Fonda dalga sesleri varsa, güneş tenimizi tatlı tatlı ısıtıyorsa, sırtımızı da şezlonga dayadıysak plaj çantamızdan kitapları çıkarabiliriz. Peki, bir macera mı, dram mı yoksa kişisel gelişim mi tercih edeceğiz? Bu yazın en iyi ve en yeni kitaplarını jüri üyelerimize sorduk; ayrıca yayınevlerinden bu yaz çıkacak kitapları öğrendik.
#PlajAlmanya’da 1916’da askeri eğitim alan Şehzade Ömer Faruk’un hafta sonu maceralarına dair renkli detaylar Alman askeri arşivlerinden çıktı. Şehzade, Berlin sosyetesiyle kaynaşabilmek için dönemin ünlü mekânlarından Palais de Dance’da bir cumartesi gecesi loca ayırmış.
#Almanya2023 Nobel Edebiyat Ödülü Norveçli Jon Fosse’ye verildi. Roman, hikâye, şiir, çocuk kitabı, deneme ve oyun gibi birçok türde yazan Fosse’yi ve Kuzey Avrupa edebiyatından hangi yazarları takip ettiklerini editörlere ve edebiyat alanında içerik üreten isimlere sorduk.
#Hazan AKÖZ IŞIKİsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından verilen Nobel Edebiyat Ödülü’nün 2013 yılındaki sahibi Norveçli yazar Jon Fosse oldu. Ödül komitesi tarafından yapılan açıklamada, gerekçe olarak “Söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları için” ifadesine yer veridi.
#2023 Nobel Edebiyat ÖdülüHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatX-Y-Z kuşaklarının ilk büyük romancısı olarak nitelendirilen İrlandalı yazar Sally Rooney, ‘Güzel Dünya, Neredesin?’de iki yakın arkadaşın gündelik işlerle büyük meseleler arasında gidip gelen bunalımlı hayatlarını anlatıyor. Rooney’nin aşkı cinsellikle birlikte işlemesi önemli; müstehcenliğe düşmeden, karakterlerin iç dünyasına nüfuz ederek kullanıyor cinselliği.
# Sally Rooney2021’de okuduğum Türkçe roman, öykü ve düzyazı kitaplarından hem aklımda, hem tadı damağımda kalanları da bu yazıda kısa kısa anmak istiyorum. Yazarlarından içtenlikle özür dilerim, hepsini ayrı ayrı, uzun uzun yazmak isterdim, fakat yer, zaman gibi hepimizin derdi olan kısıtlar izin vermedi ne yazık ki!
#Gözde KurtKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk’un ‘Veba Geceleri’ kurgu kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Yılın En İyi Kitaplarıİlk romanı ‘Akşamlar Rahatsız Edicidir’ ile Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanan ve ödülü alan en genç yazar olan Hollandalı Marieke Lucas Rijneveld, çocukluğundan izler taşıyan, karanlık ve cesur bir hikâye anlatıyor. İçinde yetiştiği çiftlik hayatını çok iyi tasvir eden, en abartılı sahnelerde bile gerçeklik duygusundan hiç uzaklaşmayan Rijneveld; ana karakterinin sesini, imgelerle yüklü zengin cümlelerle aktarıyor.
#Akşamlar Rahatsız EdicidirPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonTove Ditlevsen, yıllar sonra İngilizce basılınca bir anda edebiyat dünyasının gündemine oturan ‘Kopenhag Üçlemesi’nin ilk kitabı ‘Çocukluk’ta -bir çocuk olarak- zorlu bir hayatla karşılaşmanın sıkıntılarını, ailesiyle ve dünyayla yüzleşmesini, sözcüklere ve şiire sığınmasını anlatmış. Kara bir mizahın ve hüznün hâkim olduğu anılarını şaşırtıcı derecede şiirsel bir dille aktarıyor.
#Tove DitlevsenYerli edebiyatın yıldız isimleri Orhan Pamuk, Oya Baydar, Ahmet Ümit, Hakan Günday yeni kitaplarıyla geliyor. Dünyanın dört bir köşesinden usta kalemlerse son romanlarıyla Türkçe olarak karşımızda. Dilimize ilk kez çevrilen isimler de var, yerli ve yabancı çok iyi tanıdığımız yazarların kurmaca dışı metinleri de. 2021’de raflarımıza kurulacak kitaplara birlikte göz atalım...
#2021Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANTakip edenler bilir: Sıkça yaşadığımız kuraklığa ve bunun sonucu temiz su sıkıntısına dikkat çekiyoruz. Dünyanın üçte ikisi su ama içme, kullanma, tarım ve sanayi için kullanılacak miktar, su varlığının sadece binde 6’sı. Ülkemizde ‘kişi başına düşen 1340 metreküp’ ile su fakiriyiz’. Çorlulu olduğumuz için Trakya’yı çok iyi biliriz. Trakya’da durum daha vahim. Bilim adamları Trakya’nın, suyun ‘mutlak yetersiz’ (absolute scarcity) olduğu bölgeler sınıfına girdiğini söylüyorlar.
#YazarTüm dünyada fuarların, festivallerin ertelenip iptal edildiği, fiziki buluşmaların yerini sanal buluşmalara bıraktığı bugünlerde Makedonya’nın Üsküp kentinde Yunus Emre Enstitüsü desteğiyle “Pro-za Balkan” ismiyle önemli bir festival yapıldı.
#Volkan ÇelebiBir tür deneydi onun yaptığı... Uzandığı kadarıyla hayatı aldı, bir laboratuvar sahasına dönüştürdü, bedenini ve hafızasını bir kadavra olarak kullandı durdu. Norveçli yazar Karl Ove Knausgaard’ın ‘çaresizlik, suçluluk ve endişe’ içinde yazdığı altı ciltlik, 3 bin küsur sayfalık ‘Kavgam’ serisi, ‘Son’ adlı kitabıyla tamamlanıyor. Knausgaard her kitabıyla hem kendini hem okuru sınadı. Sonuncusunu sıyrıksız atlatmak iki taraf için de kolay olmayacak.
#Karl Ove KnausgaardHasibe Özdemir, 20 kısa öyküden oluşan kitabı ‘Bu Kardan Adam Olmaz’da yoksul mahallelerde, kasabalarda yaşayan, sesi duyulmayacak insanların sesi oluyor. Hepsinin pek çok derdi var; Yoksulluk, aile şiddeti, alkolizm, köksüzlük gibi... Uzun betimlemelerden ziyade vurucu ifadelerle anlatıyor derdini...
#Hasibe Özdemir