Paylaş
İlave baskıya girdiğinde henüz bulunamamıştı. Bu hırsızlık karşısında insan merak ediyor; hayvanat bahçesinden neden ve nasıl hırsızlık yapılır? Egzotik hayvan hırsızlığının amaçları şöyle sıralanıyor: Sipariş üzerine koleksiyonculara satmak, tarikat ritüelinde kurban etmek, yemek, hediye etmek ve döverek öldürmek. Hayvanat bahçelerinden çalınanlar da dahil, soyu tehlike altında olan hayvanlara yönelik yıllık illegal ticaret hacmi 3.5 milyar doları buluyor. İşte bu nedenle şimdi Avrupa’da hayvanat bahçesi hırsızlıklarıyla mücadele amacıyla bir veri bankası kuruluyor.
Gazze’nin her yerinde olduğu gibi hayvanat bahçesinde de silahların gölgesi hakim. Çünkü geçen kasım ayında, Kalaşnikof donanımlı bir grup maskeli militan, hayvanat bahçesini basarak dört aylık aslan yavrusu Sabrina ile iyi derecede Arapça konuşan iki papağanı çalıp kayıplara karıştı. Kafesteki erkek aslan Sakher direndiği için Sabrina ile yetinen Filistinli militanların izi bulunamadı. Şimdi hayvanat bahçesi silahlı bekçiler tarafından korunuyor.
Ancak Sakher, Sabrina’yı kaybettiği için travma geçiriyor. Yemeden içmeden kesilip iğne ipliğe dönmüş. Gazze’deki hayvanat bahçesi, İsrail’in çekilmesinin ardından bir normalleşme işareti olsun diye kurulmuştu. Ancak İsrail gazetesi Yediot Ahronot’a konuşan Filistinli yetkililere göre militanlar, aynı Gazze kenti sokaklarında olduğu gibi hayvanat bahçesinde de hakimiyetin kendilerinde olduğunu göstermek istediler.
Gövde gösterisi yapmak amacıyla aslan yavrusu çalmak yeni bir stil. Ancak bu ilk aslan yavrusu hırsızlığı değil. 2000 yılında bir çete, Cakarta’daki hayvanat bahçesinden 16 yavruyu çalmış; rüşvet karşılığı suç ortaklığı eden bakıcı da ‘Yavruların tamamını anneleri yedi’ demişti.
İngiltere’nin Wight Adası’ndaki Amazon Dünyası’ndan çalınan 45 santimlik Afrika pengueni Toga’nın ise ‘Penguenlerin Yürüyüşü’ adlı belgesel filmden etkilenip serüven yaşamak isteyenler tarafından çalındığı tahmin ediliyor. Yavru penguen anne ve babası olmadan beslenemeyeceği için yaşama şansı zayıf. Bununla birlikte Toga’nın bulunmasından umut kesilmiş değil. Ancak annesi Kyala ile babası Oscar, umudu kesmiş olmalı ki, flörte ve yeni yumurtaları yerleştirecekleri yuvayı yapmaya başlamışlar.
DÖVEREK ÖLDÜRDÜLER
Serüven dürtüsü hayvanat bahçesi hırsızlığında önemli rol oynuyor, bunlar da genelde ABD’deki hayvanat bahçelerinde meydana geliyor. 2000 yılında iki genç, San Francisco’da kafese tırmanarak ana-kız iki koalayı çaldılar. Hırsızlardan biri koalayı kız arkadaşına hediye etmek istediğini itiraf etti.
Hırsızların niyeti olaydan olaya değişiyor. Örneğin Amerikan hayvanat bahçelerinden çalınan bazı kartalların dini ritüellerde kullanıldığı tahmin ediliyor. Muhtemelen de kurban ediliyorlar.
Sadistçe zevklerini tatmin etmek için hırsızlık yapanlar da var. Yine ABD’de Janie adlı impala, çalındıktan bir süre sonra bir manyak ya da manyaklar tarafından dövülerek öldürülmüş halde bulunmuştu. Mani adlı kırmızı kuyruklu şahin de Illinois’deki bir hayvanat bahçesinden tam iki kez çalındı. Birinci seferde hırsız, kuşu satmayı planladığını itiraf etti. İkinci hırsız ise hayvanı doğaya salıvermek gibi yüce bir amacı olduğunu iddia etti.
Sadece Filistin’de değil ABD’de de hayvanat bahçeleri silahlı muhafızlar tarafından çok sıkı biçimde korunuyor. Adım başı kameralar ve alarmlar da mevcut. Bu önlemler sadece hırsızlara karşı değil. Hayvanat bahçesini ziyaret eden çocuklara dadanan pedofil ve teşhirciler de birer hedef.
KUŞLAR KALP KRİZİ GEÇİRİYOR
En kolay ve kárlı iş kuş hırsızlığı. Hayvanlar küçük ve güçsüz olduğu için kolay gizleniyor ve pahalıya satılabiliyor. Örneğin kuşlar aleminin Mona Lisa’sı sayılan Macaw papağanları en az 10 bin dolara alıcı buluyor. İşin acıklı tarafı, hırsızlık esnasında kuşlar korkudan kalp krizi geçiriyor, bir süre sonra da ölüyor. İşte bu nedenle belli sayıda kuş siparişi alan hırsızlar, nasıl olsa bir kısmı ölecek diye tedbir icabı sipariş edilen sayıdan fazlasını çalıyorlar.
ABD’de genellikle hayvanlara kimliğini belirten mikroçipler yerleştiriliyor. Böylelikle, illegal iş yapmak istemeyen koleksiyoncular satın alacakları hayvanı tarayıcıdan geçirip, eğer mikroçip varsa kimliğini belirleyebiliyorlar.
ANTİKA OUT HAYVAN İN
Avrupa’daki hayvanat bahçelerinde yaşanan hırsızlık olaylarının eşi benzeri dünyada yok. Geçen yıl İngiltere’deki hayvanat bahçelerinden marmozet ve tamarind gibi 40 adet küçük maymun çalındı. Polis, bu hayvanların koleksiyoncuların siparişi üzerine çalındığını tahmin ediyor. Fransa’da da soyguncular bir gece vakti Amneville’deki hayvanat bahçesinin kalın tel örgülerini keserek içeri girip en az 12 flamingoyu götürdüler. Ayrıca Fransa’daki çeşitli hayvanat bahçelerinden papağanlar, vallabiler, yırtıcı kuşlar, maymunlar da çalındı.
Karaborsaya düşen bu hayvanlardan flamingoların tanesi 3 bin dolara, tamarind maymunları 7’şer bin dolara, küçük Madagaskar kaplumbağaları da 10 bin dolara satılıyor. Organize şuç şebekeleri artık mücevher ve antikaları bırakıp hayvanat bahçelerine yöneliyorlar. Dünyadaki canlı egzotik hayvan kaçakçılığının yıllık hacmi 3.5 milyar doları buluyor. Bu illegal ticaret İngiltere’de uyuşturucu kaçakçılığından sonra ikinci sırada yer alıyor. Koleksiyoncu ve hayvan yetiştiricilerinden sipariş alan çeteler, kafes dahil hırsızlık için gerekli bütün alet edavatla giriyorlar hayvanat bahçelerine.
Avrupa’daki küçük işletmeler yeterli güvenlik önlemi alamadığı için şimdi son çare olarak Avrupa çapında bir veri bankası kurulması için çalışmalar başladı. Böylelikle hayvanlar mikroçip takılıp resimleri çekilerek tescil edilecekler. Peki resim ne işe yarayacak; neticede belirli bir türdeki bütün maymunlar ya da kuşlar birbirine benzer. Uzmanlar şöyle açıklama getiriyor: ‘Hayır benzemezler. Gagada bir benek, kıvrık bir başparmak gibi ayırt edici bir özellik mutlaka vardır. Soruşturmada ortaya çıkar.’
Paylaş