Yaz geldi; plajlarda, restoranlarda çocuk çığlıkları baş gösterdi. Pek çok kişi çocukların gürültüsünden sık sık rahatsız oluyor ve bunu dile getiriyor. Gizem’le Melis ne yapılması gerektiği konusunda pek anlaşamıyor ama sonuçta saygı ve sevgi noktasında buluşuyorlar…
#ÇocukAli Poyrazoğlu’nun tiyatrosuna ait depoda yangın çıktı. Poyrazoğlu’nun oyun dekorlarının yanı sıra kuracağı tiyatro müzesine ait 200’den fazla kukla ve maske koleksiyonu yanarak kül oldu. Usta oyuncu, “Her şey yandı. Tiyatromuzun 50 yıllık arşivi gitti. Şimdi sıfırdan başlamayı düşünüyorum. Hiç pes etmedim” dedi.
#Ali PoyrazoğluOrtaçağ döneminden kalma görkemli yapılarıyla Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri Krakow. Oscar ödüllü ‘Piyanist’ (The Pianist) ve ‘Schindler’in Listesi’ (Schindler’s List) gibi hepimizi etkisi altında bırakmış filmlerin çekildiği, Chopin’in adına beste yaptığı bir kent. Polonya seyahatimizde en iyisini sona saklayıp başkent Varşova’dan Krakow’a geçiyoruz ve bu gizemli şehri keşfediyoruz.
#SeyahatAntalya ve şarapçılık… Bu ikili yan yana pek gelmese de Antalya’da şarapçılık yapılabileceğinin en güzel örneğini görmeye gittik önceki hafta sonu. Bereketli topraklar üzerinde geçmişten gelen şarap yolculuğu şimdilerde Elmalı’daki Likya Bağları ile devam ediyor. Likya’nın en büyük avantajı Kaş, Demre, Finike gibi sahil kentlerine yakın olması. Bağ gezinizin ardından Akdeniz’in bu güzel köşelerini keşfedebilirsiniz.
#Antalya2000’lerin meşhur gizem filmlerine imza atmış M. Night Shyamalan’ın son filmi “Zamanda Tutsak”, Gael García Bernal ve Vicky Krieps’li kadrosuyla yönetmenin sadık izleyicilerini bekliyor. İlkini sevenler için “Crood’lar 2: Yeni Bir Çağ”, komedi arayanlara Jodie Comer ile Ryan Reynols’ı buluşturan “Gerçek Kahraman” ve Venedik’ten ödüllü “Derisini Satan Adam”, sinemalarda haftanın diğer seçenekleri. David Ouimet’in yazıp çizdiği, çocuklar kadar yetişkinlere de yürekten seslenen “Gümbür Gümbür”, haftanın kitap seçimi.
#ANKARA2000’lerin meşhur gizem filmlerine imza atmış M. Night Shyamalan’ın son filmi “Zamanda Tutsak”, Gael García Bernal ve Vicky Krieps’li kadrosuyla yönetmenin sadık izleyicilerini bekliyor. İlkini sevenler için “Crood’lar 2: Yeni Bir Çağ”, komedi arayanlara Jodie Comer ile Ryan Reynols’ı buluşturan “Gerçek Kahraman” ve Venedik’ten ödüllü “Derisini Satan Adam”, sinemalarda haftanın diğer seçenekleri. David Ouimet’in yazıp çizdiği, çocuklar kadar yetişkinlere de yürekten seslenen “Gümbür Gümbür”, haftanın kitap seçimi.
#ANKARAİtalya’nın şarap bölgeleri arasında tartışmasız lider! Chianti kadar kalabalık değil. Yemekler Friuli’den daha iyi, tepeleri kaplayan bağları, korularıyla doğası Umbria ve Sicilya’dan daha yeşil. Kuzey batıdaki bölgelerden Piedmont’ın tam merkezinde. Beyaz trüfleri, taze makarnalarıyla meşhur Barolo ve çevresi gastronomik cennetlerden.
#SeyahatHırvatistan’ın çarpıcı güzelliğe sahip liman şehri karnavala dönüşen şenlikleri, ünlü balık restoranları, Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminden kalma tarihi yapılarıyla tanınıyor. Gelecek ay Avrupa Kültür Başkenti ilan edilecek. Beş yıldızlı Hilton açılacak ve yıl boyunca sürecek kültür etkinlikleri şubatta başlayacak.
#Seyahat‘Geçici restoran yemekleri’ diye özetleyebileceğimiz ‘Pop-up Dinner’, bir ya da birkaç şefin bir araya gelerek geçici bir mönüyü bir kerelik sunmasına deniliyor. Ülkemizde de yeni yeni düzenlenmeye başlayan bu etkinliklerin bir özelliği de birbirini hiç tanımayan insanların aynı masada sosyalleşmesi.
#SALON CUMAAltı ay süren ve kente 20 milyon ziyaretçi çeken görkemli World Expo’nun üstünden üç yıldan fazla zaman geçti. Peki 2 milyar Euro harcamaya değdi mi? Bu sayede Milano sadece moda, tasarım, finans kenti olmadığını dünyaya gösterdi. İtalya’nın turizm kapısına dönüştü. Kanallar temizlendi, ünlü yapılar restore edildi, şehrin sınırlarını geliştiren modern endüstri bölgeleri oluşturuldu. Sanat ve tasarım hâlâ önemini koruyor. Fakat ünlü modacıların ayakkabıları yerine parayı toplu ulaşımda kullanılan sınırsız kartlara yatırmak çok daha akılcı.
#MilanoYaklaşık 200 yıl dünyadan yalıtılmıştı. 1868’de hizmete giren limanıyla Kobe, dünyaya pencerelerini araladı. Ülkenin anakarası kabul edilen Honshu Adası’ndaki güneşli sahil şehrinin kültürü birdenbire çeşitlendi. Diplomatların yaptırdığı Batı usulü villalar, ABD’den gelen yeni müzik türleri bu gelişmelerin uzantısı. Shinkansen hızlı treniyle Kyoto yarım saat uzakta. Osaka ise sadece 15 dakika. Etiyle anılan şehri yürüyerek keşfe başladığınızda müzik ortamının geliştiğini, önemli müzelerin bulunduğunu, restoranlarında az bilinen bölgesel ürünlerin hazırlandığını, huzurlu atmosferiyle ziyaretçileri çektiğini göreceksiniz.
#KobeFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSAKaliforniya’nın başkenti turistik rotaların dışında. Oysa iki nehrin ortasındaki şehir, sokaklarını gölgeleyen dev meşe ve palmiyelerle, rengarenk begonvilleriyle açık park gibi. 1849’da, eyalet federasyona katılmadan bir yıl önce kuruldu. Kültür hayatı canlı. Mimarisi özgün ve çeşitlilik içeriyor. Tower Plak’ın doğduğu art deco stili Tower Tiyatrosu, cafcaflı, parlak renklerle dekore edilmiş Tower Cafe hala hizmet veriyor. Crocker Sanat Müzesi, 2010’da eklenen 11,6 bin metrekarelik Teel Aile Bölümü ile üç kat genişledi. Eyaletin Los Angeles, San Francisco gibi pırıltılı sahil kentlerine benzemeyen Sacramento’ya Central Vadisi özentiden uzak, küçük bir şehir atmosferi kazandırıyor.
#36 Saatte Sacramentoİnsan Hakları Merkezi’nde satılan hediyelik rozette “Yürüyüş sürüyor” yazıyor. 1965’te Selma’dan Montgomery’ye yapılan bu yürüyüş Oy Hakkı Yasası’yla ülkedeki Afrika kökenlilerin demokratik hakkı koruma altına alınmasını sağlamıştı. Linç ve hak eşitliği konusunda yeni dikilecek anıtlarla birlikte Alabama Eyaleti’nin başkenti Montgomery, ABD’de insan hakları mücadelesinin tarihiyle ilgili önemli merkezlerden birine dönüşüyor. Bir zamanlar Roza Parks’ın zenci olduğu için otobüste beyaza yer vermeyi reddettiği, Martin Luther King’in ırkçılık karşıtı mücadeleyi başlattığı şehir şimdi bir yandan da yeni sanat galerileri, kafeleri, restoranlarıyla daha mutlu ve yaşanası şehir olma yolundaki kararlılığını sürdürüyor.
#36 SaatKendine has kıyafetleri (rengârenk ekose kiltleri), viskisi, gaydası ile tüm dünyada tanınan İskoçya’nın 1.800.000 civarı nüfusuyla en büyük, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük şehri Glasgow, Birmingham’ın sanayi devrimiyle gelişmesinden önce (20.yüzyıl başlarında) Londra’dan hemen sonra gelmekteydi. Muhteşem doğal güzelliğe sahip İskoçya, yaklaşık 300 yıldır İngiltere’ye bağlı olsa da kendi “İskoç” kimliğini büyük bir gururla taşıyor. Kendi dilini konuşan, kendi parasını basan, kendi tarihi olan bu ülkenin bu güzel şehri Glasgow’da gezilecek çok sayıda yeri görürken aynı zamanda sımsıcak, esprili, misafirperver İskoçlarla da karşılaşacaksınız.
#İskoçyaKendine has kıyafetleri (rengârenk ekose kiltleri), viskisi, gaydası ile tüm dünyada tanınan İskoçya’nın 1.800.000 civarı nüfusuyla en büyük, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük şehri Glasgow, Birmingham’ın sanayi devrimiyle gelişmesinden önce (20.yüzyıl başlarında) Londra’dan hemen sonra gelmekteydi. Muhteşem doğal güzelliğe sahip İskoçya, yaklaşık 300 yıldır İngiltere’ye bağlı olsa da kendi “İskoç” kimliğini büyük bir gururla taşıyor. Kendi dilini konuşan, kendi parasını basan, kendi tarihi olan bu ülkenin bu güzel şehri Glasgow’da gezilecek çok sayıda yeri görürken aynı zamanda sımsıcak, esprili, misafirperver İskoçlarla da karşılaşacaksınız.
#İskoçyaHürriyet Pazar’ın, her biri ses getiren ‘En İyiler’ soruşturmasında sıra geldi ‘En İyi 100 Sanat Eseri’ne... Filmleri, albümleri, romanları, mimari eserleri seçmiştik. Bu kez ülkenin kültürel hafızasına işlenmiş sanat yapıtları göz önünde bulunduruldu ve eleştirmenlerden, sanatçılardan, küratörlerden, koleksiyonerlerden, galeri yöneticilerinden, akademisyenlerden ve resim öğretmenlerinden oluşan, son derece titiz ve saygın bir jüri sayfalarımızda bulacağınız sıralamayı belirledi. Tıpkı önceki soruşturmalarımızda olduğu gibi bu kez de ülkemizin kültürel hayatına ışık tutacak, eğilimleri yansıtacak bir sonuca ulaştığımıza inanıyoruz. Umarız beğenerek okursunuz…
#Türkiye'nin En Önemli 100 Sanat Eseri14 Şubat Sevgililer Günü; Başkent’teki otel, restoran ve diğer mekanlarda düzenlenen programlarla kutlanacak. Gecede müzik dünyasının ünlü isimleri, en güzel şarkılarını Ankaralı aşıklar için seslendirecek. Kutlamaların bir kısmı yarın yapılırken, alışveriş merkezlerinin konserleri ise hafta sonu gerçekleşecek.
#ANKARACUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen pazartesi günü İstanbul’da yeni Atatürk Kültür Merkezi projesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet döneminin kültür ve sanat alanındaki birikimine bir hayli ağır eleştiriler yöneltti.
#Yazarlar