Mor Çatı haberleri sayfasında Mor Çatı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 436 Mor Çatı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konuları hakkında yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi. Mor Çatı’da gönüllü çalışma deneyimine sahip kadınlar hazırladıkları bu yeni podcast serisinde, kadına yönelik şiddete karşı mücadele yöntemlerini anlatıyor.
#Mor ÇatıMor Çatı’nın kurucularından avukat Canan Arın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav ve Kadın Meclisleri’nden Zilan Akay, kadın hakları için mücadele ediyor. Üç kuşak kadınla bir araya geldik. Kadına yönelik şiddetle mücadelede yol alıp alamadığımızı konuştuk.
#GazetehaberleriCHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu’nda kadınların mağduriyeti üzerinde yaptığı konuşma sırasında kendisine laf atan AK Partililere ilginç bir tepkide bulundu. Nazlıaka ayakkabısına doğru eğilerek, “Valla şeytan diyor ki, çıkar şu ayakkabını fırlat, ama bir ayakkabıma bakıyorum, bir de sizlere. Değmez diyorum açıkçası” dedi.
#Aylin NazlıakaYapılan araştırmaya göre Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) yürüttüğü Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na en çok kadınlar başvuruyor. Arayan kişiler genellikle şiddet öyküleriyle ilgili hukuki olarak ne yapabileceklerini soruyor, kalacak yer veya maddi yardım konusunda destek arıyorlar.
#KadınKadınlar yer ve zaman fark etmeksizin sürekli fiziksel ya da sözlü tacizle karşı karşıya kalıyor. Sokakta, gece kulübünde, işyerinde, akademik ortamda, takside, toplu taşımada… Yaşanan tedirginlik, rahatsızlık, korku, öfke... Çaresizlik, ne yapacağını bilememek... Nasıl karşı konulacağı, yardım alınacağı, nasıl şikâyet edileceği konusunda bilgi sahibi olmamak... Ekipten bir arkadaşımız yakın zamanda yaşadığı bir tacizi bizimle paylaşınca biz de taciz anında ve sonrasında ne yapılması gerektiğini uzmanlara sorduk.
#Ceren Naz BÜYÜKCuma günü, yani 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ydü. Bu konuda mücadele veren derneklere destek olmaya, sosyal medyada mesajlarını yaymaya çalışıyoruz ama sokakta bir şiddet olayıyla karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini biliyor muyuz?
#Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele GünüSon 10 gündür ben de birçok kişi gibi Tarkan’ın İzmir’deki halk konserini merakla bekleyenlerdendim. İzmir’in düşmandan kurtuluşunun 100. yılı sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte sahne alan Tarkan’ın bu performansı önceki konserlerinden daha büyük bir merak ve izdiham ile karşılandı. Konserin adım adım artan heyecanı, Türkiye’nin dört bir yanından konser için İzmir’e akın eden izleyiciler herkes gibi benim de heyecanımı giderek arttırdı. Konserden önce ilk kurulan sahnenin bir kaza sonucu hasar alması yürekleri yerinden oynatsa da, Tarkan’ın ekibi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konserin gerçekleşmesi için büyük bir çaba göstererek etkinliği başta planlandığı gibi hayata geçirdiler.
#Hikmet DemirkolHer gün haberlerde onlarcasını gördüğümüz, erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlar yaşadıkları dehşetin yanı sıra bir de yardım isterkenki süreçte mağdur olabiliyorlar. Oysa şiddet gören biriyle ilk temas edenin nasıl davrandığı şiddetin tekrarlanmaması için çok önemli. Bu alanda çalışan iki sivil toplum kuruluşuyla görüştük ve şiddete maruz bırakılanların haklarını, onlara nasıl davranılması gerektiğini sorduk.
#Mor Çatı Kadın Sığınağı VakfıOnlyfans akımı Türkiye’de de giderek popülerleşiyor. Özellikle de 18 yaş altı gençler arasında... Bilmeyenler için OnlyFans’in ne olduğunu anlatayım; Instagram gibi bir sosyal platform ama bir farkla! Siteye üye olan kullanıcılar ürettikleri erotik içerikleri; video-fotoğraf gibi, paylaşarak ‘abonelik sistemi’ ile para kazanıyor. Sorun tam da bu noktada çünkü reşit bile olmayan birçok kişi özellikle de genç kadınlar yüzlerini göstermeden paylaşımlar yaparak kazandıklarını iddia ettikleri paralar ile aldıkları son model telefonlar ve gittikleri lüks tatillerin fotoğraflarını paylaşarak, övünüyor. Bu da önemli bir tartışmayı beraberinde getiriyor, ‘Para için öz benliği yitirmeye, başkalarına kötü örnek olmaya değer mi?’ Herkesin kazandığı para ile övündüğü ama ödediği bedelden bahsetmediği bu sistem ne kadar güvenli? Sordum.
#OnlyfansHenüz 3 aylık bebeğini, Nisa Mihriban’ı sokağa bırakan, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçlaması ile tutuklanan 20 yaşındaki Ebru Sepetçioğlu’nun hikâyesini tüm Türkiye biliyor. Nisa bebeğin bakımevinde aniden rahatsızlanması ve yoğun bakıma alınması ile çoğumuz bu genç kadını ‘katil’, ‘cani’, ‘acımasız’ ilan ettik. Gelin bir de madalyonun öteki yüzüne bakalım! Sonuçta bu bebek gökten inmedi. Bir babası, genç kadının bir de ailesi var, öyle değil mi? Ayrıca Sepetçioğlu, sığınma evinde kalmasına ‘6 aydan fazla izin verilmediği için’ sokakta kaldığını da söyledi. Tüm bu şartlarda Nisa bebeğin durumundan tek suçlu anne mi? Bir sorum daha var: Nisa bebek, ne oldu da aniden rahatsızlandı?
#Nisa BebekKadına şiddet ve kadın cinayetleri durmaksızın devam ediyor. Her yeni gün, yeni bir cinayet, şiddet, taciz ve tecavüz haberiyle karşı karşıya kalıyoruz. 2021’i geride bırakırken ay ay hangi haberlerle sarsıldığımızı, hangi karar ve taleplerle umutlandığımızı ve hangilerinin tepki çektiğinin muhasebesini yaptık.
#Kadın Cinayetiİngiltere’de kadınların gitmek istedikleri yere güvenli bir şekilde varıp varmadığını kontrol eden bir uygulama geliştiriliyor. Benzer uygulamaların sayısının artması ne anlama geliyor; sokakları kadınlar için güvenli hale getirmenin yolu bu mu? ‘Kadınlar için kentsel tasarım’ çalışmalarıyla bilinen Dr. Deniz Altay Baykan bu yöntemi işlevsel bulsa da kentin tüm kamusal alanlarının acilen düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.
#KadınMor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet konuları hakkında yaptığı çalışmalara bir yenisini ekledi. Mor Çatı’da gönüllü çalışma deneyimine sahip kadınlar hazırladıkları bu yeni podcast serisinde, kadına yönelik şiddete karşı mücadele yöntemlerini anlatıyor.
#Mor Çatı“ZAM yok diye sevinirken fatura su koyuverdi” demiş özetlemiştim: “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yıl sonuna kadar suya zam yapılmayacağını açıkladı. Üstelik temmuzda uygulanması kararlaştırılan yüzde 10’luk zam da iptal edildi. Tam bu haberin keyfini çıkarırken bir su faturası gördüm. Toplam su tüketim bedeli 25.68 lira. Atık su, katı atık, vergilen falan derken, ödenecek miktar 73 lirayı buluyor. Doğal olarak keyif falan kalmıyor.”
#İzmirTürkiye’yi kadın hakları özgürlük ve eşitlik konularında ‘ilk’lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından itibaren verilen Duygu Asena Roman Ödülü seçici kurulu bu yıl, yine salgın koşulları nedeniyle online toplandı. Ödül, ‘Ev’ adlı romanıyla Nermin Yıldırım’a verildi.
#Nermin YıldırımTürkiye’nin, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekilmesine ilişkin tartışmalar sürerken yıllardır sözleşmenin uygulanması için çağrılar yapan üç avukata sorduk: Sözleşmenin kadına şiddet konusunda faydaları neydi?
#Kadına ŞiddetLondra’daki Sarah Everard cinayetinden sonra protesto pankartlarında yazılı cümlenin söylediği şey açık: Güvende değiliz! Kadınlar o günden beri sosyal medyada NotAllMenButAllWomen (Tüm erkekler değil ama tüm kadınlar) etiketiyle paylaşımlar yapıyor ve neden ‘erkek şiddeti’ dediğimizi hatırlatıyorlar.
#GazetehaberleriHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın HaklarıMor Çatı’nın kurucularından avukat Canan Arın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav ve Kadın Meclisleri’nden Zilan Akay, kadın hakları için mücadele ediyor. Üç kuşak kadınla bir araya geldik. Kadına yönelik şiddetle mücadelede yol alıp alamadığımızı konuştuk.
#GazetehaberleriPandemiyle birlikte ev içi şiddetin yoğunluğu arttı, buna psikolojik şiddet de dahil... Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun raporuna göre Mart 2020’de bir önceki yıla kıyasla psikolojik şiddet oranı yüzde 93 yükseldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ysa 2020 Mayıs ayında kendilerine en çok psikolojik şiddet nedeniyle başvuru yapıldığını söylüyor. Psikolog Leyla Soydinç’le psikolojik şiddeti konuştuk, bu şiddete maruz kalmış sekiz kadından da yaşadıklarını dinledik.
#GazetehaberleriKadın hakları savunucuları, daha pandeminin başında “Ev içi şiddet artabilir, acil tedbir alınsın” dedi. Gerçekten de 2020 Mart ayında bir önceki yılın martına göre aile içi şiddet olaylarında yüzde 38.2 artış oldu. Avukat Selin Nakıpoğlu: “Bir müvekkilim, eski kocasının yaralama eyleminden şans eseri kurtulmuş bir kadındı. Eski eş tahliye edilince ne yapacağını bilmediğini, gidecek kimsesi olmadığını anlatmıştı. O çaresizliği unutamıyorum.”
#Gazetehaberleri