Saffet YENİGÜN/KEMER(Antalya), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 11:18
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ölümlere yol açan sahte içki satan otelleri kapatacaklarını belirterek, “Acımasız bir denetim kampanyası başlattık” dedi.
Sahte içki sorununun para cezası ile çözülemediğini belirten Bakan Günay, “Benim canım yanacağına, benim ülkemde yaşayan insanın veya benim misafir ettiğim insanın canı yanacağına o haydutun canı yansın. O kaçakçılığı yapan ya da sahteciliği yapanın canı yansın” diye konuştu. Bakan Günay, sigara yasağı ile ilgili de ipin ucunun kaçmış olabileceğini vurguladı.
Antalya'da üç Alman gencinin sahte içkiden yaşamını yitirmesi, başta Bursa olmak üzere bazı kentlerde bu yüzden ölüm olaylarının görülmesinin turist gönderen ülkelerde yarattığı tedirginlik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı harekete geçirdi. Bakan Günay, alkollü içeceklerle ilgili bir düzenleme yapıldığını, ama yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi;
“İçkide iki sorunumuz var. Birincisi kaçak içki, ikincisi sahte içki. Sorun aslında kaçak ve sahte içkinin daha fazla kar ve gelir bırakmasından kaynaklanıyor. Öyle bir düzenleme yapılmalı ki, bu alanlar o kadar cazip olmasın. Bizim içkide biraz daha vergi indirimi yapılması konusunda bir teklifimiz var. Özellikle ithal içki ile ilgili ki bu kaçakçılığı önleyecek. O konu ile ilgili çalışıyoruz. Maliye ile bir prensip anlaşması yaptık. Sanıyorum yakında ithal şarapları da kapsayan bir yeni düzenleme gelecek. Ayrıca, karın azalması kaçakçılığı da azaltacak. Biz kaçakçılıkla ve merdiven altı içki üretimi ile mücadele edecek bir emniyet örgütlenmesi değiliz. Onun için Tarım Bakanlığı’ndan, Sağlık Bakanlığı’ndan ve İçişleri Bakanlığı’ndan yardım istedik. Belediyeleri de, valilikleri de tam anlamıyla devreye sokarak, alarm ederek, turizm sezonu başında acımasız bir denetim kampanyası başlattık. ‘Acımasız’ diye altını çizerek söylüyorum. Alkol satışı yapan heryeri denetliyoruz. Çünkü, benim canım yanacağına, benim ülkemde yaşayan insanın veya benim misafir ettiğim insanın canı yanacağına, o haydutun canı yansın. O kaçakçılığı yapan ya da sahteciliği yapanın canı yansın.”
RUHSAT İPTALİ DE UYGULARIZ
Bakan Günay, sahte içki satanlara verilen cezaların yeterli olup olmadığıyla ilgili bir soruya da, “Belki biraz daha zorlamak lazım. Ama siz bunlara yaptırımları üst düzeyde uygularsanız, yeter. Yaptırımları da biraz daha arttırmak lazım olabilir. Bu işler para cezası ile olmuyor” cevabını verdi. Günay, “Aldığı içkinin sahte olduğunu bilen ve bilmesine rağmen bu içkileri otelinde satan işletmeye nasıl bir yaptırım uygulayacaksınız?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Kapatma cezası veririz. Kapatma cezası, ruhsat iptali gibi yaptırımları en üst seviyede uygulayacağız. Arkadaşlarımızı bu konuda uyardım. Müsamaha gösterilmeyecek. Ben bakan olmadığım dönemde bu tür müsamahalara rastladım. Hijyenle ilgili. Denetim elemanı, ‘Efendim onlar da orada ekmek yiyor’ diyor. Onlar da orada ekmek yiyor ama, ben de parasını ödeyerek
yemek yiyorum. Bence orada hakkı korunacak olan parasını verip yemek yiyendir. Mutfakta hijyen olmayan ortamda yemek yapan kişinin dükkanı kapanırsa, üç kişi işsiz kalıyor. Ben de bu tarafta canımdan oluyorum. Burada hakkı korunacak olan kişi, parasını verip yemek yiyen kişidir. Bu tür konularda kapatma ve iptal de dahil her türlü yaptırım uyguluyoruz.”
S
İGARADA İPİN UCU KAÇTI MI?Sigara yasağının Temmuz ayından itibaren yaygınlaşacağı hatırlatılıp bunun turizme ne tür etki edeceğinin sorulması üzerine Günay şöyle konuştu:
“Turizmcilerden sigara yasağı konusunda ciddi bir yakınma gelmedi. Dünyada sigaraya karşı bir kampanya var. Bu Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı bir düzenlemeydi. Kampanya onlarındı. Ben, yaşamım boyunca hiç sigara içmediğim için, konuya biraz da yabancı kalıyorum. Ama içenler var çevremde. O yakınmaları dikkate alıyorum. Bazen acaba ipin ucu biraz kaçtı mı diye düşünüyorum.”