Güncelleme Tarihi:
8 MART Dünya Kadınlar Günü’nde, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ‘Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadele Mekanizmalarının Yapısal ve İşlevsel Sorunları İzleme Raporu’nu açıkladı. Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında Mor Çatı Danışma Merkezi’ne başvuran 695 kadın ve çocuk olmak üzere toplam 1516 görüşme ardından hazırlanan raporda çarpıcı tespitler yer aldı. Buna göre mağdur kadınların çoğunluğu tanıdığı ve güvendiği erkeklerden, yüzde 7’si ise tanımadığı erkeklerden şiddet gördü. Kadınlara en fazla şiddet uygulayan kişiler yüzde 43’lük oranla kocaları. Vakıftan bir yıl içinde destek alanların yüzde 3’ünü 15 yaş altında çocuklar oluşturdu. Raporda özetle şu bulgular yer aldı:
Türkiye’de sadece şiddete maruz kalan kadınlara 7/24 destek veren bir acil yardım hattı yok.
Şiddete uğranıldığında ilk başvurulan yer karakol/jandarma komutanlığı ancak kolluk kuvvetleri kadınlara gerekli desteği sağlamada yetersiz kalıyor.
OĞULLAR ALINMIYOR
Türkiye’de sığınak sayısı ihtiyacın altında. Belediyelere bağlı 32, ülke genelinde ise 132 sığınak var. Devlet sığınakları 12 yaş üstü erkek çocuğu olan kadınları çocuklarıyla birlikte sığınaklara kabul etmiyor. Kadınlar bu sebeple sığınağa gitmekten vazgeçiyor.
Kadınlar korkudan şikâyetlerinden vazgeçiyor
KADINLAR ilk şikâyetlerinden sonra şiddet uygulayanın kendilerini korkutması, caydırıcı bir yaptırımla karşılaşmaması gibi nedenlerle tekrar eden şiddet olaylarını şikâyet etmekten kaçınabiliyor veya var olan şikâyetlerinden vazgeçebiliyor.
Sorun kanunun uygulamasında
RAPORA göre, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı Kanun’da kadınlar şu zorluklarla karşılaşıyor:
Evden uzaklaştırma tedbiri etkin bir şekilde uygulanmıyor.
Gizlilik kararlarının uygulanmasında devlet, kurumlararası altyapı sistemini oluşturmadığından kadınlar kapı kapı dolaşmak zorunda kalıyor.
6284 Sayılı Kanun’da ve İstanbul Sözleşmesi’nde düzenlenen ısrarlı takip karşısında etkin ve caydırıcı önlemler alınmıyor.
İYİ HAL SORUNU
Kanunda öngörülen ‘iyi hal’ indiriminin derinlemesine araştırma yapmaksızın otomatik olarak uygulandığı, ‘haksız tahrik’ indiriminin kanuni tanımından uzaklaşılarak cinsiyetçi şekilde erkek lehine yorumlandığı ve düşük cezalar verildiği görülüyor.
Tedbir kararının ihlali halinde süratli ve etkin yaptırımlar yok.