Serdar’ın beynine 2 cigabayt ilave

Güncelleme Tarihi:

Serdar’ın beynine 2 cigabayt ilave
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2003 18:35

İyi haber! Yakında Serdar’ın 1 megabaytlık hafızasına, şöyle 2 cigabayt takviye gelecek. Beynime takılacak bir mikroçiple, hafızam güçlene(bile)cek... ABD’de uzmanlar böyle bir teknoloji geliştirmişler. Gerçi ben kısmetsiz adamımdır, Michael Crichton’ın – beynine takılan bilgisayar yüzünden – dellenip, önüne geleni öldürmeye başlayan ‘İki Beyinli Adam’ına dönerim kesin... (Diyeceksiniz ki, vuracakların düşünsün. Ya çoluk çocuk?)

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde, yazı işlerindeki köşeciğimde, kimseye baba dediğim yok, yoğurdumu yiyorum, Allah başımızdan eksik etmesin büyüklerimizin bize ihsan ettikleri Hürriyet’i  okuyorum ööööyle yumuşak yumuşak.

Genç bir hanım, yazı işleri müdürlerinden birini görmeye gelmiş, “Serdar Bey merhaba!” diye seslendi. “Merhaba, merhaba!” İki dakika sonra, geçerken gelip bir hal hatır sordu, biraz sohbet ettik, işten güçten bahsettik, “Görüşmek üzere...” dedik, gitti.

Şenay, tam karşımda oturuyor, başını kaldırıp gülümseyerek ve (her kadın gibi) gözlerinde “kimdi bu?” diyen bir ifadeyle bana baktı.

- Tanımıyorum!
- Nasıl tanımıyorsunuz?
- Basbayağı tanımıyorum, daha doğrusu tanıyorum tabii de, hatırlamıyorum.
- İyi ama hal hatır sordunuz, işinden bahsettiniz, sohbet...
- Bak, ben o konuda çok ustayımdır, daha önce tanışmış olmam ihtimali olan insanlarla çok ustaca konuşurum ve onları hem sohbet edip hem hatırlarım; bu evrimi geçirmemiş olsam, bu hafızayla toplum içinde yaşamam mümkün değil biliyorsun...

*

Allah’ın inayetinden şüphe edilmez, beş dakika sonra bir haber düştü önüme.

Haber değil, Amerika’dan gelen müjde, müjde.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Theodore Berger başkanlığındaki bir araştırma ekibi “hipokampusun işlevini görebilecek bir mikroçip” geliştirmeyi başarmışlar.

Yani ?

Yani insan hafızasına bilgisayar desteği geldi!

*

Hipokampus, beynin hafıza merkezi, arşivi. Epilepsi (sara) hastalarında ve Alzheimer vakalarında beynin bu bölümü zarar görebiliyor ve hasta, hafızasını tamamen kaybedebiliyor.

Berger’in mikroçipi, beynin hasarlı bölgesine yakın, kafatasına yerleştirilecek ve çip “arızalı” hipokampusu baypas yaparak, bilgiyi alacak ve beynin sağlıklı bölgesine gönderecek.

On yıl süren çalışmada, Th.Berger ve ekibi çiplerini farelerde ve canlı maymunlarda başarıyla denemişler. İnsan hipokampusu diğer memelilerinkine çok benzediğinden, önemli bir zorluk beklemiyormuş uzmanlar.

Sorunlar etikle ilgili.

(1) Unutmak insan için vazgeçilmez bir yeti. Bu yeni teknoloji insanların bazı şeyleri “istemediği halde hatırlamasına” sebep olur mu?
(2) Ayrıca, beyin faaliyetini taklit etmek, insanın kişiliğine ve şuuruna müdahale manasına gelir mi?
(3) En önemlisi, kaza geçirmiş yahut hastalık sonucu hafızasını kaybetmiş bir insandan, mikroçipi takmak ve hafızasını yeniden kazandırmak için, nasıl mutabakat (olur) alınacak?

*

Tabii bunların hepsi önemsiz detaylar. Bu müthiş buluş, epilepsi, Alzheimer gibi hastalıklar veya kaza sonucu hafızasını kaybeden insanlar için gerçek bir kurtuluş.

Peki sen niye seviniyorsun, diyeceksiniz. Bunun arkası gelir de ondan... Yakında, Serdar’ın 1 MB’lık hafızasını güçlendirmeyi başarırlar. Düşünsenize, beynime şöyle 2 GB’lık bir çip yerleştirmişler, bir gördüğümü, bir duyduğumu bir daha unutmuyorum...

Gerçi...

Jurassic Park’ın yazarı Michael Crichton’un The Terminal Man (bizde İki Beyinli Adam diye tercüme edilmişti) diye bir romanı vardı.

Bir hastanın beynine (o zaman mikroçip icat edilmemişti, ama kurgubilim yazarı demek ki geleceği görmüş), deri altına yerleştirdikleri bir mini-bilgisayar bağlarlar gerektiğinde, galiba epilepsi krizi yaklaştığında, beyne küçük bir elektrik akımı gönderecektir.

Ancak beyin bu bedava enerjiyi çok sever ve giderek daha sık sara “numarası” yapmaya başlar. Sonunda adam delirir ve tehlikeli bir katil haline gelir.

Ben kısmetsiz adamımdır, Terminal Man’e dönerim kesin...

Gerçi, bir iki kişiyi temizlesem Türkiye’ye büyük hizmetim olur ama, çoluğa çocuğa kim bakar?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!