Diyarbakır’da Ankara havası

Diyarbakır Kitap Fuarı için, şehre gittiğimde karşılaştığım manzaralar keyif vericiydi.

Haberin Devamı

Halkın kitaplara ilgisine şahit oldum, sevindim. Fuara gelen gençlerin okuma tutkusu şaşırtıcı derecede yüksekti. Diyarbakır’da çıkan yerel gezi ve yemek dergisi “Gezimania” ile tanıştım, kapsamlı ve doyurucu içeriğini çok beğendim. Fuarda, Diyarbakır’ın tıpkı Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı, Ahmed Arif dönemlerinde olduğu gibi edebiyatın zirvesine geri dönüşün sinyallerini aldım. Aynı yayınevinde yazmakla gurur duyduğum, Ankaralı değerli yazar Ayşe Kulin’le sohbet etmek, Diyarbakır’da, Ankara’nın zarif ve kültür kokan havasını solumama sebep oldu. Bir başka Ankara havasını, beni Diyarbakır’da ağırlayan sevgili dostum Ali Sezgin’in götürdüğü Şılbé köyündeki ‘Keyf-i Dem’ adlı kır lokantasında soludum. Kına gecesi olduğu söylendi, Kürtçe ve Türkçe şarkılar çalınıyordu. Türkçe türküler ‘Erik Dalı, ‘Ankara’nın Bağları’ ve ‘Füdayda’ olunca bu işin Ankara’yla bir bağlantısı olduğunu düşünerek, sordum. “Diyarbakırlı Zelal’le, Ankaralı Alper’in kınası olduğunu öğrendim, yanılmamıştım. Damatla tanıştım “Diyarbakırlı oldum artık” dedi. Bir başka kalabalık masada, Ankara Cumhuriyet Lisesi öğretmenlerinden Şeyhmus Sevilgen, Diyarbakır Lisesi 73-74 mezunlarını toplamıştı. Çevreyi izlemekten lokantanın işletmecisi Antrenör Ferhat’ın ısrarla övdüğü Şılbé’nin sıtıl (kova) yoğurdunu tadamamıştım. Ağzım kurumuştu, kaşıkladım, bir daha ve bir daha derken tabak bitti. Ferhat “Sıtıl’ı getireyim, istisen?” dedi. Cevabımı beklemedi, Sıtıl’ı aldı geldi. Keyfimiz iyice demlendi.

Diyarbakır’da Ankara havası

SAĞLIK AMAÇLI ZEYTİNYAĞI

Haberin Devamı

Cermodern’in klasikleşmiş ‘Mutfak Kitaplığı’ söyleşilerinin bu ayki konuğu Dr. Mücahit Taha Özkaya, zeytinyağında yanlış bilinen doğruları anlattı. İlgi çekici gerçeklerle karşılaştık ama benim asıl ilgimi çekenler bunlar değildi. Hocanın söylediği bir şey vardı: “Sağlık amaçlı, polifenol değerleri yüksek zeytinyağı üretmek.” Polifenol bileşikler bitkilerde bulunuyor ve kanser riskini azalttığına dair bulgulara ulaşılmış. Türkiye’deki bin 700 zeytinyağı fabrikasından şimdilik sadece 20’si polifenol değeri yüksek zeytinyağı üretiyormuş. İtalya’nın gurme, İspanya’nın ucuz zeytinyağı ile rekabet etmek yerine sağlık amaçlı zeytinyağı üretmenin daha makul olacağını anlattı Mücahit hoca. Sohbet zeytinyağı olunca Modern Cafe’nin şefi Ali Keser de eşsiz bir zeytin ve zeytinyağı menüsü hazırlamış. Taze zencefilli zeytin çorbası enfesti ama asma yaprağına sarılmış zeytinyağlı enginar dolması efsaneydi. Hem sağlık, hem lezzet... Laf aramızda sosyal medya hesaplarında tarifler de paylaşılıyormuş.

Diyarbakır’da Ankara havası

Yazarın Tüm Yazıları