İnce belli bardakta içilen çayımızın yeri ayrı... Simit-peynirin de vazgeçilmez tamamlayıcısı, mükellef bir kahvaltının da... Saatler akşamüstünü gösterdiğindeyse çay bu kez masanın ana kahramanı oluyor, yanına sayısız lezzet sıralanıyor. Kuru pastadan galetaya, mekikten ponçiğe en iyi çay eşlikçilerini sunan adresleri jürimiz seçti.
#KurabiyeGöz kamaştıran rengi, büyüleyen kokusuyla severek tükettiğimiz bu meyveyle beş çayına bir tatlı veya akşama hafif bir salata hazırlamak çok kolay. Çocuklarınızla birlikte mutfağa girmek istiyorsanız Çiğdem Seferoğlu’ndan aldığımız çilekli dondurma tarifini deneyin...
#GazetehaberleriBilim kurgu filmlerini aratmayacak şekilde yaşadığımız bu pandemi sürecinde çoğu insan mutfaktaki yerini aldı. Bana göre pişirmek, üretmek insana çok iyi gelen bir terapi yöntemi. Bu zorlu süreçte mutfaklarını yeniden keşfedenler pek de güzel yaptı, ne dersiniz? Sizlere hafif mi hafif bir yaz tatlısı ile geldim... Hem de yapımı oldukça kolay...
#Cansu ÖzdemirGelinim Mutfakta 25 Ekim Cuma günü yayınlanan 380. Bölümüyle haftanın finalini yaptı. Cuma günleri haftanın finalini yapan Gelinim Mutfakta’nın gelinleri bu kez milföy tatlısıyla kayınvalidelerin karşısına çıktı. Haftanın finalinde Aysu, final günü tatlısı ile ilgili büyük sıkıntı yaşadı. Peki, Gelinim Mutfakta’dan kim elendi, beş altın bilezik kimin oldu?
#Gelinim MutfaktaPratik börek ve tatlı yapmak isteyenlerin kurtarıcısı olan milföyün en lezzetli tariflerinden birini verdik: Çilekli milföy pasta. Vanilyalı kremayla yazın en sevilen meyvesi çileği buluşturan çilekli milföy pastayı dakikalarda içerisinde hazırlayabilirsiniz. Peki, çilekli milföy pasta nasıl yapılır?
#Çilekli Milföy Pasta Nasıl YapılırO, her buzluğun demirbaşı! Tavada ya da fırında hiç fark etmez her türlü de kolayca pişiyor. Tatlı ya da tuzlu her haliyle lezzetli, her öğünde de tüketilebilecek bir lezzet! Çıtırtısıyla cezbeden, tadıyla damakları şenlendiren milföy, yazın en süslü meyvesi olan çilekle bir araya geliyor ortaya enfes bir tarif çıkarıyor. İşte pofuduk pofuduk kabarmasıyla doyuran çilek marmelatlı milföy tarifi…
#Mucize LezzetlerBurçların, insanların kişiliği üzerindeki etkilerini gayet iyi biliyoruz. Mesela birden bire sinirlerimiz bozuluyor, kendimizi kötü hissetmemize bir anlam veremiyoruz... Sonra haftalık burç yorumumuzu bir okuyoruz ki; o ay burcumuzda bilmem ne tutulması gerçekleşmiş! E biz de böylece olanları yavaşça anlıyor; kötü hislerimizin nedenini öğreniyor ve de rahatlıyoruz. Burçlarımız; kişiliğimiz ve hayatımız üzerinde bu kadar etkiliyken; zevklerimizi de etkilediğini söylesek, hiç şaşırmazsınız herhalde? Bizce de bunda şaşırılacak bir şey yok. Çünkü burcumuz, kesinlikle zevklerimizi de belirliyor. İnanmazsanız, başak burcu insanını, bu sözlerimize kulak vererek aşağıdaki mekanlara bir götürün bakalım; neler oluyor?
#Başak Burcunu Götürebileceğiniz 5 MekanKasım 2002’den bu yana çeşitli başlıklar altında Türkiye’nin en iyilerini seçiyoruz. Yaklaşık üç yıl olmuş başlayalı. Türkiye’nin en iyi pastanelerini de 3 Ocak 2003’te seçmişiz. Aradan geçen iki yıl zarfından neler değişti bir bakalım dedik ve Türkiye’nin en iyi pastanelerinin 2005 versiyonunu seçtik.
İtalya’nın düğünlerinde geleneksel olarak servis edilen ‘millefoglie alla crema’ sadece bir tatlı değil, aynı zamanda bir kutlama sembolüdür. Yüzyıllardır süregelen bu gelenek, İtalya’nın tatlı kültürünün en zarif ve etkileyici örneklerinden biri. Kutlamalarda buluşalım diye size bu hafta hem bu özel tatlının tarihini anlatacağım hem de tarifini vereceğim.
#Danilo ZannaSevgili lezzetsever dostlarım... Bir Ramazan ayına daha kavuşmanın sevinci ve heyecanı içindeyiz. Bir ay boyunca iftarlar yapılacak, kocaman sofralar kurulacak, o sofralara “onun da sahibi gelir” diye bir tabak fazla konacak, paylaşımlar artarken, en keyifli sohbetler de birbirinden enfes lezzetlerle buluşacak. Ee peki, bu bereketli akşamlarda tatlı yiyip tatlı konuşmayalım mı yani?
#Haşhaş Ezmeli Milföy Tatlısı2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞÇocukluğumda yer etmiş tatlıları hem pastanemde hazırlayıp sunmayı hem de tadarak o nostaljiyi yaşamayı çok seviyorum. Muzlu rulo, rokoko, ekler, pürüzyen bunlardan sadece birkaçı... Evde kendi nostalji turunu atmak isteyenler için hepsinin tariflerini hazırladım.
#TatlıSıradan kek tariflerinden sıkılanlar için pasta tadında bir önerimiz var: Muhallebili kakaolu kek. Her evde bulunan malzemelerle hazırlayabileceğiniz muhallebili kakaolu kekle isterseniz kendinizi şımartabilir isterseniz de misafirlerinizin yüzünde gülücükler oluşturabilirsiniz. İşte, tatlı sevenlerin saatlerce uğraşmak zorunda kalmadan evde kolaylıkla hazırlayabileceği muhallebili kek tarifi.
#Muhallebili Kakaolu KekYaz meyvelerinin albenisi ve tadı bir başka… Pitoresk bir manzara gibi dizilmiş pazar tezgâhları karşısında kayıtsız kalmak mümkün değil. Kimi zaman fazladan alınmış, kimi zaman görüntüsüne aldanılmış ama tadı olmayan meyveler buzdolabında kalabiliyor. Değerlendirmek için çeşit çeşit tarifler yazdım; deneyin, pişman olmayacaksınız.
#Gülay Barbaros AltanDünyada tatlı trendleri denince aklınıza neler geliyor? Rafine şekeri ikame eden ürünlerin yükselişiyle hemen bol meyveli, yoğurtlu hatta glütensiz gibi alternatifler düşünüyoruz, değil mi? Ama size pankek, waffle hatta krem brüle desem… Bir sessizlik hâkim olduğunu hisseder gibiyim. Durun, hemen hayal kırıklığına uğramayın. Zira asıl trend olan, bu geleneksel tatlılara yaratıcı dokunuşlar yapılması...
#KruvasanHer yıl ocak ayında vegan yaşam biçimini tanıtmak ve bazı doğru bilinen yanlışları değiştirmek adına ‘Veganuary’ isimli bir kampanya yapılıyor. Ben de Türkiye’de bitkisel alternatifleri deneyimleyebileceğiniz harika birkaç mekânı tanıtmak ve iştah açan vegan tarifler vermek istedim. Portekizli hamurişi pastel nata’yı ve kış sebzeli kişi bu ay siz de bitki temelli hazırlamayı deneyin.
#VeganPastacı kremasıyla uyumu dillere destan; vanilyalı pandispanyanın arasında da taze pişmiş gevrek bir tartın üzerinde de şahane oluyor. Reçelinin yeri bende ayrı olsa da bugünlerde en çok sorbesini seviyorum. Bazen de çiğden doğrayıp semizotu, Ezine peyniri ve bademle salatasını yapıyorum. Hafif acı, hafif tatlı-ekşi sosunu yapıp tiftiklenmiş kaburga etiyle sandviç arasında buluşturmaya da bayılıyorum. Hem tatlı hem de tuzlu tatlara müthiş yakışan şeftaliyle yapabileceklerimiz bence sınırsız.
#Şeftalili Milföy TarifiEnginar kalbi, kuşüzümü, ıspanak ve limon kabuğuyla tatlandırılmış bir börek... Hurma, espresso ve kakaoyu buluşturan zahmetsiz bir cheesecake... Mütebbel ve mantarlı ‘veef’ wellington... İşte benim bu yılbaşındaki menüm böyle... Siz de başlangıçlardan tatlılara ziyafet sofranızı bitkisel ürünlerle donatabilirsiniz.
#YılbaşıTatlılar, yapıldıkları malzemelere göre üç gruba ayrılır. 1- Sütlü tatlılar 2- Şerbetli Tatlılar 3- Çikolatalı Tatlılar. Ülkemizde en çok tüketilen sütlü tatlıların başında sütlaç ve kazandibi geliyor. En çok tercih edilen şerbetli tatlılar ise baklava ve şekerparedir. Puding ve Maple Taffy ise dünya genelinde en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. En çok sevilen tatlıların isimler nelerdir? Tatlıların Türkçe ve İngilizce isimlerini derledik.