AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, 23 Kasım 1992’de 3 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Almanya’nın Mölln şehrindeki ırkçı saldırının unutulmaması ve unutturulmamasının, ırkçı, İslam düşmanı saldırıların bir daha yaşanmamasının herkesin asli sorumluluğu olduğunu söyledi.
#Zafer SırakayaHannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya, Almanya’da işlenen ırkçı ve alçakça saldırıların Türk toplumunda derin izler bıraktığını söyledi. Almanya’da yaşayan Türklerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Başkonsolos Kaya, “Irkçı saldırıların titiz soruşturmalarla aydınlatılmasını, faillerin caydırıcı cezalara çarptırılmasını ve saldırıların tekrarlarının önlenmesini bekliyoruz” dedi.
#ALMANYATürkiye-Almanya İş gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen etkinlikte iki ülke arasındaki dostluğu kimsenin bozamayacağı vurgulanırken, yurtdışı Türklerinin tam bir köprü işlevi üstlendiği de hatırlatıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Berlin’in ilk Yabancılar Sorumlusu Barbara John, Türkler için “Berlin’i uyum köprüsü yaptınız” dedi.
#Türkiye-AlmanyaBundan tam 31 yıl önceydi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde aşırı sağcı, ırkçı Neonazi 4 Alman genci, 29 Mayıs 1993’ün ilk saatlerinde Türklerin oturduğu bir binayı benzin dökerek ateşe verip kundakladı. Kısa sürede alevler içinde kalan binada Genç ailesi 5 canını kaybetti, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.
#AlmanyaEvet... Bundan tam 30 yıl önceydi. 29 Mayıs 1993’te Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV-NRW) eyaletinin başkenti Düsseldorf yakınlarındaki Solingen kentinde aşırı sağcı Alman Neonaziler, Türklerin oturduğu bir binayı kundakladılar. 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk çocukluklarını, 18 yaşındaki Hatice Genç de gençliğini yaşayamadan cayır cayır yanarak can verdiler.
#SolingenSolingen katliamında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, aşırı sağ şiddete karşı çok net konuştu: “Susmak ve sessiz kalmak yerine, onlara karşı mücadele vermek için bizim medeni cesarete ihtiyacımız var. Solingen’deki o korkunç cürümden 30 yıl sonra da hâlâ şaşkın, öfkeli ve üzgünüz ama sindirilmiş, korkutulmuş, çaresiz, elimiz kolu bağlı da değiliz. Bu acı asla dinmeyecek.”
#SolingenTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Almanya Federal Meclis Başkanı Barbel Bas ile bir araya geldi. Şentop görüşmede, “FETÖ ile mücadelemizde Alman makamlarından artık somut ve etkili bir iş birliği bekliyoruz” ifadelerini kullanarak, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışarıda bırakmaya çalışan enerji projelerinin AB’nin çıkarına olmadığını da vurgulamak istiyorum” dedi.
#Mustafa ŞentopFederal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi’nin başında yaklaşık 4 yıldır yönetici bulunmuyor. Federal Aile Bakanlığı, geçen ay bu pozisyon için gazeteci-yazar Ferda Ataman’ı önerdi. İlk kez bu pozisyona gelecek bir kişiyi Federal Meclis seçecek. Oylama bugün yapılacak.
#Ferda AtamanAlmanya’daki Türk derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları en büyük çatı kuruluşu olan Almanya Türk Toplumu (TGD), 13’üncü Genel Kurulu’nu Berlin’de gerçekleştirdi. Genel kurul, bu yıl ‘Almanya Uzlaşma Toplumu-Ortak Sorumluluk-Ortak Gelecek’ sloganı altında yapıldı. Genel Kurul sonrası 9 kişilik yürütme kurulu belirlenirken, önceki dönemde de eş başkan olarak görev alan Gökay Sofuoğlu yeniden bu göreve seçildi. İkinci eş başkan ise Hamburg Türk Toplumu’ndan Aslıhan Yeşilkaya oldu. TGD’nin Genel Kurulu’nda bir de tüzük değişikliğine gidildi. Buna göre Genel Kurul, bundan böyle iki yıl yerine üç yılda bir yapılacak.
#Almanya Türk Toplumu (TGD)Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 2018 yılından bu yana paylaşılan ‘Yurt Dışındaki Türk Varlığını Hedef Alan Saldırılar Raporu 2021’, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak 4 dilde yayınlandı.
#Yurtdışı Türkler Ve Akraba Topluluklar Başkanlığı29 Mayıs 1993’te Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin Solingen kentinde yaşayan Genç ailesinin evi sabaha doğru ırkçı, yabancı düşmanı, aşırı sağcı 4 Alman genci tarafından kundaklandı. Benzin dökerek ateşe verdikleri binada, 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk, 18 yaşındaki Hatice Genç yanarak can verdi.
#AlmanyaTürkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Hürriyet’e konuştu. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun oluşturduğu sosyal ve insani bağın iki ülke ilişkilerinde en sağlam ve sarsılmaz temel olduğunu belirten Büyükelçi Şen, şunları söyledi: “Burada yaşayan Türk toplumundan öncelikli beklentimiz Türkiye ile bağlarını korumaları, Türkçeyi ve Türkiye’yi çocuklarına öğretmeleri, onlarla birlikte Türkiye’ye sıklıkla seyahat etmeleri, milli değerlerimizi, binlerce yıllık tarihimizi öğretmeleridir. Dilini kaybedenin öz kültürüyle bağı zayıflar ve zamanla kaybolur. Bu konuda ailelerimizi desteklemeye, onlara yardım etmeye her zaman hazırız.”
#Ahmet Başar Şen11 Mart 2004 tarihinde El-Kaide teröristlerinin İspanya’nın başkenti Madrid’de 4 ayrı trene yerleştirdikleri bombaların patlamasıyla 191 kişi yaşamını yitirip 2 bine yakın kişi yaralanınca, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi 2005 yılında ‘11 Mart’ı ‘Avrupa Terör Kurbanlarını Anma Günü’ ilan etti. Almanya şimdiye kadar o ülkelerin içinde yer almıyordu.
#Avrupa Terör Kurbanlarını Anma GünüYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca yayımlanan Memleketim Dergisi’nin 60’ıncı Yıl Özel Sayısı okurlarıyla buluştu. Türkiye ile Federal Almanya arasında 1961’de imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60’ıncı yılı kapsamında hazırlanan dergide, Almanya’daki Türk diasporasının zaman içinde geçirdiği ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal dönüşümün yanı sıra Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin Türk diasporası ekseninde dünü ve bugününü inceleyen çalışmalar yer alıyor.
#Almanya-TürkiyeFederal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, Almanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Hürriyet’e özel demeç verdi. Yıllarca güç koşullar altında çalışan Türklerin, ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Widmann-Mauz, bununla herkesin gurur duyması gerektiğini söyledi. Tam 60 yıldır Almanya’da yaşayan Türklerin bu toplumun bir parçası olduğunu ifade eden Widmann-Mauz, “Bizim toplumumuz kesinlikle artık Türkiye kökenli insanlar olmadan düşünülemez” dedi.
#AlmanyaAlmanya Türk Toplumu’nun (TGD) göçün 60’ıncı yılı etkinliğine eşi Elke Büdenbender ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, Alman Anayasası’nın birinci maddesi olan ‘İnsan onuru dokunulmazdır’ ilkesine gönderme yaparak, “Türkiye kökenli kadın, erkek ve çocukların onuru da dokunulmazdır. Ama çok sık dokunuluyor ve saldırıya uğruyor. Bu ülkede buna izin vermeyeceğiz ve buna müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Steinmeier, göç hikâyelerinin okul ders kitaplarında okutulması gerektiğini de belirtti.
#AlmanyaAlmanya’ya Türk işgücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Hürriyet’e özel demeç veren Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, Türklerin Almanya’nın bir parçası olduğunun altını çizdi. Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasında ‘benzersiz bir ilişki’ olduğunu vurgularken, “Türkiye siyasi ağırlığı bakımından da Almanya’nın stratejik önemi olan bir ortağıdır” dedi.
#Frank-Walter SteinmeierTürkiye’den Almanya’ya iş gücü anlaşmasının 60’ıncı yılı dolayısıyla gerçekleştirilen kültürel ve sanatsal etkinlikler devam ediyor. Frankfurt yakınlarındaki Heusenstamm kasabası Belediye Başkanı Halil Öztaş’ın ev sahipliğinde ve Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer’in himayesinde gerçekleştirilen klasik müzik konserinde deneyimli flüt sanatçısı Lelya Bayramoğulları ve genç piyanist Utku Asan, ağırlıkla Türk halk ve sanat müziğinden klasik batı müziğine uyarlanmış eserleri icra ettiler.
#Almanya