Malum, bayram ikramlarının başrolünde tatlılar var. Tatlı kültürümüz dünyada söz sahibi olacak kadar geniş bir yelpazeye sahip; meyveliler, hamurlular, helvalar, lokumlar, macunlar, şekerlemeler... Seçenekler bu kadar çok olunca tatlıcılarımıza da ayrı parantez açmak gerek. Gelin, bugün iki ayrı hikâyeyle damaklarımızı daha da tatlandıralım...
#Kazandibiİzmir’deki Folkart Gallery, ‘Ayasofya ressamı’ olarak anılan Türk resminin büyük ismi Şevket Dağ’ın Türkiye tarihindeki ilk kişisel sergisini ağırlıyor. Hazırlığı dört yıl süren ‘Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ’ sergisinde aralarında sanatçının başyapıtı ‘Ayasofya İçi’nin de olduğu çeşitli koleksiyonlardan derlenen 60 eser yer alıyor.
#Şevket DağFolkart Gallery, Türkiye'de ilk kez düzenlenen “Zaman ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide Şevket Dağ'ın 60 eseri, kişisel eşyaları ve birçok yazışması yer alıyor. 24 Ocak 2023 Salı günü açılan sergi sanatseverlerden büyük övgü aldı.
#1Müslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#Bursaİstanbul’un kültür zenginliklerine canlılık katmak üzere hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali dün başladı. 12 Haziran’a kadar 7’den 70’e herkes için 2 bine yakın etkinlik yapılacak. Bölgenin köklü tarihine ışık tutan bir lezzet rotası da oluşturuldu. Şehirdeyseniz atın kendinizi Beyoğlu’na; ister tatlı rotasını takip edin, isterseniz de sokak yemeklerinin peşinden gidin.
#GASTRONOMİ* Çatalkaya kapalı ise hava kötüleşir. * Karşıyaka’da çeşmelerden günde iki saat Yamanlar suyu akar. * Syatski, Zadel, Kosiç, Mariç... Altınordu ve KSK’nın as futbolcularıdır. * Efes, Sur, Bergama, Hasköy, 9 Eylül... En yavaşı Sur’dur. * Bostanlı’nın en sonunda Cemal Gürsel’in evi vardır. * Vadi sinemasına giderken Bonsoir Pastanesi ve Kadri’nin kahvesinden geçilirken Göztepeli futbolculara selam verilir. * Körfez kefali yenmez. * Troleybüsün teli ikide bir kopar. * Kasetler Bandil’de doldurulur. * Mogambo, Tilla, Disco Saffet, Klüp Orhan, Bergama Restoran, Gaskonyalı Toma... Geçim sıkıntısını az hissedenlerin gittiği yerlerdir. * Ehliyet almak doktora yapmaktan zordur. * Su-ga gazozu halkın, Coca Cola zenginin içeceğidir. Yazlık sinemada 10 dakika arada teşhis kriteri.* Bozacı, turşucu, muhallebici, buzcu, ayçiçekçi... Mahallenin gezgin esnafıdır. * Mutluluğun refahla doğrudan bir ilgisinin olmadığı güzel zamanlardır bunlar.
#1Taksim İstiklal Caddesi’nde ünlü bir muhallebiciye gelen şahıs, tezgahtan bıçak alıp tartıştığı muhallebici ustasını karnından bıçakladı. Saldırgan, kanlar içinde sürünerek merdivenlerin girişine yığılan adamı yerde bir süre daha darp etti. Dehşet anları kameralara yansırken, Güven Timleri tarafından bıçağıyla birlikte kıskıvrak yakalanan saldırgan tutuklandı.
#İstanbulİstanbul'un Beyoğlu ilçesinde İstiklal Caddesi’nde ünlü bir muhallebiciye gelen şahıs, tezgahtan bıçak alıp tartıştığı muhallebici ustasını karnından bıçakladı. Saldırgan, kanlar içinde sürünerek merdivenlerin girişine yığılan adamı yerde bir süre daha darp etti. Dehşet anları kameralara yansırken, Güven Timleri tarafından bıçağıyla birlikte kıskıvrak yakalanan saldırgan tutuklandı.
#İstanbul“Macerayı çok seviyorlardı. Çoğu da kültürlü, aklı başında çocuklardı. Bu dükkânda da çok vakit geçirirlerdi. Çok şey öğrendim onlardan...” 75 yaşındaki Namık Çolpan, 1960’larda hippilerin İstanbul durağı olan pastanesini işte böyle anlattı. ‘Pudding Shop’ adıyla da bilinen Lale Pastanesi, Bill Clinton’ın İstanbul ziyaretinde ilk sorduğu şeylerden biri olmuş... Vay be!
#Lale PastanesiSütlü tatlı geleneğimize sahip çıkan köklü bir markanın dünyaca ünlü bir pastane ustasıyla işbirliği yaptığını öğrenince meraklanmamak elde değil... Artık Paris’teki pastanelerle yarışacak seviyede, katman katman, pofuduk kruvasanlar çıkardıklarını da duyunca, hemen gidip tadına bakmak istedim.
#Kruvasan10 Mart Salı gününde elektik kesintileri yaşanmaya devam ediyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri, mahalleleri ve kesintilerin süreceği zaman dilimini resmi sayfası üzerinden paylaştı. Vatandaşlar, planlı kesinti programı ile ikamet ettikleri ilçedeki kesintilerin ne kadar süreceğini görüntüleyebiliyor. İşte, 10 Mart 2020 Salı günü planlı kesinti programı...
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?İstanbul’un pek çok ilçesinde planlı elektrik kesintileri yaşanıyor. Bakım programı çalışması süresince elektrik verilemiyor. Peki, elektrik kesintisi ne kadar sürecek, elektrikler ne zaman gelecek? İşte 3 Nisan tarihli elektrik kesintisi programı
#Elektrikler Zaman Gelecekİstanbul'da yaşayan vatandaşların merakla araştırdığı elektrikler ne zaman gelecek sorusu, elektrik dağıtım şirketlerinin verdiği bilgilere göre sorgulanmaya devam ediliyor. Peki İstanbul'da özellikle Güngören ve Güneşli taraflarında elektrik ne zaman gelecek? İşte, dağıtım şirketinin konuyla ilgili yaptığı duyuru
#Elektrik Kesintisiİstanbul'un Eyüp ilçesine bağlı bulunan Pirinççi Köye, İtalyanların ilgisi mozzarella peynirden kaynaklanıyor. Köyde manda yetiştiriciliği yapılıyor ve mozzarella peynir de manda sütünden iyi oluyor. Sütün litresi ise 6 TL'den alıcı buluyor.
#Pirinççi KöyHızlı trenden indiğimde ayaz suratımı jilet gibi kesti adeta. İliklerimin donduğunu hissettim. “Kötü bir günde geldiniz” dedi, beni tanıyan bir Eskişehirli. Eskişehir’in ayazını bilirdim ama bu kadar üşütenine ilk kez rastladım. Bu soğukta bu kente gelmemin nedeni yemekti tabii ki! Son yıllardaki tüm yolculuklarımın nedeni hep aynıydı zaten: Yemek, yemek, yemek... İşte size Eskişehir’in en güzel lezzet durakları…
#Eskişehir LezzetleriHızlı trenden indiğimde ayaz suratımı jilet gibi kesti adeta. İliklerimin donduğunu hissettim. “Kötü bir günde geldiniz” dedi beni tanıyan bir Eskişehirli. Eskişehir’in ayazını bilirdim ama bu kadar üşütenine ilk kez rastladım. Buna rağmen trendekilerin çoğu burada indi, Konya’ya pek yolcu kalmadı. Bu soğukta bu kente gelmemin nedeni yemekti tabii ki! Son yıllardaki tüm yolculuklarımın nedeni hep aynıydı zaten: Yemek, yemek, yemek...
#Mehmet YaşinHürriyet’in manşetine taşıdığı, tarihi yarımadada Koruma Kurulu’nun İBB Meclisi’nde baypas edilmesi kararından bir ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Koruma Kurulu’nu devre dışı bıraktığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı kasım ayında koruma kurullarına gönderdiği yazıda, tescilsiz parsellerle ilgili dosyaları Fatih Belediyesi’ne iade etmeleri talimatı vermiş.
#İstanbulBİR zamanlar merhum Sakıp Sabancı’nın giydiği ve reklamını yaptığı gömlek markası Bisse, zamanla hazır giyimin önde gelen markalarından biri oldu. Yılı 1 milyon adetlik gömlek üretimiyle tamamlamaya hazırlanan Bisse, 40’ıncı yılına yeni markası ‘B76’ ile giriyor.
#Mustafa Kefeli