Cihannüma Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Cihannüma Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 15:55

Dilimize Farsçadan geçem Cihan kelimesi hem kainat hem de dünya anlamına gelir. Osmanlı döneminde kaleme alınan coğrafya kitaplarında ise, cihan sözcüğü yeryüzü anlamında kullanılmıştır. Nüma sözcüğü ise gösteren, belli eden, aşikar kılan demektir. Cihannüma kelimesinin sözlük anlamı yeryüzündeki şeyleri gösteren harita ve kitaptır. Cihannüma kim tarafından kaleme alınmıştır? Konusu ve önemi nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  İçinde cihan kelimesinin geçtiğini diğer kitaplar ve yazarları şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Bir Şah Olsam Hükmetsem Cihana - Aşık Kul Ahmet

 2- Mehmet Ali Durmuş - Türk'ün Cihan Devleti Osmanlı

 3- Mustafa Turan - Cihan Hakimiyetine Giden Yol

 4- Süleyman Tevfik - Kamil'ül Kelam ve Banu Cihan 

 Cihannüma Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Cihannüma, Osmanlı Devletinin en önemli bilim insanlarından biri olan Katip Çelebi tarafından yazılmıştır. Haci Halife lakabıyla da bilinen Katip Çelebi, 1609 yılında doğdu. Hayatını bilimsel araştırmalara ve ilme adayan ünlü alim Cihannüma dışında Tuhfetü'l Kibar Fİ Esfari'l Bihar ve Mizanü'l Hakk gibi hem Osmanlı döneminde hem de günümüzde çok okuann eserlere imza attı. 

 Uzun yıllar boyunca Osmanlı sarayında defterdar olarak çalışan Katip Çelebi, ömrünün son 20 yılını sadece araştırma yapmaya ve kitap yapmaya ayırmıştır. Kitaplarını yazarken ''yerinde gözlem'' metodunu uygulamış ve dünyanın birçok yerini gezmiştir. 

Haberin Devamı

 1657 yılında vefat eden Katip Çelebi'nin diğer önemli eserleri Levâmiu’n-Nur fi Zulmeti Atlas Minur ve Beyzavi'nin Kuran Tefsiri Şerhi'dir.

  Cihannüma Konusu 

 Cihannüma, coğrafya üzerine yazılmış bir kitaptır. Kitapta yeryüzü olayları, kıtaların oluşumu ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler verilir.

  Cihannüma Özeti

  Cihannüma, Osmanlı Döneminde kaleme alınan tüm manzum eserler ve nesirler gibi mukaddime bölümü ile başlar. Mukaddime kısmı ise besmele, dua ve sebeb-i telif olmak üzere üç ana kısımdan oluşur. 

 Kitapta ele alınan başlıca konular toprak türleri, yerküre, kıtalarda görülen iklim tipleri ve bitki örtüsü çeşitliliğidir. Bunun dışında rüzgar çeşitleri, basınçlar ve dünyanın şekli de Cihannüma kitabında incelenen konular arasında yer alır.

 Cihannüma Türü ve Özellikleri

  Coğrafyanın temel konularının ele alındığı kitap, modern yöntemler kullanılarak kaleme alınmış ilk coğrafya kitabıdır. Örneğin ilk kez bu kitapta çeşitli ülke ve bölgelerin coğrafi özellikleri neden - sonuç ilişkisine göre açıklanmıştır. Yüksekliğin yağış şekillerini ve yağış türlerinin de bitki örtüsüne etkilerini açıklayan kitapta, atmosfer ve sıcaklık arasındaki ilişki de detaylandırılmıştır. 

Haberin Devamı

 Harita bilgisi ise kitaba İbrahim Müteferrika tarafından sonradan eklenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!