Sağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakSevgili Hürriyet okurları... Dünya genelinde kanser vakaları giderek artıyor. Kanserin başlıca görülme nedenleri arasında genetik özellikler ve çevresel faktörler yatıyor. Kansere neden olabilecek çevresel faktörleri azaltmak ise bizim elimizde.
#SağlıkSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkVücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaIşkın otu, faydaları ve lezzeti dolayısıyla dikkat çekiyor. Işgın otu, pazarlarda erişilebilen ve yemek yapılabilen ot türleri arasında yer almaktadır. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının kiviye yakın bir tadı vardır. Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza batırılıp çiğ olarak yenir. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte, o detaylar
#Işkın OtuYılbaşı akşamı genelde evlerde bir araya geliyor, sevdiklerimizi güzel sofralarda ağırlamak istiyoruz. İşin hazırlık ve pişirme aşaması gözünüzü korkutmasın. Evdeki fazla malzemeleri de değerlendirebileceğiniz pratik ve bitki temelli tariflerimle aileniz ve arkadaşlarınızla eğlenmek için kısa sürede hazırsınız…
#YılbaşıBiraz mayhoş ama kendine has bir lezzeti var. Hiç denemeyenler için can erikle kivi karışımı bir tada sahip diye özetleyebilirim. Işgın genellikle kabuğunu soyup tuza batırarak çiğ yeniyor ama ben tatlılara ve içeceklere de çok yakıştırıyorum. Lif zengini bu malzemeye, serin yaz çaylarınızı demlerken mutlaka şans verin.
#IşgınDağlık alanlarda yetişen ışkın otu sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor. Işgın otu olarak da bilinen ışkın salata ve yemeklerde kullanılmasının yanında alternatif tıpta da yer alıyor. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir? İşte, ışkın faydaları ve merak edilenler...
#Işgın OtuAdını duyunca kafamızda hemen mikroplar canlanıyor. Eminim, ‘İyi de bir mikropla nasıl dost olunur’ diye düşünenleriniz olacaktır. Oysa bazı bakteriler sağlığımızı bozarken bazıları da sayısız katkı sağlıyor. Üstelik bağışıklığımızı güçlendiren, kötü bakterilerle savaşıp bizi hastalıklardan koruyan ‘iyi bakteriler’i vücudumuzda arttırmanın yolları oldukça kolay...
#SağlıkBaşlangıçta gıdaları muhafaza etmek amacıyla kullanılan fermentasyon, günümüzde daha sağlıklı beslenmek için tercih edilen bir yöntem. Üstelik bu sayede aldığımız lezzet de artıyor. Sebzelerin yanı sıra meyveleri de fermente edebilirsiniz. Su, şeker ve peynir altı suyu katıp bekletin, fermente olmuş bu meyveleri reçel veya sos olarak kullanın ya da nefis smoothie’ler hazırlayın.
#FermentePazartesi günü okullar açılıyor... Sabahları evlerde yine tatlı bir telaş yaşanacak. Anne-babaların aklında ‘Çocuğuma her sabah kahvaltıda ne yedireceğim’ sorusu dönüp dolaşıyor. Ebeveynlerin işi kolaylaşsın, çocuklar farklı lezzetler denesin diye şeflerimizden pratik ve sağlıklı tarifler aldık; kahvaltıda nelere dikkat etmemiz gerektiğini de uzmanına sorduk.
#GazetehaberleriAdını duyunca kafamızda hemen mikroplar canlanıyor. Eminim, ‘İyi de bir mikropla nasıl dost olunur’ diye düşünenleriniz olacaktır. Oysa bazı bakteriler sağlığımızı bozarken bazıları da sayısız katkı sağlıyor. Üstelik bağışıklığımızı güçlendiren, kötü bakterilerle savaşıp bizi hastalıklardan koruyan ‘iyi bakteriler’i vücudumuzda arttırmanın yolları oldukça kolay...
#SağlıkEnginar çiçeğinden yoğurt mayalamayı denediniz mi? Turp turşusunu şekerde bekleterek yapmak kulağınıza nasıl geliyor? Yemek yazarı İpek Kuşçu son kitabı ‘Şifalı Dönüşümler’de yiyecekleri daha besleyici hale getirmenin yollarını anlatıyor. Kitabında her ayın sebze ve meyveleriyle hazırlanmış reçeteler veren Kuşçu’yla konuştuk, tarifler aldık.
#GazetehaberleriBağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70’inin bağırsaklarda bulunduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı. Ayrıca tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırır” dedi.
#Prof. Dr. Vedat GöralGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriBiz Hataylıların sahip olduğu birbirinden pratik tarifler vardır. Bunlardan biri de nar ekşisiyle marine ettiğimiz biber turşusu. Bu pratik tarif o kadar hızlı ki hiç beklemenize dahi gerek kalmıyor. Enfes bir lezzete sahip olan bu turşu, aynı zamanda kaynatma turşu olarak da tanınır. Annemin sofralarının da vazgeçilmez lezzet sırlarından biridir.
#TurşuMevsimine göre sebze ve meyve tüketmenin ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. ''Pek çok sebzede pişirildikten sonra vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalmalar meydana gelir'' diyen Dr .Fevzi Özgönül, bahar aylarında sebze ve meyvelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
#Bahar MeyveleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sosyal medya hesabında “Çocuklar, evde sıkıldığınızı, okulu özlediğinizi biliyorum. Buradan söz olsun, okula döndüğümüz ilk günün ilk teneffüsünü o güne özel 40 dakika yapacağız” mesajının ardından dondurmalar, meyveler, kuruyemişler, lokumlar, helvalar, pestiller havada uçuştu. Formalar, atkılar, futbol topları da cabası...
#OkulMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sosyal medya hesabında “Çocuklar, evde sıkıldığınızı, okulu özlediğinizi biliyorum. Buradan söz olsun, okula döndüğümüz ilk günün ilk teneffüsünü o güne özel 40 dakika yapacağız” mesajının ardından dondurmalar, meyveler, kuruyemişler, lokumlar, helvalar, pestiller havada uçuştu. Formalar, atkılar, futbol topları da cabası...
#YazarKahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, "Bakanımız aradı teşekkür etti. Biz de Kahramanmaraş olarak 81 ilimizde bakanlığımızın belirleyeceği okullarımızda öğrencilerimize moral ve motivasyon arttırmak amacıyla bu şekilde bir destek vermiş olacağız" dedi.
#Ziya SelçukDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star Wars