O tarihte baştan aşağı İstanbul’dan adresleri içeren listemize bu sefer Ankara, İzmir ve Antalya’dan da birer pastane girdi. İstanbul Taksim çevresindeki pastaneler ilk dörde yerleşti. Attila İlhan’ın adını taşıyan masa hangi pastanede, hangisinin mutfağı ziyaretçilere açık, el yapımı çikolatayı hangisinde bulabilirsiniz öğrenmek
istiyorsanız, işte Türkiye’nin 2005 model en iyi pastaneleri.
Türkiye’nin en iyi 10 pastanesi 2005Kasım 2002’den bu yana çeşitli başlıklar altında Türkiye’nin en iyilerini seçiyoruz. Yaklaşık üç yıl olmuş başlayalı. Türkiye’nin en iyi pastanelerini de 3 Ocak 2003’te seçmişiz. Aradan geçen iki yıl zarfında neler değişti bir bakalım dedik ve Türkiye’nin en iyi pastanelerinin 2005 versiyonunu seçtik. O tarihte baştan aşağı İstanbul’dan adresleri içeren listemize bu sefer Ankara, İzmir ve Antalya’dan da birer pastane girdi. İstanbul Taksim çevresindeki pastaneler ilk dörde yerleşti. Attila İlhan’ın adını taşıyan masa hangi pastanede, hangisinin mutfağı ziyaretçilere açık, el yapımı çikolatayı hangisinde bulabilirsiniz öğrenmek istiyorsanız, işte Türkiye’nin 2005 model en iyi pastaneleri.
EN İYİ 101. Cafe Marmara - İSTANBUL
2. Divan - İSTANBUL
3. Gezi - İSTANBUL
4. Savoy - İSTANBUL
5. Beyaz Fırın - İSTANBUL
6. Dolce - İSTANBUL
7. Pelit - İSTANBUL
8. Palet - ANKARA
9. Bonjour - İZMİR
10. Sera - ANTALYACAFE MARMARAİstanbul’un buluşma noktası
1990’dan bu yana İstanbul’un en popüler mekánlarından. Vazgeçilmezliğinin sebebi sadece Taksim’in göbeğinde olması değil. Çok zengin bir mönüsü var. Hemen hemen her çeşit çikolata, tart ve pasta bulmak mümkün. Meyveli pasta fiyatları 29-30 YTL arasında. Bir poğaça 4.50 YTL. Kahve mönüsü de zengin. Tost ekmeği üzerine eritilmiş kaşar peyniri, meyveli yoğurt, tereyağı, reçel, bal, çay ve meyve suyundan oluşan Bonjour kahvaltının fiyatı 16 YTL. Ayrıca çeşitli omletler, geleneksel mapple şurubu ile servis edilen pancake’ler ve klasik Türk kahvaltısı da var. Sabah 07.30’da açılıyor, gece 01.00’e kadar hizmet veriyor. Tel: (212) 251 46 96
DİVAN PASTANESİAttila İlhan’ın özel masası var
İstanbul’un bir başka klasiği de Elmadağ’daki Divan Pastanesi. Tatlı ve tuzlu tabakları, poğaçaları, küçük pizzaları sabah kahvaltısı tercihlerinden. Elonor adını verdikleri frambuazlı pastaları en çok rağbet gören ürünlerinden. Porsiyon fiyatı 4.25 YTL. Yakın çevreye paket servisleri var. Paris’in ünlü La Fayette çarşısına klasik Türk lokumu ihraç ediyorlar. Divan çikolataları ise artık klasikleşti.
Diyet kurabiye ve dondurmaları var. Attila İlhan baş müdavimleri. Pastanede kendi ismi yazılı bir masası bile var. 08.00-23.00 arası açık. Tel: (212) 233 35 07
GEZİ PASTANESİÇikolatalar el yapımı
Geçtiğimiz yıl tadilattan geçen Taksim Gezi Pastanesi’nin her iki katında 150 kişilik servis mekánı var. Pastane mönüsünde fırın ürünlerinden poğaçalar, simitler, krosanlar, kurabiyeler bulunuyor. Çikolataları birinci sınıf hammaddeden yapılıyor ve el yapımı, butik çalışıyorlar. Madlen’lerin kilosu 48 YTL, trüfler 90 YTL. Profiterolleri de kendi imalatları olan çikolatının sosundan yapıldığı için çok beğeniliyor. Dilim cheesecake ve pastaları en rağbet gören ürünlerinden. Tüm kahve çeşitleri ve her çeşit demleme çay bulunuyor. Hafta içi sabah 07.30-24.00, hafta sonu ise gece 01.00’e kadar açık.. Tel: (212) 292 53 53
SAVOY PASTANESİMilföy pastasını deneyin
52 yıldır, Cihangir’in en popüler pastanesi. Özellikle yazın masaları dışarı atılmış ve tıklım tıklım dolu bir yer görürseniz bilin ki orası Savoy’dur. Milföy pasta, piramit, profiterol, noel kurabiyeler, paskalya kurabiyeler tadı damakta bırakan cinsten. Zengin kahvaltı mönüsü var. Sadece peynirleri bile 10 çeşit. Kahvaltının fiyatı 8 YTL. Pastanenin içinde 20, dışarda ise 12 masaya servis var. En çok rağbet gören pastalar çikolatalı, vişneli, cevizli ve ballı. Her gün sabah 07.00-23.00 saatleri arasında açık. Tel: (212) 249 18 18.
BEYAZ FIRINPaskalya çöreği bir klasik
169 yıl önce Makedonya’dan göç eden Stayonof ailesi 5 nesildir simitçilik ve börekçilik yapıyor. Kadıköy, Erenköy ve Çiftehavuzlar’da şubeleri var. Erenköy şubesinde mutfak, müşterilerin üretimi görebileceği şekilde tasarlanmış. En klasik ürünleri paskalya çöreği ve kandil simitleri. Tanesi 50 kuruş olan poğaçalar, açmalar, açma hamurundan yapılan patatesli sarma çok rağbet görüyor. Başka bir iddiaları da kıymalı börek, kol böreği ve su böreği. Limonlu, çilekli ve frambuazlı cheesecake’lerin dilimi 4 YTL. Grand Marmier likörüyle yapılan pastayı burada yiyebilirsiniz. Hafta içi 06.30-22.00 arası, cuma, cumartesi 23.00’e kadar açık. www.beyazfirin.com adresinden de alışveriş yapılabiliyor. Diyet ürünleri var. Tel: (216) 302 24 28
DOLCEBrownisi çok meşhur
Sekiz yıldır Kuruçeşme’de faaliyet gösteren pastane, sabah 09.00-19.30 arasında açık. Mekánda en çok rağbet gören 5 YTL’ye satılan browni. Kafe bölümünde sabah kahvaltı servisi, öğlen
yemek servisi var. İki kişiden 2 bin kişiye kadar özel gün pastaları yapıyorlar. Simitten poğaçaya, açmadan çöreklere kadar geniş ürün yelpazesi var. Fransız baget ekmeği ile İtalyan çipati ekmeği yaptıkları bir fırınları da bulunuyor. Tel: (212) 263 73 15
PELİTİstanbul’da 12 şube açtı
Pelit deyince akla çikolata gelir. İstanbul’da 12 şubesi var. En beğenilen çikolatası krokan fıstığın kilosu 74 YTL. Ispanaklı, patatesli, kıymalı ev börekleri, simitler, açma, pizza çeşitleri, kaşarlı krosan, mekikler, kurabiye, ev baklavası, profiterol, kazandibi, fırın sütlaç bulabilirsiniz. Yeni yapmaya başladıkları ekbağ pastası muz, pişmiş krema, çikolata sos ve ekler hamurundan oluşuyor. Fıstık krokanın üzerine profiterol toplarıyla yaptıkları Karayip Pastası da yeni ürünlerinden. 06.30- 22.00 saatleri arasında açık. Etiler Tel: (212) 269 41 22
PALETHer yere ücretsiz servis
Yaklaşık beş ay önce yapılan yenileme çalışmalarının ardından kafe & pastane olarak müşterilerine hizmet vermeye başladı. 1995 yılından bu yana Gazi Osman Paşa Filistin Sokak’ta hizmet veriyor. OR-AN ve Bahçelievler’de birer şubesi var. Yaş pastadan kurabiye çeşitlerine, ızgaradan pizzaya kadar hem pastane hem de zengin bir restoran mönüsüyle müşterilerini ağırlıyor. Müşterilerinin çoğu yabancı diplomatlar ve GOP sakinleri. Ankara’nın her yerine ücretsiz servis yapıyor. Pastanenin sahibi Ergün Kırmaç. Çikolata kendi ürünleri. En beğenilen tatlarından bazıları ise mekik pasta, milföylü pasta ve tereyağlı bademli Yunan kurabiyesi. Pastaların kilosu 16-20 YTL, kurabiyelerin kilosu 12-16 YTL, spesiyal çikolataların kilosu ise 40-45 YTL. Tel: (312) 437 20 21
BONJOURKişiye özel pasta
İzmir Alsancak’ın 45 yıllık geçmişe sahip pastanesi. Lochner ve Fer ailelerinin sahibi olduğu Bonjour, doğum günü, nişan, düğün pastalarının yanı sıra kişiye özel pastalarla da iddialı. Müşterilerinin hayallerindeki detayları, sevgi ve yaratacılıkla birleştirip gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Bonjour yetkilileri, özgün tasarımlarla hazırladıkları özel gün pastalarında Türkiye çapında üne sahip olduklarını söylüyor. En iddialı oldukları ürün browni. Kilosu 24 YTL. Pastaların dilimi 3.50-4.00 YTL arasında. İçinde bir de kafesi bulunuyor, adı BJ Cafe. Kahvaltı mönüsünün fiyatı 8.50 YTL. Her gün 08.00-24.00, cuma, cumartesi 08.00-01.00 arası açık. Tel: (232) 463 34 97.
SERAGençlerin uğrak yeri
Antalya’da 20 yıldır hizmet veriyor. Club Hotel Sera bünyesinde ilk önce Konyaaltı Caddesi’nde ardından Işıklar, Migros Alışveriş Merkezi ve Deepo Alışveriş Merkezi’nde şube açarak sayısını 4’e yükseltti. Sera Patisserie’de her türlü kuru ve yaş pasta, ithal ve yerli çikolata çeşitleri bulunuyor. Sütlü tatlılar 3-3.75, kuru pastalar 15-25, fıstık dolma 25, cevizli baklava 15 YTL. 4 kişilik doğum günü pastaları 16 YTL’den satılıyor. Konyaaltı Caddesi’nde hizmet veren şube, deniz manzarası ve dekoruyla gençlerin akşamları ve haftasonları uğrak mekanı. Tel : (242) 247 72 59