Güncelleme Tarihi:
Aynı zamanda İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis’in isminin bundan sonra zeytinyağıyla anılacağını belirterek şunları söyledi: “Bugüne kadar Türkiye’de zeytinyağı denince akla Ege geliyordu. Kilis’te her zaman zeytinyağı vardı ama tanıtımını yapamadığımız için bunu kimse bilmiyordu. Kilis merkeze 3 kilometre uzaklıkta 4 bin 500 yıllık zeytin çekirdekleri bulduk. Vücuda yararlı mineraller bakımından ortalama bir zeytinyağında yüzde 50-100 olan polifenol oranının Kilis zeytinyağında 400’lerde. Dünyadaki yarışmalarda 3 yıl içinde toplam 16 ödül aldık.
Kilis elindeki cevherin farkına vardı. Para kazanmaya başlayınca vatandaşın ilgisi de arttı. Artık zeytinin toplama şeklini değiştirdik. Toplamadan sonra fabrikaya getirilirken artık çuval yerine kasalara koyuyoruz. Sıcak sıkım yerine soğuk sıkım yapıyoruz. Plastik kaplar değil, teneke kutu ve cam kullanıyoruz. Kilis’in coğrafi alanı zaten çok büyük değil. Ama ona rağmen hatırı sayılır oranda zeytin üretimi hem Türkiye’ye hem dünyaya yeter. Yaklaşık 10 bin ton zeytin, yaklaşık 500 milyon lira demek. Firmalarımız iç piyasanın yanında ihracata da başladı. Sadece bir firmamız ürünleriyle 9 ödül aldı.”
YILDA 2 MİLYAR DOLAR
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya da “Türkiye’de yaklaşık 190 milyon zeytin ağacı var. Türkiye geçtiğimiz yıl üretilen zeytinyağının sadece 50 bin tonunu ihraç etti ve 800 milyon dolar para kazandı. Diyoruz ki, zeytinyağının içindeki sağlık bileşenini koruyarak üretelim. Zeytin meyvesinin içindeki sağlıklı zeytinyağını aktaralım. Bunu da kansere takviye gıda olarak sadece 20 bin ton satıp, 2 milyar dolar döviz elde edelim. Zeytin meyvesi bir elmas. Bunu akıllı insana, işi bilene verirseniz bundan size pırlanta yapar. Bunun sadece yüzde 10’unu bile üretici kazansa zeytin ağaçlarını adeta kuş sütüyle beslerler” dedi.
EN STRESLİ AĞAÇLAR KİLİS’TE
ZEYTİNİN stresi arttıkça polifenol oranının yükseldiğini belirten Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, “Kilis zeytini, Güneydoğu Anadolu’nun ve Akdeniz’in doğusunda, sulama, gübreleme, ilaç kullanılmadan, zeytin sineği olmadan yetişen bir zeytin. Sulama olmadığı için zeytin yazın strese giriyor. Strese girdiği zaman polifenol değeri yükseliyor. Günlük olarak toplanıp fabrikaya götürülüp tanklarda depolanıyor. Dünyada hiçbir yerinde polifenol değeri 800, 900 olan bir zeytinyağı yok. Bu yalnız Kilis’te mevcut. Yani zeytin ağacımız çok kıymetli” dedi.