2021 yılında dünyada 10.3 milyon aracın üretilememesine sebep olan çip krizinin bu yılın 3’üncü çeyreğine kadar sürmesi ve ortalama 4.8 milyon aracı etkilemesi bekleniyor. Analiz firması LMC’ye göre, küresel satışlar ise bir miktar toparlanarak yüzde 6 artışla 85 milyona çıkacak. Ürettiğimizin yüzde 80’ini ihraç ettiğimiz Avrupa’ya yönelik beklentiler daha iyimser. Avrupa’da satışların yüzde 7 artarak 17.8 milyon olacağı tahmin ediliyor.
#ÇipÇip krizi nedeniyle düşük vergili sıfır araç bulamayan vatandaş, oto pazarına akın etti. Son bir yılda yoğunluk iki katına çıktı. Yoğunluğun arttığı yerlerden birisi de Rami’deki oto pazarı. Bu oto pazarında 30 bin TL’den 300 bin TL’ye kadar araç bulunuyor. Tüketici ise daha çok 100 bin TL ila 200 bin TL arasındaki araçlara bakıyor. Havanın açık olduğu pazar günleri Rami’deki ziyaretçi sayısı 20 binleri aşıyor.
#Oto PazarıKüresel mikroçip krizinin yansımaları ekim ayında da otomotiv pazarında etkisini göstermeyi sürdürdü. ODD verilerine göre, ekim ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 40.1 azalarak 56 bin 746 adette kaldı. Otomobil satışları ise yüzde 46.9 azalarak 40 bin 512 adet oldu. Sektör temsilcileri pazardaki düşüşün yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
#OtomotivABD'li teknoloji CEO'su Dan O'Dowd için çağımızın hastalığı ne Covid-19 ne de başka bir şey. O varını yoğunu güvenli olduğu netleşmeden kullanıma sunulmuş yazılımları durdurmaya harcıyor. En büyük hedefi ise Tesla'nın otonom sürüş programı Full Self-Driving. Çektiği videolarla Tesla'nın bütün açıklarını ortaya koyan O'Dowd'un iddiaları gerçekten tüyler ürpertici. İşte tüm ayrıntılar...
#Dan O'dowdRusya ve Ukrayna arasındaki savaş uzadıkça tarafların sivil ve askeri kayıpları da artmaya devam ediyor. Ukrayna, AB, ABD ve NATO’dan gelen yardımları kullanırken Rusya da içine girdiği malzeme ve mühimmat krizinden çıkmanın yollarını arıyor…
#RUSYAUkrayna savaşı sonrası patlak veren gıda ve enerji krizi tüm dünyayı etkiledi. Daha savaş sona ermeden ABD-Çin-Tayvan arasında çıkan gerilim ise yeni bir krizi kapımıza getirebilir. Uzmanlar Tayvan'ın dünyanın en büyük çip üretici olduğuna dikkat çekerek olası bir savaşın kaosa neden olabileceğini ve ekonomik kargaşa çıkaracağını düşünüyor. Olası bir çip krizi akıllı telefonlarımızı, otomobillerimizi hatta evimizde kullandığımız ev aletlerini bile etkileyebilir....
#TayvanGAZETECİ olarak çok farklı ortamlara girip çıkıyorum. Çok farklı sektörde insanla buluşup sohbet ediyorum. Bazı şirketleri, kurumları ve insanları yakından takip ediyorum. Tabii ilgi duyduğum farklı alanlar da var. Ve elbette hobilerim...Örneğin sanatın birçok dalını yakından takip ediyorum. Spor da öyle... Futbol ve basketbol sevgimi de ayrı bir yerde tutuyorum.Çok küçük yaşlardan itibaren izlediğim bazı oyuncular var.
#1Dünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...
#İklim KriziBu yaz döneminde araç almak isteyenlerin aklındaki tek soru, "İkinci el ve sıfır araçlarda fiyatlar düşecek mi, artacak mı?" Biz de bu sorudan yola çıktık, sektör temsilcileriyle önümüzdeki üç ayda otomobil piyasasında beklenen değişimleri enine boyuna konuştuk
#İkinci El Otomobil FiyatlarıÇip tedarikinde yaşanan sıkıntı çoğunlukla otomotiv ve tüketici elektroniği sektörlerinde değişen arz ve talep dengesi ile açıklanıyor. Pandemi sırasında üretim bantlarını durduran otomotiv sektörünün bir girdi olarak kullandığı çipler tüketici elektroniği sektörüne kaydı. Ancak beklenenden hızlı bir toparlanma ile üretime geri dönen otomotiv sektörü kısa bir süre sonra çip bulamamaya başladı.
#ÇipDünya çapında faaliyet gösteren mikroçip üreticilerinden Intel, özellikle otomotiv sektörünü ciddi şekilde etkileyen çip krizine çözüm amaçlı olarak 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.
#Gazetehaberleri2015 yılında yaptığı açıklama ile Corona Virüsü salgınını tahmin eden ve 10 milyondan fazla insanın hayatını kaybedebileceğini söyleyen ABD'li milyarder Bill Gates'ten yeni bir açıklama daha geldi. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ödeneklerini kesmesini kastederek, Covid-19 pandemisi sürecinde, dünyanın WHO'ya hiç olmadığı kadar ihtiyacı olduğunu vurguladı.
#Bill GatesAybek, patentini aldığı "Mikroçip Projesi"ni domuzlarda başarıyla gerçekleştirdi. Büyük bir sürpriz olmazsa insanda ilk uygulaması olan pilsiz çip, bypass ameliyatı sırasında insana yerleştirecek ve ömür boyu insanda kalacak. Bu çip, kolundaki saat aracılığıyla hastanın kalp ve damarlarındaki bütün gelişmeleri radar gibi tarayarak doktoruna ve hastaneye aktaracak.
Sağlıklı bir kalp, kaliteli bir yaşamın garantisi gibidir. Kalp hastalığına bağlı ölümler ülkemizde de en ön sıradadır. Kalbi besleyen koroner damarların duvarlarının kalınlaşıp iç yüzeylerinin pıhtılarla ve plakalarla daralıp tıkanması, birbirinden farklı pek çok kalp sorununa yol açar. Bütün bu sorunlar kısaca Koroner Aterosklerotik Kalp Hastalığı başlığı altında tanımlanır.
İyi haber! Yakında Serdar’ın 1 megabaytlık hafızasına, şöyle 2 cigabayt takviye gelecek. Beynime takılacak bir mikroçiple, hafızam güçlene(bile)cek... ABD’de uzmanlar böyle bir teknoloji geliştirmişler. Gerçi ben kısmetsiz adamımdır, Michael Crichton’ın – beynine takılan bilgisayar yüzünden – dellenip, önüne geleni öldürmeye başlayan ‘İki Beyinli Adam’ına dönerim kesin... (Diyeceksiniz ki, vuracakların düşünsün. Ya çoluk çocuk?)