemeklerimizin vazgeçilmez parçaları. Baharatlar ise mutfağımızın olmazsa olmazı... Peki bu vazgeçilmez lezzetlerin tazesi, lezizi nereden alınır? İncili Gastronomi Rehberi proje ekibinden Gamze İneceli, kuruyemiş, kuru meyve ve baharat satın alabileceğiniz birkaç adresi size tavsiye ediyor…
#Kuruyemiş