Şef Yaren Çarpar Türkiye’de bir kadının sorumluluğundaki ilk ocakbaşı olan Dafni’yi geçen hafta açtı. Ateşin başından servise kadar her şeyi o yönetiyor. “Dedemin mangalı, anneannemin mezesi” diyerek yola çıkan İskenderunlu şef, aileden devraldığı mutfak kültürünü yansıtıyor. Atomu köz patlıcanlı, taş kadayıfı paçanga tarzı; ciğer, küşleme, yağlı kara, şiş köfte ise mangalda...
#Ebru Erke2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞNapoli pizzasının esasları, kâr amacı gütmeyen Gerçek Napolitan Pizza Birliği tarafından belirlenmiş durumda. Çoğu İtalya’da olmak üzere ‘Napolitan pizzası’ sertifikası alan 600 civarı pizzacı var. Bu 600 pizza ustası arasında muhtemelen birinci sıraya Franco Pepe oturur. Pizzalarını tadınca bulut kadar hafif ama lezzetlerinin de bir o kadar yoğun olduğunu fark ediyorsunuz. Örneğin içindeki mor reyhanı koklarken veya patlıcanı tadarken bunların daha o sabah hasat edildiğine ve üretilirken suni gübre kullanılmadığına yemin edebilirsiniz.
#Napolitan PizzaSardunya’da un, sebze ve peynir karışımı bir hamurla yapılıyor, Ligurya’da pizza hamuru sızma zeytinyağına batırıp pişiriliyor. Lombardiya’daki pizzalardaysa karabuğdaylı özel bir un kullanılıyor. İtalya’nın kuzeyinden güneyine bu şöhretli yemeği tatmak için o kadar çok seçeneğimiz var ki...
#PizzaTüm dünyada çok sevilen ve artık uluslararası mutfak kültürünün önemli bir parçası kabul edilen popüler yemeklerde bir sıçrama yaptığımızı düşünüyorum. Mesela burger… Yurtdışında düzgününü yiyip iyiyle kötü arasındaki farkı anlayan bir nesil yetişti. Ülkemizde, onların taleplerine cevap veren ve işi bilen mekânlar açılmaya başladı. Çengelköy’deki Barto’s Burger Place bu örneklerden biri...
#BurgerKullanılan un ne? Hamur ne kadar mayalanmış? Taş fırında mı pişiyor? Bu soruları sorduktan sonra Nappo’nun pizzasını değerlendirebiliriz. Çok başarılı buldum. Torinolu küçük üretici Bongiovanni’nin ununu kullanıyorlar. Bir pizzada sadece 0.1 gram maya var. Kenarları kabarık, ortası yumuşak. Peynir kalitesi iyi, domates ve reyhan kalitesi çok iyi.
#PizzaŞubat ayının 9’u tüm dünyada pizza günü olarak kutlanıyor. Hemen her ülkede sevilen, bu basit ama yapımı ustalık isteyen yemek, mutfağını yurtdışında tanıtmak isteyen ülkeler için çok iyi bir örnek. Çünkü sanılanın aksine damakları ‘tavlayan’, daha çok kitleyi sarmalayan lezzetler, genellikle en sade ve en ulaşılabilir olanlardır.
#Pizzaİtalya’ya özgü taze bir peynir çeşidi olan Fior di latte’nin kelime anlamı kadar yapımı da merak ediliyor. Peki, inek sütünden yapılan özel bir peynir olan fior di latte ne demek? İşte, Fior di latte mozzarella peyniri özelliği ve yapımı.
#Fior Di LatteCampania, İtalya sahillerinin en büyülü bölgesi. Dünyanın dört bir yanından gelen turist kalabalıklarının azaldığı sonbahar aylarında doğayla, tarihle başbaşa unutamayacağınız bir Akdeniz tatili fırsatı sunuyor. Napoli’de tarihi yapılar kadar sokaktaki hayattan da etkileneceksiniz. Pompei, felaketin yarattığı hayret verici bir kent. Amalfi Sahili’nde seyahat tam bir görsel şölen. Sezar’ı büyüleyen, günümüzde jet sosyeteye, süperstarlara kucak açan Capri Adası, bu aylarda turistler çekilmeye başlayınca gerçek ruhuna kavuşuyor.