Özellikle pandemi döneminde hepimizin gündemine yerleşen hijyen konusu aslında hep çok önemliydi; hele ki mutfaklarımızda... siz ve sevdikleriniz için mutfağı ve içinde pişen yemekleri hijyenik hale getirecek bazı püf noktalarını derledik. İşte mutfak hijyeninde dikkat edilmesi gerekenler…
#Dünya Hijyen GünüEldiven, sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Eldiven, kullanım alanları açısından oldukça önemli ekipmanlardan biri olmaktadır. Bu nedenle eldiven kelimenin ne anlama geldiğini öğrenmek ve doğru biçimde kullanmak gerekmektedir. Sizin için eldiven ne demektir? Eldiven kelimesinin anlamı nedir detaylarıyla derledik.
#Eldiven ModelleriBundan 10-15 yıl öncesinde mutfakta, o erkek egemen alanda, onca erkeğin tepesinde bir kadının olması pek mümkün görülmezdi. Artık işler değişti. Pırıl pırıl, eğitimli kadın şeflerimiz iddialı restoranların başında. Övünüyoruz, bayılıyoruz yaptıklarına ama alkış tutmak kolay. Acaba buzdağının görünmeyen kısmında neler oluyor? Başarılı kadın şeflerimizin kimi toplumun ve ailelerin işlerini hiç kolaylaştırmadığından şikâyet ederken kimi de kadınların direktif almakta zorlandığından bahsediyor. Zaten mesai saatlerinden çalışma şartlarına kadar çok disiplinli ve yorucu olan bu mesleğin bir de erkek egemenliği altındaymış gibi düşünülmesi işleri daha da zorlaştırıyor. Yine de hepsi kadınların mutfakta daha detaycı ve yaratıcı olduklarına, daha iyi iletişim kurduklarına inanıyor. Ve birbirlerine destek veriyor.
#KadınMutfak şefi Ömür Akkor, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te kazılarda bulunan tabletler ışığında 4 bin yıl önceki bazı yemekleri yaptı - Akkor, bazı ekmek çeşitleri ile Hitit mutfağının kayısı ezmesi, salatalıklı ve nohutlu "beruwa", "happena", "kariya" gibi yemekleri, teknolojik alet ve ekipman kullanmadan dönemin imkanlarına göre pişirdi
#Ömür AkkorAlmanya’nın Hessen Eyaleti’ndeki Fulda kentinde, 2 ayrı olayda 8 kişinin temizlik kurallarına uymadığı gerekçesiyle yaşamını yitirdiği klinikte defalarca küflü malzemelerle ameliyat yapıldığı belirlendi.Alman medyası, 2007 yılında temizlenmeyen hava filtrelerinde üreyerek yayılan Salmonel bakterisi skandalından 8 kişinin öldüğü, yaklaşık 250 kişinin zehirlendiği Fulda’daki klinikte 2008’de mutfakta hijyen kurallarına uyulmadığını hatırlattı. Denetimler sırasında ameliyat aletlerinin temizlendiği birimde pas ve mikrop tespit edilirken, defalarca küflenmiş aletlerle cerrahi müdahale yapıldığı saptandı. Skandalın ortaya çıkması üzerine ameliyat aletlerinin temizlendiği bölüm tamamen yenilenmek üzere kapatıldı.(Haber:İhsan DÖRTKARDEŞ / DHA)
#HtvhaberZonguldak'ın Kozlu beldesinde, şebeke suyundan zehirlendikleri tahmin edilen 11'i öğrenci 19 kişi hastaneye kaldırıldı.Alınan bilgiye göre, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kız öğrenci yurdunda kalan 11 öğrenci ile 8 vatandaş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle Zonguldak Devlet Hastanesi ve özel bir tıp merkezine getirildi.
Zonguldak'ın Kozlu beldesinde, şebeke suyundan zehirlendikleri tahmin edilen 11'i öğrenci 19 kişi hastaneye kaldırıldı.Alınan bilgiye göre, Yüksek ?ğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kız öğrenci yurdunda kalan 11 öğrenci ile 8 vatandaş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle Zonguldak Devlet Hastanesi ve özel bir tıp merkezine getirildi.
Evde ya da dışarıda bir şeyler yerken elinizden yere düşen yiyeceği alıp ağzınıza atıyor musunuz? Cevabınız 'evet'se siz de 5 saniye kuralını uygulayanlardan birisiniz demektir. 5 saniye kuralına göre, düşen gıda bu süre içinde yerden alınırsa bakteriler bulaşmıyor. Peki gerçekten 5 saniye mikropların yiyeceklere bulaşmasını önleyebilecek kadar kısa bir süre mi?
#5 Saniye KuralıGezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSöz konusu olan gençlerse o zaman akan sular duruyor benim için. Bayılıyorum onların o amatör heyecanına, farklı bakış açılarına ve öğrenme heveslerine... İşte geçen hafta da son zamanlarda benim için büyük bir anlam ifade eden önemli bir yarışmanın jürisindeydim. 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması... Önemli çünkü ilk yılında da jüri üyesiydim ve bu yıl ikincisinde kaydedilen aşama beni gerçekten çok mutlu etti.
#Yemek YarışmasıGelinim Mutfakta haftanın ikinci gününde nefes kesen rekabetle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Gelinim Mutfakta 6 Haziran yeni kararları ve yaşanan olaylarıyla güne damga vurdu. Tatlısından saç çıkan yarışmacı Asiye için yönetmenlerin değerlendirmesiyle, hijyen kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle bir karar alındı. Gelinim Mutfakta günün birincisi ise çeyrek altının sahibi oldu. Peki, Gelinim Mutfakta günün birincisi kim oldu, çeyrek altını kim aldı? Gelinim Mutfakta 6 Haziran 2023 puan durumu
#Gelinim MutfaktaUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#Urfa