Mis gibi kokusuyla tezgâhlarda

Güncelleme Tarihi:

Mis gibi kokusuyla tezgâhlarda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2021 07:00

Göz kamaştıran rengi, büyüleyen kokusuyla severek tükettiğimiz bu meyveyle beş çayına bir tatlı veya akşama hafif bir salata hazırlamak çok kolay. Çocuklarınızla birlikte mutfağa girmek istiyorsanız Çiğdem Seferoğlu’ndan aldığımız çilekli dondurma tarifini deneyin...

Haberin Devamı

ÇİLEKLİ DONDURMA
Şef Çiğdem Seferoğlu’ndan...

Mis gibi kokusuyla tezgâhlarda

MİNİK ŞEFLERLE BERABER HAZIRLAYIN
(1 KG İÇİN)

NE LAZIM

* 1 litre süt

* 1 tatlı kaşığı nişasta

* 1 su bardağı tozşeker

* 1 tatlı kaşığı salep

 

ÇİLEKLİ SOS İÇİN...

* 250 gram çilek

* Yarım su bardağı tozşeker

NASIL YAPARIM?

* Salep, nişasta ve 2 kaşık tozşekeri karıştırın. 1 bardak süt ilave ederek karışımı çözün ve bir kenarda bekletin.

* Sütü derince bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynayan süte kalan tozşekeri ekleyin. Hazırladığınız karışımı yavaş yavaş çırparak ilave edin.

* Sütü kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika büyük bir servis kaşığı ya da kepçeyle karıştırın (Savurarak karıştırmak önemli bir püf noktasıdır).

Haberin Devamı

* Kaynayıp ocağın altını kapattıktan sonra 5 dakika daha ılıyana kadar karıştırın.

* Soğumasını beklerken sosu hazırlamak için 1 kâse çileği blender’dan geçirin ve yarım bardak tozşekerle bir tavada 5 dakika kaynatın. Soğuyunca dondurmaya ilave ederek karıştırın. Ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın.

* Dondurmayı 1-2 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle çırpın. Mikserle çırpılmayacak kadar katılaşınca büyük bir servis kaşığıyla döverek çırpmaya devam edin. Dondurma kıvamına gelene kadar işlemi tekrar edin. Kaşıkla karıştıramayacağınız zaman dondurmanız hazır.

ÇİLEKLİ MİLFÖY PASTA
Şef Arda Türkmen’den...

Mis gibi kokusuyla tezgâhlarda

ÇITIR ÇITIR VE BOL KREMALI
(6-8 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 6 adet dikdörtgen milföy

* 30-35 adet çilek

KREMASI İÇİN...

* 2 su bardağı süt

* 2 su bardağı krema

* 1 + 1/4 su bardağı tozşeker

* 2 adet yumurta sarısı

* 1 su bardağından 2 parmak eksik un

* 1/4 su bardağı mısır nişastası

* 1 yemek kaşığı tereyağı

* 1 paket vanilya

* 2 su bardağı labne

NASIL YAPARIM?

* Süt ve kremayı bir tencereye alın ve ısıtın.

Haberin Devamı

* Karıştırma kabına tozşeker ve yumurta sarılarını alın ve iyice çırpın. Karışım hafif kum kıvamı alınca un ve nişastayı ilave edip karıştırmaya devam edin.

* Karışım iyice kum gibi olunca ılık olan sütlü krema karışımını yumurtalı karışıma yavaş yavaş, sürekli çırparak ekleyin. İyice harmanlayın.

* Karışımı tencereye alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelmesini sağlayın. Ardından vanilya
ve tereyağını ekleyip karıştırın.

* Muhallebi ılıyınca labneyi ekleyin ve iyice karıştırın. Pastacı kremanız hazır olunca kremanın üzerini streç filmle kaplayın ve soğumaya bırakın.

* Milföyleri dondurucudan çıkarın ve ısınması için tezgâha bırakın. Milföyler hafif yumuşayınca iki tanesini birbirine yapıştırın.

Haberin Devamı

* Fırın tepsisinin tabanına fırın kâğıdı yayın, milföyleri dizin. Başka bir fırın tepsisini üzerine kapatın ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

* Çilekleri küçük küpler halinde doğrayın. Krema ve çilekleri karıştırın. Fırından çıkan milföyleri soğuttuktan sonra alt katına hazırladığınız çilekli pastacı kremasından yayın ve üzerine bir milföy katı daha ekleyin. Bu milföy katının üzerine de pastacı kreması yayın. En üst kata milföy ekleyin. Pudraşekeri serperek servis edebilirsiniz.

ÇİLEKLİ SEMİZOTU SALATASI
Çiğ beslenme (raw food) eğitmeni Çisem Çakır’dan...

Mis gibi kokusuyla tezgâhlarda

HAZIRLAMASI KOLAY
(2 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

* 1.5 bardak ince ince dilimlenmiş çilek

* İnce doğranmış 1 bardak taze bezelye,

* 1/2 demet semizotu

* 1/2 demet nane

 

SOS İÇİN...

* 10 tane çilek

* 1 çorba kaşığı bal

* 2 çorba kaşığı elma sirkesi

* 2 çorba kaşığı zeytinyağı

* Tuz

* Karabiber

NASIL YAPARIM?

* Semizotu ve naneyi yıkayıp kurutun. Ellerinizle büyükçe parçalar halinde koparıp ince dilimlenmiş çilekler ve taze bezelyeyle bir salata kabına aktarın.

* Sos malzemelerini blender’dan pürüzsüz oluncaya kadar geçirin.

* Servis etmeden hemen önce sosu salata malzemeleriyle karıştırın.

 

DİYABET RİSKİNİ AZALTIYOR
Emel Unutmaz Duman, beslenme ve diyet uzmanı

* İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde hem hastalıkların önlenmesinde hem de tedavisinde etkilidir. 

Haberin Devamı

* İçerdiği polifenollerin sağlıklı bireylerde insülin duyarlılığını arttırdığı biliniyor. Bu da diyabet riskinin azalması anlamına geliyor. 

* Osteoartrit ve diz ağrısı yaşayan kişilerde çilek ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.

* Antienflamatuar etkisi sayesinde kronik hastalıklara karşı koruyucudur. Bilişsel fonksiyonlar açısından faydalıdır.

* Günlük beslenme döngüsüne çilek ve diğer meyveleri dahil etmenin kardiyovasküler hastalıkları, kanseri, Alzheimer’ı ve diğer bozuklukları önlemeye yardımcı olabileceği biliniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!