Mekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuKahramanmaraş depremlerinin üzerinden 3 hafta geçti. Depremden etkilenen bölgelerde ihtiyaçlar sürüyor. Devlet yetkilileri bölgeye destek olmaya devam edilmesi gerektiğini söylüyor. Yardım faaliyetleri ilk günlere kıyasla bir nebze yavaşlamış gibi görünse de hâlâ elinden geleni yapmak isteyen çok fazla kişi var. Dayanışma kültürümüzü ve yardımların sürekliliğinin önemini uzmanlarla konuştuk.
#AfafTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Avrupa ülkelerinin göçmenlere kapılarını kapattığını belirterek, "Avrupa, göçmenlere karşı çok kesin kararlı bir biçimde kapılarını kapattı. Hatta bir fırsat bulup Afrika'dan aynı şekilde gelmeye, kendi kara topraklarına ulaşmaya çalışanları öldürmek dahil, botlarını şişleyerek batırmak dahil, çocuk, kadın ne olursa olsun her türlü eylemi yaptılar. Onun için yapılması gereken bu paradigmayı değiştirmektir" dedi.
#Mustafa ŞentopHalk ve Divan edebiyatının şiir anlayışları gibi her iki edebiyatta kullanılan terimler de birbirinden farklıdır. Örneğin birinde şiirlerin toplandığı eserlere divan, diğerinde cönk denir. Halk edebiyatında bir kişiyi ya da toplumu yermek amacıyla kaleme alınan eserler, taşlama olarak adlandırılır. Divan edebiyatında ise bu tür şiirler ''hiciv'' adıyla bilinir. Tezkire ile benzer özellikler taşıyan şairnameler, Halk ve tekke edebiyatına mahsustur. Şairname eserinin yazarı ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Heşt kelimesi Farsçada sekiz anlamına gelir. Behişt kelimesi ise cennet demektir. Heşt Behişt adlı eser yayımlandıktan sonra bu kelime sözlük anlamıyla değil terim anlamıyla kullanılmıştır. 15. yüzyılın ilk çeyreğinde kaleme alınan eser, günümüzde de sıklıkla başvurulan en önemli tarih kitaplarından biridir. Heşt Behişt adlı eserin yazarı, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Farsça kökenli bir sözcük olan çeng, Osmanlı döneminde, saz eğlencelerinde ve işret olarak adlandırılan dost meclislerinde çalınan telli bir enstrümandır. Davetlilerin hep birlikte şarkılar söyleyip şiirler okuduğu eğlencelere ise çeng ü çengane denir. Bu kelimeden türetilen Çeng-name adlı eserde ise, çeng, insanın kalbine ilahi sırların ilham edilmesine vesile olan bir enstrüman olarak betimlenmiştir. Türk edebiyatının klasik eserleri arasında yer alan Çengname kimin eseridir? Eserin konu başlıkları ve yazılış amacı nedir detayları ile derledik.
Dilimize Farsçadan geçem Cihan kelimesi hem kainat hem de dünya anlamına gelir. Osmanlı döneminde kaleme alınan coğrafya kitaplarında ise, cihan sözcüğü yeryüzü anlamında kullanılmıştır. Nüma sözcüğü ise gösteren, belli eden, aşikar kılan demektir. Cihannüma kelimesinin sözlük anlamı yeryüzündeki şeyleri gösteren harita ve kitaptır. Cihannüma kim tarafından kaleme alınmıştır? Konusu ve önemi nedir tüm detayları ile derledik.
Dibace kelimesi eski dönemlerde kullanılan bir kelime olmaktadır. Dibace kelimesi kelime manası olarak başlangıç, giriş ve önsöz anlamına gelen bir kelimedir. Eski eserlerde giriş olarak tezhibli ve kendine has süsler kullanarak yapılan bir eserlerde takdimi olarak dibace ismi kullanılmaktadır. Dibace ne demektir? Dibace ne anlama gelir? Türk Dil kurumuna göre dibace kelimesinin sözlük anlamı nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Dilimize Yunancadan geçen prolog kelimesi, pro ve logos sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Yunancada pro, ön ve ilk anlamına gelirken logos kelimesi söz demektir. Türkçe karşılığı ''önsöz'' olan bu kelime, orijinal dilinde ''prologue'' şeklinde yazılır. Prolog nedir? Programlama, sinemada, edebiyatta ve tiyatroda ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
Türk ve Osmanlı Edebiyatı, kültürü çok sayıda önemli eser içermektedir. Bunların bazıları çok bilinir iken bazıları biraz daha geri planda kalmıştır. Mukaddime isimli eser de böyle bir eserdir ve merak konusu olmaktadır. İşte Mukaddime nedir, Mukaddime ne anlatır, Mukaddime kimin eseridir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan girizgah kelimesi giriz ve gah sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Giriz giriş anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Sözlük anlamı giriş yeri olan bu kelime, söylenmek istenen şey, maksat ve başlangıç noktası manasına gelir. Divan Edebiyatı nazım türlerinden biri olan kasidelerin en 1 bir en fazla 2 beyitten oluşan giriş kısımlarına da kaside denir. Girizgah nedir ve ne işe yarar? Girizgah bölümü nasıl anlaşılır tüm detayları ile derledik.
Son günlerde değil, son yıllarda, çok sayıda ‘tarikat, tekke’ ve benzeri okul, kurs gibi eğitim yerleri ve bu eğitimi alanlar için yurt, lojman gibi yerler açılmıştır. Bu yerlerde din dışı ağır eğitimler verilmekte, hukuka ve ahlaka aykırı birçok olaylar yaşanmaktadır.
#EğitimEdebiyat alanında birçok konu bulunmaktadır. Bu konuları öğrenmek isteyenler için önemli bilgilere ulaşmak oldukça kolaydır. Bu alanda mukaddime adında bir terimde yer almaktadır. Bu terim anlamı olmasının yanında bir esere de adını vermiştir. Sizler için Mukaddime nedir, ne anlatır? Mukaddime hangi dilde yazılmıştır tüm detayları ile derledik.
#MukaddimeKaderin sözlük anlamı, "miktar, ölçü, bir şeyi belirli bir ölçüye göre yapmak ve belirlemek" gibi anlamlara gelir. Kaza ve kader İslamiyet’te çok sık kullanılan terimler arasında yer alıyor. Kader ile kazanın insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Kaza ve Kader nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kaza Ve Kader Nedir?Edebiyat alanında yer alan çok sayıda farklı tür bulunmaktadır. Edebiyat alanında yer alan değerli türlerden biriside tezkire adı verilen yazılardır. Sizler için Tezkire nedir ve özellikleri nelerdir? Tezkire ve yazarları hakkında bilgiler nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Tezkire Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Bir toplumu toplum yapan ana unsurların başında sosyal, kültürel ve tarihi bağlar gelir. Bir ülke, aynı devletin egemenliği altında bulunan ve ortak bir tarihe sahip olan milletlerden oluşur. Örneğin Kurtuluş savaşı, Türk milletinin tarihi bağlarından biridir. 6. sınıflar için sosyal, kültürel ve tarihi bağlar konusunu örneklerle anlattık.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Sosyal Kültürel Ve Tarihi Bağlar Konu AnlatımıSiyaset felsefesi, yönetim biçimleri, iktidar, toplum ve yargı gibi konuları ele alan bir felsefe dalıdır. Platon'un kaleme aldığı ''Devlet'', siyaset felsefesine dair yazılmış ilk kitap olarak görülür. İslam filozoflarından biri olan Farabi de ''İdeal Devlet'' adını verdiği eserde toplum ve devlet kavramlarını incelemiştir. Siyaset felsefesinin temsilcileri kimdir, temel kavramları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Siyaset Felsefesi Nedir?Marifetname, ansiklopedi türünde yazılmış iki ciltlik bir eserdir. Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın oğlu Seyyid Ahmed Naimi için kaleme aldığı eser toplam dört bölümden oluşur. Yazar, ''Hatime'' adlı son bölümde, Türk-İslam kültürüne ait çeşitli töreleri ayrıntılı bir şekilde anlatır. Marifetname kitabının özelliklerini sizin için derledik.
#Marifetname Nedir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Başakşehir’de İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Ne insanlığın milletimizin ve inancımızın binlerce yıllık birikimine sırtımızı döneceğiz ne de modern dünyanın sunduğu imkanları reddedeceğiz. Her ikisini değerlendirerek inancımızın mutlak hakikatlerinden aldığımız güçle çok daha büyük hedefler peşinde koşacağız" dedi. "Önümüzdeki dönemde önceliğimizi aileden başlayarak eğitim öğretim hayatları boyunca evlatlarımızı hakkıyla yetiştirmek olarak değiştirmemiz şarttır." diyen Erdoğan, "Bu değişim topyekûn bir eğitim öğretim reformunu gerektirir." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanŞevahidun Nübüvve kitabı İslam alemi için çok önemli eserlerden biridir. Kitabın tam adı Şevâhidü’n-nübüvve li-taḳviyeti ehli’l-fütüvvedir. Ali Şir Nevai’nin isteği üzerine Miladi 1480 yılında yazılmıştır.
#Şevahidun Nübüvve NedirDini kaynaklarda da geçen Nübüvvet kelimesi, anlamıyla merak konusu oldu. Arapça bir kelime olan nübüvvet, nebilik ve peygamberlik sözcüğünden alıntıdır. Nübüvvet, Arapça peygamber anlamına gelen 'nabi' sözcüğünün vezninde masdardır. Nübüvvet Mührü ise peygamberlik mührü olarak nitelendirilebilmektedir. İşte, Nübüvvet Mührü hakkında Diyanet kaynaklı detaylı bilgiler
#Nübüvvet MührüAntropoloji, insanı temel alan ve etkileşim, iletişim, kültürel gelişmeler ve çeşitlilik gibi konuları gündeminde tutan önemli bir bilim dalıdır. Tarihsel ve güncel boyutlar da Antropoloji ilgi alanına giren konuları oluşturmaktadır. İnsan toplulukları hakkında derinlemesine bilgi edinmeyi amaçlayan Antropoloji geleneği, antropologlar tarafından sürdürülmekte ve geliştirilmektedir. İşte, Antropoloji nedir sorusunun cevabı ve Antropoloji bilimi hakkında bazı bilgiler
#Antropolojiİran ile ABD arasında zirveye çıkan gerilim, Ortadoğu kaynaklı ‘Armagedon’ (Kıyamet Savaşı) söylemlerini ve buna dair inanışları da gündeme getirdi. Bu söylemlerin merkezinde kurtarıcı ‘Mehdi’ ve ‘Mesih’ inancı var. Mehdi inancı Müslümanların hem Sünni hem Şii ekollerinde yer alıyor. Hıristiyan ve Yahudilerdeki Mesih inancının en uç kolu ise Evanjelikler. Bu inanışta Mesih’in gelmesi için Ortadoğu’da çokuluslu savaşlar ve kaos gerekiyor.
#Evanjelikler