Perugia Üniversitesi Gıda Teknolojileri Bölümü profesörü, kaliteli zeytinyağı üretim teknolojileri üzerine uzmanlaşmış profesör Maurizio Servili’yle Antep, Kilis, Nizip’te bir dizi seminer gerçekleştirdiğimizden bahsetmiştim. Servili Nizip’te üreticilerden gelen “teknoloji nereye gidiyor” sorusu üzerine karasudan polifenol elde ettikleri bir araştırmadan bahsetti.
#Maurizio ServiliAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeKilis Valiliği ve Kilis Belediyesi, Kilis mutfağını ve ürünlerini tanıtmak için İstanbul’da Oylum Höyük’ten günümüze Kilis Mutfağı gecesi düzenledi. Kilis’in gastronomi elçisi seçilen şef Yunus Emre Akkor’un hazırladığı yemekler görücüye çıktı. Gecenin baş aktörü ise 266 bin hektarlık arazide üretilen Kilis zeytinleriydi.
#KilisÇanakkale’de, Türkiye’nin önemli zeytinyağı uzmanlarından sayılan A. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Zeytin Konseyi, Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile tanıştık. Eşi de, merkezi İzmir’de olan Zeytinyağı Konseyi Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, kaliteyi ön plana alıp, doğru zeytinyağının nasıl üretildiği konusunda çalışmalar yapıyor.
#ZeytinyağıAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr Mücahit Taha Özkaya’yı Türkiye’de zeytinle ilgilenip de tanımayan yoktur. Tanımayanlar için özetlemek gerekirse Mücahit Hoca, yerel zeytinlerin korunup tescillenmesi, zeytinyağı üretim şartlarının iyileştirilmesi için mücadele veren bir isim.
#İtalyaAkhisar Ovası’nda 14 milyon ağaçtan oluşan uçsuz bucaksız zeytin ormanının içinde fotomuhabiri arkadaşım Sebati Karakurt ile birlikte dümdüz bir yolda ilerliyoruz. Hayranlıkla seyre daldığımız bahçelerde işçilerin ağaç dalları arasındaki soluk görüntüleri geçiyor gözlerimizin önünden. Bir bahçenin kenarında duruyoruz. Araçtan inip 10 adım attıktan sonra Sebati’nin “Abiii...” deyişini duyuyorum. Benden o da çıkmıyor. Karşımızda yaşları 1500 civarında olan zeytin ağaçlarından bir bahçe.
#Akhisar Ovası- Aydın'da 8 yıl öncesine kadar kullanılmayan bir linyit madeni, hazırlanan projeyle 274 dönümlük alanda 13 bin ağaçtan naturel zeytinyağı üreten bir tesis haline getirildi - Tesis sorumlusu ve Kuloğulları Mahallesi Muhtarı Ertürk: "12 yıl atıl durumda kalan tesis, bugün kimsenin hayal edemeyeceği bir zeytin cennetine dönüştü"
Ülke gündeminde adları 'terör' olayları ve operasyon haberleriyle anılan Şırnak’daki 'Cudi' ve 'Küpeli' dağlarının zirvelerinde, meyve veren ve kültür bitkisi olduğu açıklanan zeytin ağaçları keşfedildi. Böylece meyve veren zeytin ağaçlarının bu yükseklikte de yetişebildiği ortaya çıkmış oldu.